keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Se modifica Formularul 100

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 17 Feb. 2017 Exclusiv
Tags: formularul 100, formularul 112, impozitul specific, venituri din pensii, impozit pe constructii

ANAF a anuntat recent ca adapteaza corespunzator formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", ca urmare a modificarilor legislative recente.

Astfel, ANAF propune, printr-un proiect de ordin, modificarea si completarea prevederilor Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.587/2016, dupa cum urmeaza:

- actualizarea Nomenclatorului privind obligatiile de plata la bugetul de stat, prin introducerea unor pozitii noi, "Impozit specific unor activitati", potrivit prevederilor Legii nr.170/2016 si "Impozit pe veniturile din pensii", potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum si eliminarea pozitiei "Impozit pe constructii", potrivit art.500 din Codul fiscal;

- modificarea si completarea, corespunzatoare, a Instructiunilor de completare a formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat".

Modificarile legislative sunt urmatoarele:

Prin Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati, incepand cu 1 ianuarie 2017, a fost prevazuta obligatia de plata a impozitului specific pentru agentii economici care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art.1 din lege.

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, au fost modificate conditiile de incadrare a persoanelor juridice romane in categoria microintreprinderilor (plafon de venituri - 500.000 euro, de la 1 februarie 2017). Potrivit prevederilor art.I pct.1 din Legea nr.2/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si pentru modificarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, incepand cu data de 1 februarie 2017, venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

Ca urmare, platitorii de venituri din pensii au, in continuare, obligatia retinerii si virarii impozitului pentru veniturile din pensii care depasesc suma neimpozabila lunara.

Totodata, potrivit art.I pct.3 si pct.9 din acelasi act normativ, platitorii de pensii au fost eliminati din categoria platitorilor de venit care au obligatia depunerii  formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate". De asemenea, in conformitate cu prevederile art.I pct 6 din Legea nr.2/2017, pentru persoanele cu venituri din pensii contributia de asigurari sociale de sanatate se suporta de la bugetul de stat.  

Astfel, potrivit  prevederilor legale mentionate, platitorii de venituri din pensii declara obligatiile de plata la bugetul de stat prin formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.587/2016.

Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016