Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cazul urmator, discutam despre o microintreprindere platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor cu activitatea suspendata la Registrul Comertului. Se intentioneaza lichidarea si dizolvarea acesteia. Societatea are in proprietate un apartament care la dizolvarea societatii se doreste repartizarea lui catre asociatul unic. Ce implicatii sunt?
In baza carui document se transmite dreptul de proprietate? La achizitie s-a dedus TVA aferenta. TVA se plateste la stat in baza declaratiei 307? Transmiterea dreptului de proprietate constituie livrare de bunuri si se plateste impozit pe venit de 3%.In primul rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca, la momentul anularii, din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA datorita suspendarii activitatii, societatea avea obligatia sa ajusteze dreptul de deducere pentru toate bunurile existente in sold, dar si pentru serviciile neconsumate, nedecontate existente in debitul contului 471 "Cheltuieli inregistrate in avans" (chirii, abonamente, etc.), daca pentru bunurile si serviciile respective s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la achizitia acestora. Ajustarea este echivalenta cu anularea dreptului de deducere si trebuie efectuata conform urmatoarelor prevederi din Codul fiscal:
- pentru bunuri in stoc si servicii neconsumate conform prevederilor art. 148 din Codul fiscal
- si pct. 53 din normele de aplicare a acestui articol;
- pentru bunuri de capital, conform prevederilor art. 149 din Codul fiscal
- si pct. 54 din normele de aplicare a acestui articol. Ajustarea nu se efectueaza daca apartamentul a fost achizitionat anterior datei de 1 ianuarie 2007 si nu a suportat, dupa aceasta data, lucrari de modernizare/transformare cu o valoare mai mare de 20% din valoarea apartamentului astfel transformat si modernizat.
In situatia in care ajustarea nu s-a efectuat si nu s-a raportat prin ultimul decont de TVA cod 300, completat si depus in calitate de platitor de TVA, ajustarea trebuie efectuata si raporta prin formularul cod 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata".
Suma TVA ajustata, dar si baza de impozitare aferenta se raporteaza la sectiunea III DATE PRIVIND SUMELE REZULTATE DIN AJUSTAREA/CORECTIA AJUSTARII/REGULARIZAREA TVA prin bifarea casetei anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau g) din Codul fiscal, declar ca, din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarile taxei pe valoarea adaugata, rezulta urmatoarele sume: ….". Completarea formularului se efectueaza prin taierea cu o linie a cuvintelor corectia/regularizarile ajustarilor, astfel incat sa ramana ajustarea.
In acest caz, suma TVA ajustata se transforma in TVA de plata care se vireaza bugetului de stat conform prevederilor art. 4 alin. (1) din O.M.F.P. nr. 2223/2013 "Suma reprezentand taxa pe valoarea adaugata de plata la bugetul de stat rezultata ca urmare a ajustarilor/corectiei ajustarilor/regularizarilor taxei pe valoarea adaugata, declarata prin formularul prevazut la art. 1, va fi achitata la bugetul de stat, potrivit reglementarilor legale in vigoare, in lei, in numerar, prin decontare bancara sau prin mandat postal, in contul 20.10.01.01.05 "TVA de plata la bugetul de stat, rezultata ca urmare a ajustarilor", deschis la unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent, codificat cu codul de identificare fiscala sau cu codul numeric personal al platitorului, dupa caz.". Astfel, persoana impozabila restituie bugetului de stat suma TVA dedusa anterior anularii din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA.
D.p.d.v. al TVA, distribuirea unui bun din activele unei firme catre un asociat reprezinta livrare de bunuri efectuata cu plata si se colecteaza TVA numai daca pentru achizitia bunului respectiv s-a exercitat dreptul de deducere. Acest aspect este reglementat in mod expres prin articolul 128 alin. 5 din Codul fiscal "Orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial. "
TVA se colecteaza prin aplicarea cotei standard de 24% asupra bazei de impozitare a TVA determinate conform prevederilor art. 137 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal "Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din: ...c) pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (4) si (5), …… pretul de cumparare al bunurilor respective sau al unor bunuri similare ori, in absenta unor astfel de preturi de cumparare, pretul de cost, stabilit la data livrarii. In cazul in care bunurile reprezinta active corporale fixe, baza de impozitare se stabileste conform procedurii stabilite prin norme".
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 18 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare ale acestui articol: "In sensul art. 137 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, baza de impozitare pentru active corporale fixe care constituie livrare de bunuri conform art. 128 alin. (4) si (5) din Codul fiscal este constituita din valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila. ". Daca apartamentul este complet amortizat, baza de impozitare este zero, caz in care nu se colecteaza TVA. Daca apartamentul nu este complet amortizat, distribuirea se efectueaza la valoarea neamortizata, fara a colecta TVA, din doua motive:
- apartamentul nu mai este nou, caz in care se aplica regimul de scutire;
- ajustarea sumei TVA deduse s-a efectuat (daca este cazul) la data anularii codului de TVA sau dupa anularea codului de TVA, pana la momentul distribuirii.
Avand in vedere ca apartamentul distribuit este un bun imobil, operatiunea trebuie efectuata prin incheierea unui contract, in forma autentica, la un notar sau la un avocat.
Valoarea bunului astfel distribuit nu este pentru asociat un venit de natura dividendelor. In acest context, am in vedere prevederile pct. 12 lit. c) al art. 7 "Definitii ale termenilor comuni"
" 12. dividend - o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, exceptand urmatoarele:….. c) o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;…… "
In acest caz, venitul realizat de persoana fizica este impozabil conform prevederilor art. 27 "Reorganizari, lichidari si alte transferuri de active si titluri de participare", alin. (2) din Codul fiscal, fiind supus impozitarii cu o cota de 16%, impozitul fiind final. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice conform prevederilor art. 67 "Retinerea impozitului din veniturile din investitii" alin. (3) lit. d) . Astfel, impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori.
In situatia in care dizolvarea societatii se efectueaza fara lichidare, la stabilirea venitului din investitii trebuie sa aveti in vedere prevederile art. 66 coroborate cu cele de la pct. 143^2 din normele de aplicare ale acestuia "In cazul dizolvarii fara lichidare a unei persoane juridice la transmiterea universala a patrimoniului societatii catre asociatul unic, proprietatile imobiliare din situatiile financiare vor fi evaluate la valoarea justa, respectiv pretul de piata.
Baza impozabila in cazul dizolvarii fara lichidare a unei persoane juridice se stabileste astfel:
a) determinarea sumei reprezentand diferenta intre valoarea elementelor de activ si sumele reprezentand datoriile societatii;
b) determinarea excedentului sumei stabilite la pct. a) peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare. "
Deci, distribuirea apartamentului nu reprezinta un venit pentru persoana juridica astfel incat sa fie supus impozitului pe venit cu 3%, dar reprezinta un venit pentru persoana fizica in beneficiul caruia bunul este distribuit.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
Autor: Redactia Infotva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Distribuire bunuri la lichidarea societatii. Cum procedam?":
Rating:
Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Rating:
Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Articole similare
Scutiri de TVA si deduceri in caz de sponsorizare. Ce trebuie sa stim daca vrem sa facem astfel de operatiuni!Microintreprinderi: Ce procedura urmam pentru a deduce TVA aferent cheltuieli protocol?Depasire plafon micorintreprindere in trimestrul II 2019Descarcati Declaratia 205 actualizata pentru 2014!In ce conditii depunem formularul 220 pana la 31 ianuarieUltimele articole
Schimbarea regimului de impozitare de la profit la micro. Sanctiuni aplicabileFacturare penalizari contractuale. Care este regimul fiscal TVA si cum se calculeaza impozitul pe venit pentru o MICROINTREPRINDERE?MICROINTREPRINDEREa in 2021. Venituri care se exclud din baza de impozitareRegimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2021- explicat prin exemple practice. Ce noutati au aparut?TOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceri
Mai multe articole despre microintreprindere
Articole similare
Noile norme pentru eliberarea adeverintei pentru inmatricularea autovehiculelorSistemul TVA la incasare. Deducerea TVA e posibila cand exista facturi restante?ANAF: Noi modificari TVA in sfera operatiunilor intracomunitareANAF anunta: formular TVA modificatDocumentar fiscal: Procedura de declarare a situatiei de criza financiaraUltimele articole
Studiu de caz: Corectarea facturilor dupa inspectia fiscalaIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)ANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de norocCadouri de MARTISOR de la Rentrop& Straton! Primiti pachetul Agenta fiscala + Noutati fiscale la fiecare comandaMinistrul Economiei, despre schema de ajutor HoReCa: Nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”
Mai multe articole despre tva
Articole similare
28 februarie 2017 e termenul limita pentru depunerea declaratiei 205 pentru anul 2016Ce schimbari privind TVA a facut MFP in ultimul an?Titlul II Capitolul II - partea INoutati legislatie Fiscala 09-13 iunie 2008 - Monitorul OficialSchimbari pentru microintreprinderile fara salariati: impozit suplimentar, cu suma fixa trimestrialaUltimele articole
Operatiuni de fuziune intre doua SRL-uri. Aspecte contabileTermene limita pentru depunerea situatiilor financiare in 2021. In ce caz se depune doar o declaratie pe propria raspundere?Doi pasi simpli pentru a lichida PFA/II/IFOrdinul 3581/2020. A fost aprobata schema de ajutor de minimis din cadrul Programului -ELECTRIC UP-Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2021- explicat prin exemple practice. Ce noutati au aparut?
Mai multe articole despre lichidare
Articole similare
ANAF si explicatiile care complica107 solutii pentru noile taxe si impoziteCheltuieli cu utilitatile APARTAMENTului inchiriatVanzare bunuri imobile. In ce conditii e obligatorie inregistrarea in scopuri de TVA?Ultimele articole
Claudiu Nasui: Masura 3 de ajutor de stat nu isi atinge scopul pentru care a fost creataLichidare microintreprindere. Aspecte juridice, contabile si fiscaleRaspunsuri OFICIALE de la ANAF cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice 2020Activitate economica persoana fizica. Obligatia inregistrarii in scopuri de TVAANAF informeaza: Nu facem descinderi in APARTAMENTele romanilor!
Mai multe articole despre apartament
Articole similare
Ultima versiune disponibila pentru Declaratia 100. Ce s-a modificat?Codul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul II - Calculul profitului impozabilSocietate din Romania, cu angajati intr-un stat UE: IMPOZIT PE VENIT si contributii socialeCum impozitam profitul impozabil rezultat la lichidare?ANAF vine cu un nou formular: D 255 pentru redirectionarea unei cote din impozitul pe venitUltimele articole
Indemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)Venituri din investitii in anul 2020. IMPOZIT PE VENIT. Contributii socialeReguli noi de impozitare a unor venituri din inchirieri, obtinute de persoanele fizice, introduse prin Legea 296/2020Schimbarea regimului de impozitare de la profit la micro. Sanctiuni aplicabileRegimul fiscal aplicabil persoanelor implicate in procesul de vaccinare impotriva COVID-19 (OUG 3/2021)
Mai multe articole despre impozit pe venit

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"