Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In virtutea rolului activ al organului fiscal, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati aduce la cunostinta faptul ca O.P.A.N.A.F. nr. 4072/2020 a modificat O.P.A.N.A.F. nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" .
-A fost introdus randul 34 denumit Sume asimilate cheltuielilor nedeductibile, in care se inscriu sumele asimilate cheltuielilor nedeductibile in conformitate cu prevederile art. II alin. (1) si (2) din Legea nr. 153/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.
Astfel, potrivit art. II alin. (1) si (2) din Legea nr. 153/2020, contribuabilii care datoreaza impozit pe profit, la data determinarii impozitului pe profit pentru anul 2020, scad din impozitul pe profit si costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, achizitionate si puse in functiune in anul 2018, in anul 2019, precum si al celor puse in functiune in anul 2020 inaintea intrarii in vigoare a Legii nr. 153/2020 (27 iulie 2020), cu conditia ca la data achizitiei respectivelor aparate de marcat electronice fiscale contribuabilii sa fi fost platitori de impozit pe profit.
Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale achizitionate si puse in functiune in anul 2018, in anul 2019, precum si al celor puse in functiune in anul 2020 inaintea intrarii in vigoare a Legii nr. 153/2020 (27 iulie 2020) reprezinta sume asimilate cheltuielilor nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar care se scad din impozitul pe profit al anului 2020.
-A fost introdus randul 46 denumit Costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, in care se inscrie suma reprezentand costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, in conformitate cu prevederile Legii nr. 153/2020.
-A fost introdus randul 47 denumit Alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislatiei in vigoare, in care se inscriu sumele cum ar fi cheltuielile privind functionarea unitatilor de educatie timpurie aflate in administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie aflate in unitati care ofera servicii de educatie timpurie, conform legislatiei in vigoare, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i1) si lit. i2 ) din Codul fiscal.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
-A fost introdus randul 49 denumit Bonificatia aplicata conform O.U.G. nr. 33/2020, in care se inscrie suma reprezentand bonificatia aplicata conform O.U.G. nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, aprobata cu completari prin Legea nr. 54/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, declarata trimestrial prin formularul 100, la randul «Bonificatie».
In cazul in care bonificatia depaseste valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal, determinat potrivit art. 1 alin. (7) din aceeasi ordonanta de urgenta, suma aferenta bonificatiei care se ia in calcul este la nivelul valorii impozitului respectiv.
-A fost introdus randul 54 denumit Bonificatia acordata conform art. II alin. (8) din O.U.G. nr. 153/2020, pentru contribuabilii cu an fiscal modificat.
Institutia reaminteste ca declaratia privind impozitul pe profit (formular 101) se completeaza si se depune anual de catre platitorii de impozit pe profit, pana la data de 25 MARTIE inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
Organizatiile nonprofit (asociatii si fundatii, alte persoane juridice fara scop patrimonial) si contribuabilii platitori de impozit pe profit care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura depun declaratia anuala de impozit pe profit pana la data de 25 FEBRUARIE inclusiv a anului urmator.
Termenul de declarare a impozitului pe profitul anual reprezinta si termen de plata.
Este necesar sa aveti in vedere efectuarea verificarilor privind corectitudinea si coerenta datelor declarate in declaratiile fiscale, in concordanta cu cele raportate in situatiile financiare.
Sursa: ANAF
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Impozitare rezerve din reevaluare. Cum se impoziteaza si cum procedeaza societatea?E disponibila DECLARATIA 101 actualizata in februarie 2015!5 intrebari privind exercitiul financiar diferit de anul calendaristic si schimbarea anului fiscalD101: Incepand cu 2023 exista 2 declaratii anuale de impozit pe profitCompletare DECLARATIA 101Ultimele articole
Regulile de completare a D101 privind impozitul pe profit, modificate! Care sunt noutatile din 2024ONG-uri in 2023: Au obligatia de a depune D100 chiar daca nu desfasoara activitate economica?Profit reinvestit. Cum se calculeaza impozitul pe profit in trim. III 2023DECLARATIA 101: Ce modificari a suferit formularul prin Ordinul 310/2023 si care sunt noile instructiuni de completareEntitati care trebuie sa depuna declaratia R405Articole similare
Sponsorizari si burse private. Continutul formularului 107Se apropie I rata din impozitul pe venit si a contributiei de asigurari sociale de sanatateDocumentar fiscal: Procedura pentru inactivitatea temporara si regimul de declarare derogatoriu?Studiu de caz: Facturarea unor produse aferente societatii agricoleDeclaratie impozit pe cladiriUltimele articole
Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitDeclaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Marti, 10 septembrie 2024, depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"