Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Distribuire bunuri la lichidarea societatii. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: microintreprindere, tva, lichidare, apartament, impozit pe venit

In cazul urmator, discutam despre o microintreprindere platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor cu activitatea suspendata la Registrul Comertului. Se intentioneaza lichidarea si dizolvarea acesteia. Societatea are in proprietate un apartament care la dizolvarea societatii se doreste repartizarea lui catre asociatul unic. Ce implicatii sunt?

In baza carui document se transmite dreptul de proprietate? La achizitie s-a dedus TVA aferenta. TVA se plateste la stat in baza declaratiei 307? Transmiterea dreptului de proprietate constituie livrare de bunuri si se plateste impozit pe venit de 3%.

In primul rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca, la momentul anularii, din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA datorita suspendarii activitatii, societatea avea obligatia sa ajusteze dreptul de deducere pentru toate bunurile existente in sold, dar si pentru serviciile neconsumate, nedecontate existente in debitul contului 471 "Cheltuieli inregistrate in avans" (chirii, abonamente, etc.), daca pentru bunurile si serviciile respective s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la achizitia acestora.  Ajustarea este echivalenta cu anularea dreptului de deducere si trebuie efectuata conform urmatoarelor prevederi din Codul fiscal:

-    pentru bunuri in stoc si servicii neconsumate  conform prevederilor art. 148 din Codul fiscal
-    si pct. 53 din normele de aplicare a acestui articol;
-    pentru bunuri de capital, conform prevederilor art. 149 din Codul fiscal
-    si pct. 54 din normele de aplicare a acestui articol. Ajustarea nu se efectueaza daca apartamentul a fost achizitionat anterior datei de 1 ianuarie 2007 si nu a suportat, dupa aceasta data,  lucrari de modernizare/transformare cu o valoare mai mare de 20% din valoarea apartamentului astfel transformat si modernizat.

In situatia in care ajustarea nu s-a efectuat si nu s-a raportat prin  ultimul decont de TVA cod 300, completat si depus in calitate de platitor de TVA, ajustarea trebuie efectuata si raporta prin  formularul cod 307  "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata".

Suma TVA ajustata, dar si  baza de impozitare aferenta  se raporteaza  la sectiunea III DATE PRIVIND SUMELE REZULTATE DIN AJUSTAREA/CORECTIA AJUSTARII/REGULARIZAREA TVA prin bifarea casetei  anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153  alin. (9) lit. a) - e) sau g) din Codul fiscal,   declar ca, din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarile taxei pe   valoarea adaugata, rezulta urmatoarele sume: ….". Completarea formularului se efectueaza prin taierea cu o linie a cuvintelor corectia/regularizarile ajustarilor, astfel incat sa ramana  ajustarea.

       In acest caz, suma TVA ajustata  se transforma in TVA de plata care se vireaza bugetului de stat conform prevederilor art. 4 alin.  (1) din O.M.F.P. nr. 2223/2013 "Suma reprezentand taxa pe valoarea adaugata de plata la bugetul de stat rezultata ca urmare a ajustarilor/corectiei ajustarilor/regularizarilor taxei pe valoarea adaugata, declarata prin formularul prevazut la art. 1, va fi achitata la bugetul de stat, potrivit reglementarilor legale in vigoare, in lei, in numerar, prin decontare bancara sau prin mandat postal, in contul 20.10.01.01.05 "TVA de plata la bugetul de stat, rezultata ca urmare a ajustarilor", deschis la unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent, codificat cu codul de identificare fiscala sau cu codul numeric personal al platitorului, dupa caz.". Astfel, persoana impozabila  restituie bugetului de stat suma TVA dedusa anterior anularii din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA.  

D.p.d.v. al TVA, distribuirea unui bun din  activele unei firme  catre un asociat  reprezinta  livrare de bunuri efectuata cu plata si se colecteaza TVA numai daca pentru achizitia bunului respectiv s-a exercitat dreptul de deducere. Acest aspect este reglementat in mod expres prin articolul 128 alin. 5 din Codul fiscal "Orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial. "

TVA se colecteaza prin aplicarea cotei standard de 24%  asupra bazei de impozitare a TVA determinate conform prevederilor  art.  137 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal "Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din: ...c)  pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (4) si (5), …… pretul de cumparare al bunurilor respective sau al unor bunuri similare ori, in absenta unor astfel de preturi de cumparare, pretul de cost, stabilit la data livrarii. In cazul in care bunurile reprezinta active corporale fixe, baza de impozitare se stabileste conform procedurii stabilite prin norme".

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la  pct. 18 alin.  (4) din Normele metodologice de aplicare ale acestui articol: "In sensul art. 137 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, baza de impozitare pentru active corporale fixe care constituie livrare de bunuri conform art. 128 alin. (4) si (5) din Codul fiscal este constituita din valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila. ". Daca apartamentul este complet amortizat, baza de impozitare este zero, caz in care nu se colecteaza TVA. Daca apartamentul nu este complet amortizat, distribuirea se efectueaza la valoarea neamortizata, fara a colecta TVA, din doua motive:
-    apartamentul nu mai este nou, caz in care se aplica regimul de scutire;
-    ajustarea sumei TVA deduse s-a efectuat (daca este cazul) la data anularii codului de TVA sau dupa anularea codului de TVA, pana la momentul distribuirii.
Avand in vedere ca apartamentul  distribuit este un bun imobil, operatiunea trebuie efectuata prin incheierea unui contract, in forma autentica, la un notar sau la un avocat.  

Valoarea bunului astfel  distribuit nu este pentru asociat un venit de natura dividendelor. In acest context, am in vedere prevederile pct. 12 lit. c) al art. 7 "Definitii ale termenilor comuni"
" 12. dividend - o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, exceptand urmatoarele:…..    c) o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;…… "    

         In acest caz, venitul realizat de persoana fizica este impozabil conform prevederilor art.  27 "Reorganizari, lichidari si alte transferuri de active si titluri de participare", alin. (2) din Codul fiscal, fiind supus impozitarii cu o cota de 16%, impozitul fiind final. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice conform prevederilor art. 67 "Retinerea impozitului din veniturile din investitii" alin. (3) lit. d) . Astfel, impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori.

In situatia in care dizolvarea societatii se efectueaza fara lichidare, la stabilirea venitului din   investitii trebuie sa aveti in vedere prevederile art. 66 coroborate cu cele de la pct. 143^2 din normele de aplicare ale acestuia "In cazul dizolvarii fara lichidare a unei persoane juridice la transmiterea universala a patrimoniului societatii catre asociatul unic, proprietatile imobiliare din situatiile financiare vor fi evaluate la valoarea justa, respectiv pretul de piata.
   
Baza impozabila in cazul dizolvarii fara lichidare a unei persoane juridice se stabileste astfel:
a) determinarea sumei reprezentand diferenta intre valoarea elementelor de activ si sumele reprezentand datoriile societatii;
b) determinarea excedentului sumei stabilite la pct. a) peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare. "
          
Deci, distribuirea apartamentului nu reprezinta un venit pentru persoana juridica astfel incat sa fie supus impozitului pe venit cu 3%, dar reprezinta un venit pentru persoana fizica in beneficiul caruia bunul este distribuit.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Distribuire bunuri la lichidarea societatii. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016