Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In vederea aplicarii unitare a prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor fizice care sunt persoane impozabile in sensul TVA si care desfasoara mai multe tipuri de activitati economice, precum si la aplicarea taxarii inverse pentru livrarea de cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar, va comunicam urmatoarele:
I. In ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor fizice care sunt persoane impozabile din punct de vedere al TVA si care desfasoara mai multe tipuri de activitati economice
Persoana impozabila este definita in sensul TVA, potrivit art. 269 alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), ca fiind orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.
Potrivit art. 266 alin. (1) pct. 4 din Codul fiscal "activitate economica are intelesul prevazut la art. 269 alin. (2). Atunci cand o persoana desfasoara mai multe activitati economice, prin activitate economica se intelege toate activitatile economice desfasurate de aceasta;"
In ceea ce priveste notiunea de "activitate economica", aceasta este definita la art. 269 alin. (2) din Codul fiscal ca incluzand activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimiliate acestora. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.
Astfel, in cazul persoanelor fizice trebuie determinat in primul rand daca sunt persoane impozabile, context in care subliniem ca trebuie avute in vedere si dispozitiile pct. 4 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VII din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare (norme), care detaliaza intre altele posibilele situatii in crae se poate regasi din punct de vedere al TVA persoana fizica ce realizeaza operatiuni imobiliare, si cuprind o serie de exemple menite sa faciliteze aplicarea prevederilor art. 269 din Codul fiscal.
Totodata, este important de determinat si daca persoana fizica ce actioneaza in calitate de persoana impozabila desfasoara mai multe tipuri de activitati economice, situatie in care acestea trebuie analizate in considerarea ansamblului lor si nu pentru fiecare operatiune in parte. De exemplu, faptul ca o persoana fizica desfasoara mai multe categorii de activitati sau realizeaza o anumita operatiune in mod ocazional, pe langa alte tipuri de operatiuni efectuate cu caracter de continuitate, este o dovada a varietatii operatiunilor pe care activitatea economica a unei persoane o poate inregistra.
Astfel, atat timp cat una sau mai multe operatiuni nu sunt excluse in mod expres din sfera TVA si sunt realizate de o persoana impozabila, respectiva operatiune/respectivele operatiuni trebuie considerate ca inscriindu-se in ansamblul activitatii economice realizate de acea persoana impozabila. In acest sens, consideram relevante inclusiv rationamentul si hotararea CJUE in cauza C-62/12 Kostov, din care reiese ca o persoana fizica ce este deja persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA pentru activitatile sale (in cauza invocata era vorba de executor judecatoresc independent) trebuie considerata persoana impozabila pentru orice alta activitate economica in sensul TVA (cum ar fi intermedierea in livrarea unui bun imobil), chiar si in cazul in care aceasta activitate este exercitata in mod ocazional.
In concluzie, activitatile economice desfasurate de o persoana fizica trebuie analizate din punct de vedere al TVA in ansamblul lor, astfel cum rezulta si din prevederile art. 266 alin. (1) pct. 4 din Codul fiscal. Aceste aspecte sunt relevante din mai multe perspective, precum:
- in scopul determinarii cifrei de afaceri care serveste drept referinta pentru calculul plafonului de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal in sensul in care, la stabilirea acesteia se iau in calcul toate activitatile economice realizate de persoana fizica si care se includ in cifra de afaceri potrivit alin. (2) al art. 310 din Codul fiscal;
- atribuirea unui singur cod de inregistrare in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 316 din Codul fiscal, pentru toate activitatile desfasurate de persoana fizica in calitate de persoana impozabila.
- De exemplu, o persoana fizica impozabila, inregistrata in sensul TVA, desfasoaraa mai multe tipuri de activitati, respectiv activitati de expertiza contabila, dar si activitati in calitate de expert evaluator sau practician in insolventa si, de asemenea, obtine ocazional venituri din intermediere in vanzarea de bunuri imobile. Activitatea economica a persoanei impozabile este constituita din totalitatea activitatilor impozabile ale respectivei persoane astfel incat, in scopuri de TVA, pentru toate categoriile de operatiuni se utilizeaza acelasi cod de TVA atribuit persoanei impozabile. Nu se atribuie mai multe coduri de inregistrare in scopuri de TVA in functie de fiecare categorie de operatiuni realizate de persoana respectiva, fiind vorba despre una si aceeasi persoana impozabila;
- Un alt exemplu ar fi cazul unei persoane fizice care a dobandit calitate de consultant fiscal si care este inregistrata fiscal pentru desfasuararea activitatii de consultanta fiscala. Daca aceasta persoana va obtine si calitatea de expert contabil sau de expert evaluator, desfasurand si astfel de activitati, nu i se va atribui un alt cod de inregistrare in scopuri de TVA pentru partea de activitate desfasurata de respectiva persoana in calitate de expert contabil sau expert evaluator. La calculul plafonului de 220.000 lei prevazut la art. 310 din Codul fiscal sunt avute in vedere toate activitatile economice realizate de respectiva persoana iar, in cazul depasirii plafonului de scutire, se va atribui un singur cod de inregistrare in scopuri de TVA pentru ansamblul activitatilor economice efectuate in calitate de persoana impozabila.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In situatia in care aceleiasi persoane impozabile i-au fost atribuite in mod eronat mai multe coduri de inregistrare in scopuri de TVA, organul fiscal competent anuleaza, la cererea contribuabilului sau din oficiu, acele coduri de inregistrare in scopuri de TVA atribuite in mod eronat, astfel incat persoana impozabila sa ramana cu un singur cod de inregistrare in scopuri de TVA valabil, pentru efectuarea tuturor activitatilor economice.
Pentru anularea codurilor de inregistrare in scopuri de TVA, atribuite eronat, se aplica in mod similar procedura de indreptare a erorilor materiale privind inregistrarea in scopuri de TVA, in vederea anularii certificatelor de inregistrare in scopuri de TVA emise din eroare.
La data anularii codurilor de inregistrare in scopuri de TVA atribuite eronat, organul fiscal preia, in evidenta fiscala aferenta codului de inregistrare in scopuri de TVA ramas valabil, soldurile (pozitive sau negative) aferente ultimei perioade fiscale pentru care au fost utilizate codurile anulate. Soldul negativ de TVA nesolicitat la rambursare prin ultimul decont de TVA depus pentru codul anulat poate fi preluat de persoana impozabila in decontul de TVA aferent perioadei fiscale urmatoare, care se depune utilizand codul de inregistrare in scopuri de TVA ramas valabil.
II. Referitor la aplicarea taxarii inverse pentru livrarea de cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar
Potrivit prevederilor art. 331 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, se aplica taxarea inversa pentru livrarea de cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar, care nu sunt in principiu destinate ca atare consumatorilor finali. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri.
In aplicarea acestor prevederi, codurile NC aferente cerealelor, plantelor tehnice, semintelor oleaginoase si sfeclei de zahar, pentru care se aplica taxarea inversa conform art. 331 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal sunt enumerate la pct. 109 alin. (7) din norme.
Prin urmare, prin norme s-au stabilit codurile NC aferente cerealelor si plantelor tehnice considerate a nu fi in principiu destinate ca atare consumatorilor finali, pentru care se aplica taxarea inversa daca atat furnizorul, cat si cumparatorul, sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal.
In concluzie, pentru livrarea in Romania a cerealelor, plantelor tehnice, semintelor oleaginoase si sfeclei de zahar, ale caror coduri NC figureaza in tabelul de la pct. 109 alin. (7) din norme, se aplica taxarea inversa intre persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, fara a fi necesara analiza naturii bunurilor in vederea stabilirii faptului ca acestea pot sau nu fi consumate ca atare de consumatorul final.
Sursa: MFP
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Sinteza noutatilor publicate in M.Of. pentru domeniul fiscalAchizitii intracomunitare de servicii si depasire plafon. Care sunt implicatiile TVA?10 august e stabilit ca termen pentru anumite declaratii fiscaleArticole similare
Descarca ultima versiune pentru Declaratia 180Studiu de caz: Diminuarea taxelor in cadrul unui SRL. Platitor TVA si impozit pe profitNou! Hotararea CCF 7/2015. Examen atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent. Sesiunea noiembrie 2015Obligatia de a emite facturi catre persoane fizice din UE pentru cursuri sustinute. Cum procedam?Cum sa devii Consultant Fiscal anul acesta?Ultimele articole
Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Situatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la impozit pe profitMicrointreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?Firme care NU mai sunt microintreprinderi in 2024. Cand pot reveni la acest regim fiscal?Articole similare
ORDIN MFP: Masuri sanctionatorii de anulare a inregistrarii in scopuri de TVAOrganele fiscale au dreptul de a stabili obligatii privind TVADepasire plafon TVA stabilit de control. Ar putea fi PFA-ul obligat la plata TVA retroactiv?Examen de admitere CECCAR 2015. Spete, intrebari, raspunsuri si comentariiStudiu de caz: Calcul PLAFON DE SCUTIRE pentru TVAUltimele articole
Schema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitateONG: Vanzare teren la o valoare peste plafonul de scutire TVA. Regim fiscalCe tratament fiscal TVA se aplica pentru achizitie bun din stat membru, furnizor in regim special de scutire?Prestari servicii. Avansuri facturate. Cifra de afaceri depasire plafon TVANoul regim de scutire TVA. Cum se procedeaza in cazul retragerii din categoria platitorilor de TVA?Articole similare
Inregistrarea fiscala pentru activitati independente: detalii privind completarea declaratieiTVA zahar 2024. Studii de caz practiceTVA. Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici. Determinarea cifrei de afaceriLivrare intracomunitara de bunuri. Care va fi regimul TVA?Bonuri fiscale. Deducere TVA. Cum consideram cheltuielile?Ultimele articole
Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEFirme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVALeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAProiect: PFA-urile, II-urile, IF-urile ar putea deveni SRL-uri. Ce documente sunt necesareNeconcordante la verificarea e-TVA privind casele de marcat. Cum trebuie sa procedatiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"