Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Ne-am propus ca astazi sa aducem in atentia dumneavoastra o speta din domeniul celor pe care le-am dezbatut mai putin in ultima perioada. Vom dezbate, astfel, situatia in care o casa de expeditii din Romania (persoana juridica romana) incheie un contract cu o casa de expeditii din Germania (persoana juridica germana) pentru servicii de intermediere transporturi internationale intracomunitare. Transporturile urmeaza sa fie efectuate de firme de transport romanesti, gasite de casa de expeditii din Romania, cu locul de incarcare in Italia si cel de descarcare in Spania si invers, pentru clientii casei de expeditie germane. Casa de expeditii germana va factura clientilor sai serviciile de transport efectuate, iar casa de expeditii din Romania va factura partenerului sau contractual-casa de expeditii germana- serviciile de transport efectuate de transportatorii romani fara TVA. In concluzie, date fiind aceste conditii, vom stabili cum vor factura transportatorii romani contravaloarea serviciilor lor de transport catre casa de expeditii din Romania, din punct de vedere al TVA-ului.
Raspuns:
In opinia noastra, transportatorii romani ce sunt inregistrati in scopuri de TVA in Romania vor factura catre casa de expeditii din Romania contravaloarea transportului dintre Italia si Spania, transport intracomunitar, cu colectare de TVA.
Aceasta prestare de servicii este supusa TVA in Romania, deoarece sunt indeplinite cumulativ cele 4 conditii stabilite de art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:
a) prestarea de serviciu/livrarea de bunuri este o activitate economica in sfera TVA, efectuata cu plata, prin plata intelegandu-se atat o suma de bani cat si o contraprestatie, un avantaj;
b) activitatea economica este supusa TVA, respectiv nu este scutita de TVA prin efectul legii;
c) activitatea economica este efectuata de o persoana impozabila, din punctul de vedere al TVA;
d) locul prestarii de servicii este pe teritoriul Romaniei.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Manual de politici contabile - Stick USB

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Dorim sa detaliem acest ultim aspect, respectiv locul prestarii de servicii si avem in vedere prevederile de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, ce stabileste ca locul prestarii de servicii este considerat prin efectul legii la sediul beneficiarului, adica in Romania, chiar daca transportul fizic se efectueaza intre Spania si Italia.
In acest caz, norma metodologica pentru art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, stabileste ca daca o singura conditie nu este indeplinita, respectiva activitate economica nu este taxabila in Romania. In cazul nostru se indeplinesc toate conditiile, astfel ca aveti obligatia sa colectati TVA pe factura cand facturati catre casa de expeditii din Romania.
In acelasi rationament, daca factura transportatorului din Romania s-ar emite direct catre casa de expeditii din Germania, iar aceasta este o persoana impozabila, comunicand un cod valabil de TVA emis de autoritatile din alt stat membru, factura s-ar emite in regim de scutire de TVA.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Modificari in Declaratia 394 de la 1 octombrie. Cum vom proceda?Tratament contabil si fiscal cheltuieli protocol in 2013Cota TVA de 5% pentru carti. Ce implicatii fiscale apar la achizitie?Declaratii fiscale cu limita de depunere in perioada 8-10 decembrieCine ne asigura din nou ca nu vor creste taxele si impoziteleUltimele articole
Majorare TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistAchizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVAPlatitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verdeArticole similare
Certificat de amanare a TVA in vama si reduceri comerciale. Tratament TVAExemple de MONOGRAFII contabile pentru veniturile agentiilor de turismStudiu de caz: Regimul de deducere TVA in cazul unui leasing financiarAchizitie intracomunitara de bunuri. Societate neplatitoare de TVAServicii de publicitate online. Inregistrarea contractelor. AutoFACTURAUltimele articole
Majorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Cota TVA. TVA pentru amoniac si servicii agricole in 2025Termen limita e-FACTURA: Cum sa eviti amenzile de pana la 10.000 leiE-FACTURA. Facturile BOLT se transmit in sistem sau nu?Achizitie intracomunitara. Tratament fiscal TVA pentru livrarile care NU se fac la data din FACTURA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"