keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

ONG: Vanzare teren la o valoare peste plafonul de scutire TVA. Regim fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Aug. 2019 Exclusiv
Tags: ong, tva, activitate economica, plafon de scutire

O ONG fara activitate economica, neplatitoare de TVA, are in patrimoniu un teren pe care intentioneaza sa-l vanda. Terenul este construibil conform certificatului de urbanism, iar valoarea de vanzare depaseste cu mult plafonul de scutire. De asemenea, in acest caz nici nu a fost dedus TVA la momentul achizitiei.

Care este tratamentul TVA aplicabil pentru vanzarea acestui teren: este o operatiune scutita de TVA? Iata ce spune consultantul nostru fiscal, Amelia Dumitras

Raspunsul specialistului

Vanzarea unui teren construibil este operatiune taxabila obligatoriu conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Pentru incadrarea corecta a terenului in categoria "construibil" este necesara obtinerea unui certificat de urbanism, obligatie reglementata la pct. 55 alin. (6) din normele de palicare ale Codului fiscal "In aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu alta destinatie, la momentul vanzarii sale de catre proprietar, rezulta din certificatul de urbanism. ".
 
Prin vanzarea terenului construibil, O.N.G.-ul dobandeste calitatea de persoana impozabila deoarece vanzarea este operatiune din sfera de aplicare a TVA. Totusi, desi valoarea terenului depaseste plafonul de scutire de 300.000 lei/an calendaristic, O.N.G-ul nu trebuie sa colecteze TVA la vanzarea terenului respectiv deoarece la data transferului de proprietate ca fapt generator , de exemplu, in data de 8 august 2019,  in calitate de persoana impozabila, O.N.G.-ul se afla in regimul special de scutire reglementat prin art. 310  "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" din Codul fiscal. Aceasta  baza legala  trebuie inscrisa in factura emisa pentru vanzarea terenului "regim special de scutire Legea nr. 227/2015 art. 310 ". Valoarea facturii emise trebuie evidentiata in jurnalul pentru vanzari. 
 
Avand in vedere faptul ca plafonul de scutire de la obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in regim normal este depasit in luna august 2019, O.N.G. –ul trebuie sa depuna la organul fiscal competent formalitatile de inregistrare pana pe data de 10 septembrie 2019, inclusiv.

Aceasta obligatie este reglementata prin art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal  " (1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:  .....
 
b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;"
 
Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA intervine din cauza depasirii plafonului de scutire, fara a fi relevant faptul ca la momentul achizitiei terenului respectiv O.N.G.-ul nu a exercitat dreptul de deducere.

Astfel, O.N.G.-ul va fi persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA incepand cu luna septembrie 2019. Din acest moment, O.N.G. –ul va avea obligatia sa colecteze TVA pentru toate operatiunile de livrari de bunuri si prestari de servicii care au locul in Romania.  
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016