Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Renuntarea la calitatea de platitor TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Sep. 2010
Tags: tva, cifra de afaceri

Intrebare: Un SRL este platitor de TVA si vrea sa renunte la calitatea de platitor TVA, deoarece de cativa ani realizeaza o cifra de afaceri mult mai mica de 35000 ron. Care sunt articolele din codul ...

Intrebare:

Un SRL este platitor de TVA si vrea sa renunte la calitatea de platitor TVA, deoarece de cativa ani realizeaza o cifra de afaceri mult mai mica de 35000 ron. Care sunt articolele din codul fiscal cu referire la acest lucru, ce conditii si ce documente trebuie pentru a putea renunta?

R aspuns:

Din pacate, indiferent de marimea cifrei de afaceri, nu se poate renunta la calitatea de platitor de TVA in situatia in care firma pe care o reprezentati realizeaza urmatoarele categorii de operatiuni economice:

- operatiuni taxabile;

- operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA;

- operatiuni neimpozabile in Romania.

Posibilitate de renuntare la calitatea de platitor de TVA este reglementata prin Codul fiscal doar pentru o persoana impozabila care, ulterior inregistrarii in scopuri de TVA realizeaza doar operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, cum ar fi, de exemplu, operatiuni scutite in interiorul tarii, operatiuni financiar-bancare, operatiuni de asigurare, de inchiriere bunuri imobile, de arendare.

Aduc drept argument prevederile punctului 66 alineatul (10) si alineatul (11) din normele metodologice de aplicare ale articolului 153 din Codul fiscal conform caruia, in situatia in care o firma inregistrata in scopuri de TVA desfasoara numai operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, aceasta este obligata sa se retraga din evidentele platitorilor de TVA. Prin acest articol de lege se face precizarea ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA , dar care desfasoara exclusiv operatiuni ce nu dau dreptul la deducere, sunt obligate sa solicite anularea inregistrarii in termen de 10 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv operatiuni fara drept de deducere.

Aceasta obligatie de scoatere din evidenta rezulta si din vectorul fiscal cod 010 reglementat prin O.M.F.P. nr. 262/2007 modificat prin O.M.F.P. nr. 1059 din 5 mai 2010 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind inregistrarea fiscala a contribuabililor, formular in baza caruia firma respectiva este obligata sa solicite scoaterea din scoaterea din evidenta ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, astfel:

- la punctul 1.12. ,,Ca urmare a incetarii activitatii,,;

- la punctul 1.13. ,,Ca urmare a desfasurarii in exclusivitate de operatiuni care nu dau drept de deducere a TVA,,.

De asemenea, posibilitatea de anulare a codului de inregistrare in scopuri de TVA rezulta si din prevederile O.M.F.P. nr. 1786 din 28 aprilie 2010 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum si a modelului si continutului unor formulare, act normativ publicat in M.Of. nr. 292 din 5 mai 2010. Prin acest ordin, din anexa nr. 4 rezulta urmatoarele situatii in care codul de inregistrare se anuleaza din oficiu:

- starea de inactivitate temporara a persoanei impozabile a fost inscrisa in registrul comertului;

- s-a declarat starea de inactivitate fiscala;

- persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal:

     - nu a fost obligata sa solicite inregistrarea deoarece nu a realizat o cifra de afaceri de 35.000 euro;

     - nu avea dreptul sa solicitate inregistrarea in scopuri de TVA deoarece realiza la data inregistrarii doar operatiuni scutite fara drept de deducere TVA.

In situatiile enumerate anterior, anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA se efectueaza in baza prevederilor cuprinse la art. 153 alin. (9) si art. 153^1 alin. (9).

In situatia in care firma pe care o reprezentati realizeaza anual operatiuni economice sub valoarea totala de 35.000 euro, aceasta are doar obligatia de a schimba perioada fiscala din luna calendaristica in trimestru calendaristic sau semestru calendaristic sau an fiscal, fara a avea posibilitatea de a se retrage definitiv. Schimbarea perioadei fiscale este acceptata numai in situatia in care, in anul fiscal de referinta, nu a avut loc nicio achizitie intracomunitara de bunuri, caz in care este obligatorie mentiunerea lunii calendaristice drept perioada fiscala de raportare.

Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in anul fiscal anterior a avut obligatia depunerii lunare a deconturilor de TVA, in anul fiscal urmator trebuie sa depuna la organul fiscal competent o notificare din care sa rezulte cifra de afaceri realizata in anul fiscal precedent.

Notificarea cuprinde cifra de afaceri in euro, realizata sau recalculata in anul fiscal precedent, al carui echivalent in lei este determinat pe baza cursului de schimb valutar comunicat de B.N.R. valabil pentru data de 31 decembrie al anului precedent. Notificarea se depune la organul fiscal competent cel mai tarziu pana la data de 25 ianuarie inclusiv, a anului fiscal urmator celui in care s-a realizat cifra de afaceri de referinta.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016