Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O soc romaneasca de tip SRL inchirieaza un autoturism de la o societate din Italia (autoturism inmatriculat in Italia); acest autoturism va fi folosit in Italia, in principal, dar posibil si pe ...
O soc romaneasca de tip SRL inchirieaza un autoturism de la o societate din Italia (autoturism inmatriculat in Italia); acest autoturism va fi folosit in Italia, in principal, dar posibil si pe teritoriul Ro, ocazional; SRL din Ro va primi lunar o factura pt inchirierea autovehiculului;
Intrebari:
1. SRL din RO datoreaza impozit pe redeventa, sau alte taxe/impozite suplimentare aferente inchirierii ?
2. in ce procent ?
3. daca sunt alte aspecte fiscale ce trebuie avute in vedere, va rog sa le precizati in vederea regularizarii conform legislatiei.
Raspuns oferit de Serviciul de Consultanta al
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili ... detalii aici
Art.7 alin. 1 pct. 28 din Codul fiscal defineste redeventa ca fiind:
„redeventa - orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele:
a) drept de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau ştiintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum şi efectuarea de inregistrari audio, video;
b) orice brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a contabilitatii
Examen Consultant Fiscal 2024
Nu se considera redeventa, in sensul prezentei legi, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, fara alte modificari decât cele determinate de instalarea, implementarea, stocarea sau utilizarea acestuia. De asemenea, nu va fi considerata redeventa, in sensul prezentei legi, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitia in intregime a drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator;
c) orice transmisiuni, inclusiv catre public, directe sau indirecte, prin cablu, satelit, fibre optice sau tehnologii similare;
d) orice echipament industrial, comercial sau ştiintific, orice bun mobil, mijloc de transport ori container;
e) orice know-how;
f) numele sau imaginea oricarei persoane fizice sau alte drepturi similare referitoare la o persoana fizica.
În plus, redeventa cuprinde orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru dreptul de a inregistra sau transmite sub orice forma spectacole, emisiuni, evenimente sportive sau alte activitati similare”
Astfel, conform lit.d de mai sus – inchirierea unui mijloc de transport – indiferent de teritoriul unde este este utilizat constituie redeventa.
Conform Titlului V – art 115 alin 1 lit d din Codul fiscal – redeventele intra in sfera de impunere a impozitului pe veniturile obtinute de nerezidenti din Romania. Pct. 2 (1) din normele de aplicare ale acestui articol prevad:” 2. (1) Termenul redeventa cuprinde orice suma care trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal, indiferent daca suma trebuie platita conform unui contract sau ca urmare a copierii ilegale sau a incalcarii drepturilor legale ale unei alte persoane.”
Impozitul pe redeventa prevazut de Titlul V este de 16 % aplicat la suma bruta a acestora. Daca insa detineti Certificat de rezidenta fiscala de la partenerul din Italia atunci puteti aplica, conform art 118 din Codul fiscal, prevederile Conventiei de Evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si Italia ratificata prin Decretul nr. 82/1977 conform careia impozitul pe redeventa este de 10% (art. 12 alin 2 din Conventie) din suma bruta a redeventelor.
„ Art 118 Coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale conventiilor de evitare a dublei impuneri şi a legislatiei Uniunii Europene
(1) În intelesul art. 116, daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care România a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din România nu poate depaşi cota de impozit prevazuta in conventie care se aplica asupra acelui venit. În situatia in care sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cotele de impozitare mai favorabile.
(2) Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri şi a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta”.
In ambele cazuri impunerea se face la sursa, la momentul platii venitului catre nerezident. Astfel din totalul facturii emise de nerezident se plateste nerezidentului fie 84 % fie 90 % - in functie de existenta Certificatului de rezidenta fiscala, urmand ca 16 % respectiv 10% sa se retina si sa se plateasca in contul impozitului pe veniturile nerezidentilor la bugetul de stat.
Impozitul se calculeaza la cursul valutar din data efectuarii platii catre nerezident. Se declara in Declaratia 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare retinerii si se plateste la bugetul de stat pana la aceeasi data.
Pentru impozitul retinut si platit in Romania beneficiarul de venit din Italia poate beneficia de credit fiscal.
Societatea din Romania mai are obligatia depunerii Declaratiei privind calcularea şi retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pâna la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat – in conformitate cu art 119 alin 1 din Codul fiscal.
In conditiile in care prin contract s-a prevazut ca beneficarul serviciilor sa suporte plata impozitelor, neefectuandu-se retineri la sursa conform celor precizate mai sus, societatea din Romania este obligata sa calculeze si sa suporte un impozit de 16 % , acesta platind suplimentar din sursele proprii impozitul pe redeventa. In aceasta situatie societatea din Romania determina impozitul prin metoda sutei micsorate: – “ gross up” [(100 x cota)/(100-cota)].
Completati corect Declaratia 101 si scapati de amenzile Fiscului!
La calculul impozitului datorat se va tine cont de faptul ca impozitul se calculeaza şi se retine prin stopaj la sursa, deci in acest caz, suma facturata de prestator reprezinta suma neta; beneficiarul serviciilor determina o suma bruta la care trebuie sa se aplice cota de 16%, rezultand dupa aplicarea cotei valoarea facturata (considerata net) care se va plati prestatorului.
Impozitul calculat astfel, se declara in Declaratia 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare retinerii si se plateste la bugetul de stat pana la aceeasi data.
In aceasta situatie:
1. Chiar daca exista Conventie de evitare a dublei impuneri şi Certificat de rezidenta fiscala, in conditiile in care partile au convenit plata integrala a sumelor contractate fara retinerea la sursa a impozitului şi in conditiile in care impozitul datorat de persoana juridica nerezidenta nu a fost suportat de catre aceasta , in vederea impunerii, nu se mai aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri ci prevederile art. 116 din Codul fiscal. În situatia in care impozitul datorat de persoana juridica nerezidenta se suporta de catre contribuabilul rezident, atunci aceasta operatiune iese de sub incidenta prevederilor Conventiei de evitare a dublei impuneri, fiind o cheltuiala proprie care intra sub incidenta legislatiei române.
2. In cazul cand impozitul este suportat de beneficiarul venitului, rezident roman, nu se mai pune problema aplicarii unor cote de impozit mai reduse –prevazute in Conventii intrucat o asemenea abordare depaşeşte cadrul Conventiei şi comentariile OECD in acest domeniu.
3. Impozitul calculat astfel este inregistrat pe cheltuieli nedeductibile fiscal pentru calculul impozitului pe profit. Art. 21, alin (4) din Codul fiscal: “Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
a. …Sunt nedeductibile si cheltuielile cu impozitele neretinute la sursa in numele persoanelor fizice si juridice nerezidente, pentru veniturile realizate din Romania.”
4. Societatea italiana nu va beneficia de credit fiscal – intrucât impozitul nu a fost retinut din veniturile realizate de aceasta ci a fost suportat de catre societatea româneasca – pe cheltuiala acesteia.
Referitor la TVA – trebuie sa aveti in vedere prevederile art 133 alin 4 lit e din Codul fiscal – in cazul in care inchirierea mijlocului de transport este pe termen scurt – care prevede ca locul unor astfel de servicii este „ locul unde mijlocul de transport este pus efectiv la dispozitia clientului, in cazul inchirierii pe termen scurt a unui mijloc de transport. Prin termen scurt se intelege posesia sau utilizarea continua a mijlocului de transport pe o perioada de maximum 30 de zile şi, in cazul ambarcatiunilor maritime, pe o perioada de maximum 90 de zile;” In aceasta situatie facturile privind inchirirea nu se raporteaza in Declaratia 390.
In cazul in care inchirierea este pe termen lung atunci se aplica art 133 alin 2 – locul fiind acolo unde beneficiarul este stabilit (in Romania daca – societatea Dvs este platitoare de TVA ) – caz in care operatiunea se declara in Declaratia 390 lunara.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Persoanele vulnerabile si pensionarii vor primi 1.400 lei de la stat in 2023 pentru plata facturilor la energieTransport bunuri cu risc fiscal ridicat. Obligatii privind codul UITAjustari de TVA. Cand se vor declara in D300PFA si norma de venit. Care vor fi obligatiile declarative?CAS-CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri. Din 2017 cota de asigurari sociale va scadeaUltimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
Arenda in naturaContract inchiriere nerezidenti. Obligativitatea inregistrarii contractului la ANAFLeasing operational si financiar extern. Ce implicatii fiscale apar?Buletin informativ: Noutati legislative din intervalul 11-15.01.2016Declararea redeventelor rezultate din contractele de concesiune, arenda si din alte contracte de exploatareUltimele articole
Obligatii fiscale privind veniturile din activitati independenteAPIA: Clarificari importante pentru beneficiarii de Microgranturi in domeniul agroalimentarFormularul 100 in 2022. Cum au fost modificate instructiunile de completare prin Ordinul 237/2022Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidentiCe este leasingul financiar si cum poti accesa o astfel de solutie?Articole similare
Alerta fiscalitate 03-07 noiembrie 2008Contract de factoring cu regres. Care vor fi inregistrarile contabile?Dividende distribuite unui asociat care relizeaza venituri din salarii. Se datoreaza CASS?Cum putem redirectiona sume din IMPOZITul pe venit aferent anului 2019 – Formularul 230Taxele si IMPOZITele din 2014 vor influenta negativ afacerile din RomaniaUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse IMPOZITului MICROBolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaCheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"