Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia 101. Termen limita de depunere, facilitati si alte elemente de noutate in 2021

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mar. 2021 Exclusiv
Tags: declaratia 101, termen de depunere, opanaf 4072/2020

In virtutea rolului activ al organului fiscal, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati aduce la cunostinta faptul ca O.P.A.N.A.F. nr. 4072/2020 a modificat O.P.A.N.A.F. nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" .

Prevederile O.P.A.N.A.F. nr. 4072/2020 se aplica incepand cu declararea obligatiilor anuale aferente anului fiscal 2020, si a adus o serie de modificari formularului, in contextul aplicarii prevederilor legale intrate in vigoare in acest exercitiu fiscal, printre care ANAF mentioneaza:

-A fost introdus randul 34 denumit Sume asimilate cheltuielilor nedeductibile, in care se inscriu sumele asimilate cheltuielilor nedeductibile in conformitate cu prevederile art. II alin. (1) si (2) din Legea nr. 153/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.

Astfel, potrivit art. II alin. (1) si (2) din Legea nr. 153/2020, contribuabilii care datoreaza impozit pe profit, la data determinarii impozitului pe profit pentru anul 2020, scad din impozitul pe profit si costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, achizitionate si puse in functiune in anul 2018, in anul 2019, precum si al celor puse in functiune in anul 2020 inaintea intrarii in vigoare a Legii nr. 153/2020 (27 iulie 2020), cu conditia ca la data achizitiei respectivelor aparate de marcat electronice fiscale contribuabilii sa fi fost platitori de impozit pe profit.

Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale achizitionate si puse in functiune in anul 2018, in anul 2019, precum si al celor puse in functiune in anul 2020 inaintea intrarii in vigoare a Legii nr. 153/2020 (27 iulie 2020) reprezinta sume asimilate cheltuielilor nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar care se scad din impozitul pe profit al anului 2020.

-A fost introdus randul 46 denumit Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, in care se inscrie suma reprezentand costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, in conformitate cu prevederile Legii nr. 153/2020.

-A fost introdus randul 47 denumit Alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislatiei in vigoare, in care se inscriu sumele cum ar fi cheltuielile privind functionarea unitatilor de educatie timpurie aflate in administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie aflate in unitati care ofera servicii de educatie timpurie, conform legislatiei in vigoare, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i1) si lit. i2 ) din Codul fiscal. 

-A fost introdus randul 49 denumit Bonificatia aplicata conform O.U.G. nr. 33/2020, in care se inscrie suma reprezentand bonificatia aplicata conform O.U.G. nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, aprobata cu completari prin Legea nr. 54/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, declarata trimestrial prin formularul 100, la randul «Bonificatie».

In cazul in care bonificatia depaseste valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal, determinat potrivit art. 1 alin. (7) din aceeasi ordonanta de urgenta, suma aferenta bonificatiei care se ia in calcul este la nivelul valorii impozitului respectiv.

-A fost introdus randul 54 denumit Bonificatia acordata conform art. II alin. (8) din O.U.G. nr. 153/2020, pentru contribuabilii cu an fiscal modificat.

Institutia reaminteste ca declaratia privind impozitul pe profit (formular 101) se completeaza si se depune anual de catre platitorii de impozit pe profit, pana la data de 25 MARTIE inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.

Organizatiile nonprofit (asociatii si fundatii, alte persoane juridice fara scop patrimonial) si contribuabilii platitori de impozit pe profit care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura depun declaratia anuala de impozit pe profit pana la data de 25 FEBRUARIE inclusiv a anului urmator.

Termenul de declarare a impozitului pe profitul anual reprezinta si termen de plata.

Este necesar sa aveti in vedere efectuarea verificarilor privind corectitudinea si coerenta datelor declarate in declaratiile fiscale, in concordanta cu cele raportate in situatiile financiare.


Sursa: ANAF
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Declaratia 101. Termen limita de depunere, facilitati si alte elemente de noutate in 2021":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016