Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Import China prin casa expeditii Germania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: import, codul fiscal, tva, opanaf 76/2010, declaratia 390

Supunem atentiei dvs. cazul unei societati care se confrunta cu un control de la Finante in ce priveste Declaratia 390. Societatea importa marfa din China pe care o vamuieste la o casa de expeditie din Germania.

In declaratia 390 o declara pe codul fiscal al casei de expeditie din Germania. Pentu aceasta marfa nu s-a intocmit insa autofactura. Vom stabili astfel modalitatea corecta de intocmire a acestor autofacturi

Raspuns:
In opinia noastra, solicitarea de a emite autofacturi pentru astfel de situatii, nu este prevazuta de legislatia in vigoare, iar daca acest lucru a fost solicitat de echipa de control, reprezinta o interpretare eronata a unor eventuale reglementari.

Potrivit art. 155^1 din Codul fiscal , se impune necesitatea autofacturii daca bunurile nu ar fi fost insotite de factura, pentru avansuri platite/incasate cand aveti obligatia platii TVA prin taxare inversa, dar toate aceste situatii presupun sa nu fie emisa anterior o factura.

Consideram implicit ca dvs detineti facturi de la furnizorul bunurilor, deoarece altfel nu s-ar fi putut efectua formalitatile de import, prin urmare nu este aplicabila procedura autofacturii.

Desigur, plata TVA prin taxare inversa este aplicabila conform art. 150 alin. (6) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal .

In ce priveste completarea declaratiei 390, cu precizarea la codul operatorului codul casei de expeditii sau a operatorului ce efectueaza importul, iar la furnizor denumirea furnizorului din afara comunitatii, consideram corecta aceasta declarare, avand in vedere sectiunea 3 Alte precizari din OpANAF 76/2010 privind instructiunile de completare a declaratiei recapitulative 390, situatie de altfel valabila si in reglementarea anterioara, respectiv OpANAF 552/2008 privind instructiunile de completare a declaratiei 390, cu modificari ulterioare.

In concluzie, consideram ca daca pentru toate aceste importuri efectuate intr-o vama din Germania, exista facturi si documente anexa ce justifica baza TVA ( facturi de transport, manipulare, descarcare, transbordare etc.), nu exista obiect pentru emiterea autofacturilor.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Import China prin casa expeditii Germania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016