Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 08 Mar. 2021 Exclusiv
In virtutea rolului activ al organului fiscal, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati aduce la cunostinta faptul ca O.P.A.N.A.F. nr. 4072/2020 a modificat O.P.A.N.A.F. nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" .
Prevederile O.P.A.N.A.F. nr. 4072/2020 se aplica incepand cu declararea obligatiilor anuale aferente anului fiscal 2020, si a adus o serie de modificari formularului, in contextul aplicarii prevederilor legale intrate in vigoare in acest exercitiu fiscal, printre care ANAF mentioneaza:
-A fost introdus randul 34 denumit Sume asimilate cheltuielilor nedeductibile, in care se inscriu sumele asimilate cheltuielilor nedeductibile in conformitate cu prevederile art. II alin. (1) si (2) din Legea nr. 153/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.
Astfel, potrivit art. II alin. (1) si (2) din Legea nr. 153/2020, contribuabilii care datoreaza impozit pe profit, la data determinarii impozitului pe profit pentru anul 2020, scad din impozitul pe profit si costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, achizitionate si puse in functiune in anul 2018, in anul 2019, precum si al celor puse in functiune in anul 2020 inaintea intrarii in vigoare a Legii nr. 153/2020 (27 iulie 2020), cu conditia ca la data achizitiei respectivelor aparate de marcat electronice fiscale contribuabilii sa fi fost platitori de impozit pe profit.
Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale achizitionate si puse in functiune in anul 2018, in anul 2019, precum si al celor puse in functiune in anul 2020 inaintea intrarii in vigoare a Legii nr. 153/2020 (27 iulie 2020) reprezinta sume asimilate cheltuielilor nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar care se scad din impozitul pe profit al anului 2020.
-A fost introdus randul 46 denumit Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, in care se inscrie suma reprezentand costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, in conformitate cu prevederile Legii nr. 153/2020.
-A fost introdus randul 47 denumit Alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislatiei in vigoare, in care se inscriu sumele cum ar fi cheltuielile privind functionarea unitatilor de educatie timpurie aflate in administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie aflate in unitati care ofera servicii de educatie timpurie, conform legislatiei in vigoare, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i1) si lit. i2 ) din Codul fiscal.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
-A fost introdus randul 49 denumit Bonificatia aplicata conform O.U.G. nr. 33/2020, in care se inscrie suma reprezentand bonificatia aplicata conform O.U.G. nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, aprobata cu completari prin Legea nr. 54/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, declarata trimestrial prin formularul 100, la randul «Bonificatie».
In cazul in care bonificatia depaseste valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal, determinat potrivit art. 1 alin. (7) din aceeasi ordonanta de urgenta, suma aferenta bonificatiei care se ia in calcul este la nivelul valorii impozitului respectiv.
-A fost introdus randul 54 denumit Bonificatia acordata conform art. II alin. (8) din O.U.G. nr. 153/2020, pentru contribuabilii cu an fiscal modificat.
Institutia reaminteste ca declaratia privind impozitul pe profit (formular 101) se completeaza si se depune anual de catre platitorii de impozit pe profit, pana la data de 25 MARTIE inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
Organizatiile nonprofit (asociatii si fundatii, alte persoane juridice fara scop patrimonial) si contribuabilii platitori de impozit pe profit care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura depun declaratia anuala de impozit pe profit pana la data de 25 FEBRUARIE inclusiv a anului urmator.
Termenul de declarare a impozitului pe profitul anual reprezinta si termen de plata.
Este necesar sa aveti in vedere efectuarea verificarilor privind corectitudinea si coerenta datelor declarate in declaratiile fiscale, in concordanta cu cele raportate in situatiile financiare.
Sursa: ANAF

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Declaratia 101. Termen limita de depunere, facilitati si alte elemente de noutate in 2021":
Rating:
Nota: 4.08 din 5 din 6 voturi
Rating:
Nota: 4.08 din 5 din 6 voturi
Articole similare
ONG si reinvestire profit. Cum procedam corect privind plata impozitului?Depuneti Formularul 101 pana la 27 februarie 2017!Cod TVA anulat si restituri de sume platite in plus. Tratament fiscalCheltuieli cu sponsorizarile reportate. Cum vom completa CORECT DECLARATIA 101?ANAF: Termen DECLARATIA 101 pentru contribuabilii ce au optat pentru inchiderea situatiei contabile la data de 25 februarie 2012Ultimele articole
Entitati care trebuie sa depuna declaratia R405Calculare si depunere impozit pe profit prin D100. Cand trebuiesc intocmite declaratii rectificative?Facilitati fiscale pentru companiile care ofera ajutor umanitar, conform OUG 20/2022DECLARATIA 101 in 2022. Termen limita de depunere pentru ONG-uriReduceri de impozit aferente anului 2021: D101 trebuie depusa pana pe data de 25 iunie 2022
Mai multe articole despre declaratia 101
Articole similare
Alerta fiscalitate 07-11 iulie 2008Alerta fiscalitate 10-14 noiembrie 2008Achizitie intracomunitara de bunuri. Caz special si tratamentul contabil si fiscalAlerta fiscalitate 28 iulie - 01 august 2008Ce obligatii au angajatorii care folosesc zilieri?Ultimele articole
Vineri, 5 august 2022, termenul limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleTermenul limita pentru depunerea situatiilor financiare semestriale se implineste pe data de 16 august 2022Finantele propun noi masuri fiscale: prorogarea termenului pentru restructurarea obligatiilor bugetare si desfiintarea loteriei bonurilor fiscaleSprijin financiar de 700 lei pentru pensionarii cu ventituri mai mici sau egale cu 2.000 lei pe lunaTermen limita pentru declararea facturilor in cazul firmelor platitoare de TVA si de impozit pe venit
Mai multe articole despre termen de depunere

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz"