Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Rezolvam rapid spetele dificile: facturarea transportului catre casa de expeditii din Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: tva, factura, casa expeditii

Ne-am propus ca astazi sa aducem in atentia dumneavoastra o speta din domeniul celor pe care le-am dezbatut mai putin in ultima perioada. Vom dezbate, astfel, situatia in care o casa de expeditii din Romania (persoana juridica romana) incheie un contract cu o casa de expeditii din Germania (persoana juridica germana) pentru servicii de intermediere transporturi internationale intracomunitare. Transporturile urmeaza sa fie efectuate de firme de transport romanesti, gasite de casa de expeditii din Romania, cu locul de incarcare in Italia si cel de descarcare in Spania si invers, pentru clientii casei de expeditie germane. Casa de expeditii germana va factura clientilor sai serviciile de transport efectuate, iar casa de expeditii din Romania va factura partenerului sau contractual-casa de expeditii germana- serviciile de transport efectuate de transportatorii romani fara TVA. In concluzie, date fiind aceste conditii, vom stabili cum vor factura transportatorii romani contravaloarea serviciilor lor de transport catre casa de expeditii din Romania, din punct de vedere al TVA-ului.




Raspuns:

In opinia noastra, transportatorii romani ce sunt inregistrati in scopuri de TVA in Romania vor factura catre casa de expeditii din Romania contravaloarea transportului dintre Italia si Spania, transport intracomunitar, cu colectare de TVA.

Aceasta prestare de servicii este supusa TVA in Romania, deoarece sunt indeplinite cumulativ cele 4 conditii stabilite de art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:

a) prestarea de serviciu/livrarea de bunuri este o activitate economica in sfera TVA, efectuata cu plata, prin plata intelegandu-se atat o suma de bani cat si o contraprestatie, un avantaj;
b) activitatea economica este supusa TVA, respectiv nu este scutita de TVA prin efectul legii;
c) activitatea economica este efectuata de o persoana impozabila, din punctul de vedere al TVA;
d) locul prestarii de servicii este pe teritoriul Romaniei.

Dorim sa detaliem acest ultim aspect, respectiv locul prestarii de servicii si avem in vedere prevederile de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, ce stabileste ca locul prestarii de servicii este considerat prin efectul legii la sediul beneficiarului, adica in Romania, chiar daca transportul fizic se efectueaza intre Spania si Italia.

In acest caz, norma metodologica pentru art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, stabileste ca daca o singura conditie nu este indeplinita, respectiva activitate economica nu este taxabila in Romania. In cazul nostru se indeplinesc toate conditiile, astfel ca aveti obligatia sa colectati TVA pe factura cand facturati catre casa de expeditii din Romania.

In acelasi rationament, daca factura transportatorului din Romania s-ar emite direct catre casa de expeditii din Germania, iar aceasta este o persoana impozabila, comunicand un cod valabil de TVA emis de autoritatile din alt stat membru, factura s-ar emite in regim de scutire de TVA.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Rezolvam rapid spetele dificile: facturarea transportului catre casa de expeditii din Romania":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016