Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii gazduire web. Cum procedam privind TVA-ul si impozitul pentru nerezidenti?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, servicii gazduire web, ordinul 1400/2012, tva, hg 44/2004, nerezidenti

Vom stabili mai jos cum se inregistreaza si care sunt implicatiile fiscale (TVA datorat in Romania, declaratii fiscale) in urma primirii unei facturi de servicii de gazduire website (Invoice) din SUA. Mentionam ca firma beneficiara a acestor servicii nu este inregistrata in scopuri de TVA.
Solutia consultantului:

In ce priveste TVA-ul, mentionam ca, intrucat socitatea beneficiara nu este inregistrata in scop  de TVA, acesteia nu ii revine nicio obligatie de declarare si plata in legatura cu TVA. In cazul in care societatea beneficiara a serviciilor era inregistrata in scop de TVA in Romania, pentru achizitiile de servicii gazduire domeniu web se aplicau prevederile generale de stabilire a locului prestarii de la art 133 alin. (2) din Codul fiscal, conform caruia locul prestarii este acolo unde beneficiarul are stabilit sediul activitatii sale economice.

In cazul de fata locul prestarii este in la sediul beneficiarului, adica potrivit art. 150 alin. (2) din Codul fiscal. Asadar, persoana obligata la plata TVA este societatea din Romania. In acest caz, conform art. 157 alin. (2) societatea din Romania  efectua plata taxei prin aplicarea taxarii inverse, si va evidentia taxa in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila (4426 = 4427). Factura se declara in decontul de TVA 300 la rd. 7 si la rd. 20.
 
Referitor la impozit venit nerezidenti:

2.Veniturile din inchirieri server (gazduire web) reprezinta venituri din redevente, care conform art 115 alin (1) lit d, intra in sfera impozitului pe veniturile nerezidentilor. Conform art. 116 alin (2) lit. d, impozitul este de 16% din valoarea facturii platite nerezidentului.
 
Impozitul pe redeventa se declara in declaratia 100 lunar, pana pe data de 25 a lunii urmatoare, iar pana pe data de 28 februarie a anului urmator, aveti obligatia depunerii declaratiei cu impozitul retinut/scutit pe veniturile realizate de nerezidenti, conform art. 119 din Codul fiscal.
 
In situatia in care beneficiarul de venit va transmite un Certificat de rezidenta fiscala valabil la momentul platii catre nerezidenti, in conditiile art. 118 din Codul fiscal, atunci nu se mai aplica prevederile Codului fiscal, ci ale prevederilor din Conventia de evitarea a dublei impuneri incheiata intre Romania si  Statele Unite ale Americii, semnata la Washington la 4 decembrie 1973, aprobata prin Decretul nr. 238 din 23 decembrie 1974.
 
Conventia de evitare a dublei impuneri, aprobata prin Decret 238/1974,  stabileste ca platile de redevente se impoziteaza cu procentul de 15% daca acestea sunt redevente industriale si cu procentul de 10% cele culturale.
 
Astfel, consideram ca daca compania din SUA va comunica certificatul de rezidenta fiscala, impozitarea se face in cel mai favorabil mod dintre cel din Conventie si cel din legislatia interna, conform art. 118 din Codul fiscal.
 
Normele de aplicare pentru art. 118 alin. (2) din Codul fiscal, regasite la pct. 13 din HG 44/2004, stabilesc ca, pentru a fi valabil, un certificat de rezidenta fiscala trebuie sa fie prezentat in original sau intr-o copie legalizata.
 
Legislatia din Romania recunoaste si certificatele emise in format electronic, daca autoritatile fiscale din statele emitente le emit in format electronic. Subliniem faptul ca daca certificatul a fost emis clasic, pe suport hartie, scanarea acestuia nu reprezinta un certificat electronic.

Potrivit prevederilor Ordinului 1400/2012, persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine au obligatia sa inregistreze contractele/documentele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica si a oricaror altor servicii prestate in Romania, care genereaza venituri impozabile.

Atunci cand nu este incheiat contract in forma scrisa, se inregistreaza documentele care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei: situatii de lucrari, procese-verbale de receptie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, studii de piata sau orice alte documente corespunzatoare.

In concluzie, in cazul dvs. nu trebuie sa inregistrati nici contractul nici facturile intrucat serviciile la care faceti referire nu sunt prestate pe teritoriul Romaniei.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Servicii gazduire web. Cum procedam privind TVA-ul si impozitul pentru nerezidenti?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016