keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Aplicare TVA. Decontul 300. Declaratia 390 sau 349

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Oct. 2010
Tags: tva, declaratia 390, firme

Intrebare:Societatea noastra este o companie de interes local , avind doi actionari: Consiliul Local Municipal si Consiliul Judetean . Societatea primeste alocatii pentru investitii in scopul ...

Intrebare:

Societatea noastra este o companie de interes local , avind doi actionari: Consiliul Local Municipal si Consiliul Judetean . Societatea primeste alocatii pentru investitii in scopul achizitionarii de mijloace de transport in comun.Se organizeaza de catre societate o procedura de achizitii publice, se achizitioneaza mijloacele de transport pe baza de contract si factura si apoi se transfera bunurile achizitionate catre actionarul care a asigurat alocatia , devenind patrimoniu public al respectivei autoritati.

Societatea noastra a dedus TVA aferenta achizitiei si a procedat la colectarea TVA la predarea bunului catre autoritatea locala , indiferent daca achizitia a fost interna sau intracomunitara.Ca atare suma primita de la autoritatea locala a fost inclusiv TVA (identica cu aceea pe care ar fi achitat-o autoritatea locala daca ar fi realizat ea insasi achizitia respectiva ). Bunurile acestea devin patrimoniu public care ne este concesionat  ulterior pe baza de contract, in scopul desfasurarii activitatii .

Va rog sa imi comunicati care este modalitatea corecta de aplicare a TVA in acest caz :
  • a deduce si ulterior a colecta TVA (prin emiterea unei facturi catre autoritatea locala ), cuprinzand acest TVA in decontul 300, declaratia 390 sau 394 dupa caz .Mentionam ca contractul de achizitie si factura de la furnizor sunt emise catre societatea noastra in calitate de beneficiar.

  • a nu deduce si a nu colecta TVA , deci a exclude achizitia si transferul din baza de impozitare a TVA, din decontul de TVA si declaratiile 390 sau 394 , dupa caz .In aceasta varianta predarea s-ar face pe baza de proces verbal de predare primire, avand anexata copia facturii de la furnizor .
In cazul in care considerati ca nu am oferit toate detaliile necesare in scopul unei formularii unei opinii corecte.

Raspuns:

Detaliile oferite sunt suficiente pentru a analiza regimul de taxare al operatiunilor realizate de catre firma pe care o reprezentati. In situatia prezentata de dvs. consider ca prima varianta este cea corecta in conditiile in care factura este emisa de catre furnizor pe numele firmei dvs.

In situatia prezentata, se considera ca firma dvs.  are calitatea de cumparator-revanzator care aplica structura de comisionar, procedand astfel:
  • achizitioneaza un bun in nume propriu;
  • primeste o factura pe numele sau de la un  furnizor stabilit pe teritoriul României sau pe teritoriul comunitar. In baza facturii primite isi exercita dreptul de deducere a TVA deoarece poate dovedi intentia sa de a realiza operatiuni taxabile pe teritoriul României. 
In situatia in care facturile sunt emise de furnizori pe numele firmei dvs., dreptul de deducere poate fi  exercitat numai de firma dvs. deoarece  se respecta conditia reglementata prin  alineatul 1 din cadrul articolului 146  ,,Conditii de exercitare a dreptului de deducere,,, astfel:

  • pentru achizitiile efectuate pe teritoriul national: litera a) ,,pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor  care i-au fost …..livrate ……, de catre o persoana impozabila  sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155;,,.
  • pentru achizitiile intracomunitare efectuate: litera b) ,, pentru taxa aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate … .. dar pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei, conform art. 150 alin. (2) - (6), sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155 sau documentele prevazute la art. 155^1 alin. (1);
  • emite o factura cu TVA colectata,  in  numele sau,  pe numele Consiliului Local in calitate de cumparator.

In ceea ce priveste impozitul pe profit, valoarea bunurilor achizitionate, respectiv vandute se inregistreaza pe  cheltuieli, respectiv pe  venituri din activitatea de exploatare.   

Cea de a doua varianta ar fi aplicabila numai in situatia in care factura ar fi emisa de catre furnizorul bunurilor pe numele Consiliului Local iar firma dvs. ar efectua plata furnizorului  in contul Consiliului Local in calitate de cumparator al bunurilor. In acest caz, obligatia firmei dvs. s-ar limita doar la intocmirea unei facturi de decontare.

Operatiunile inscrise in facturile de decontare nu intra in baza de impozitare a TVA fiind  aplicabile prevederile articolului 137, alin. 3, lit. e) din Codul fiscal  conform caruia  ,,Baza de impozitare nu cuprinde …….sumele achitate de furnizor sau prestator, in numele si in contul clientului, si care apoi se deconteaza acestuia,,. Din textul de lege ,,in numele si in contul clientului,, rezulta faptul ca dreptul de deducere a TVA inscrisa in factura furnizorului revine Consiliului Local, in situatia in care acesta este inregistrat in scopuri de TVA pentru operatiunile economice desfasurate.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, sumele decontate se inregistreaza   in contul 461 ,,Debitori,, analitic distinct Consiliul Local, fara a fi inregistrate pe venituri si cheltuieli de exploatare.

In cazul unei facturi de decontare, deoarece furnizorul nu emite factura pe numele firmei dvs., ci pe numele clientului in numele caruia firma dvs. efectueaza plata, operatiunea nu se raporteaza prin   formularul "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national", cod 394 reglementat prin O.M.E.F. nr.   702 din 14 mai 2007, nici la ,,intrare,, (plata in numele clientului), dar nici la ,,iesire,, (emiterea facturii de decontare pentru recuperarea sumei achitate). Obligatia de raportare prin decontul de TVA cod 300,  declaratia  cod 390 si cod 394 revine cumparatorului inscris de catre furnizor prin factura emisa.  
           
In concluzie, prin cele doua alternative prezentate de dvs. se regasesc   doua notiuni
"refacturare" si "decontare"  care nu  sunt definite in mod expres prin legislatia fiscala si contabila aplicabila pe teritoriul României. Personal,  consider ca diferenta dintre o refacturare si o decontare de costuri intre doua persoane impozabile, indiferent de faptul ca acestea sunt stabilite pe teritoriul României sau pe teritoriul unui stat membru sau a unui stat tert, este urmatoarea:

  • refacturarea reprezinta recuperarea cheltuielilor inregistrate in evidenta contabila a unei firme care are calitatea de cumparator, dar si de vânzator. Pentru refacturare se emite obligatoriu o factura. In acest caz, persoana impozabila care refactureaza inregistreaza in evidenta contabila cheltuieli, dar si venituri aferente operatiunii de comision. Aceasta operatiune are loc in conditiile in care contractul este incheiat intre furnizor si firma dvs.
  • decontarea reprezinta recuperarea unor sume de bani achitate in contul unei persoane. Pentru  recuperarea sumelor achitate in numele si in contul altei persoane, factura de decontare se emite, optional.  Operatiunea de decontare este reglementata prin Codul fiscal la art. 137 alin. (3) lit. e) conform caruia baza de impozitare nu cuprinde ,,sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia,,. Aceasta operatiune are loc in conditiile in care contractul este incheiat intre furnizor si Consiliul local iar firma dvs. se obliga sa efectueze decontarea bunurilor achizitionate. O astfel de  operatiune de decontare nu poate avea loc in cadrul unei operatiuni de achizitie publica de bunuri.

In concluzie, spre deosebire de ,,refacturare,, care se factureaza obligatoriu deoarece genereaza venituri si cheltuieli in evidenta contabila a cumparatorului, operatiunea de decontare nu genereaza venituri si cheltuieli pentru persoana impozabila care le factureaza, optional. Suma refacturata intra in baza de impozitare a TVA spre deosebire de suma decontata care  care nu intra in baza de impozitare a TVA.

In alta ordine de idei, faptul ca bunurile respective sunt preluate ulterior de catre firma dvs. in concesiune nu are nicio relevanta asupra regimului de taxare al operatiunii de cumparare si revânzare a acelorasi bunuri.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016