Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prevederea referitoare la exceptarea de la plata impozitului minim a societatilor aflate in inactivitate se aplica astfel:in situatia in care societatea intra in inactivitate temporara in cursul ...
Prevederea referitoare la exceptarea de la plata impozitului minim a societatilor aflate in inactivitate se aplica astfel:
-
in situatia in care societatea intra in inactivitate temporara in cursul anului, reglementarile referitoare la impozitul minim se aplica pentru perioada cuprinsa intre inceputul anului si data cand societatea inregistreaza la Oficiul Registrului Comertului cererea de mentiuni;
-
daca perioada de inactivitate temporara inceteaza in cursul anului, societatea are in vedere impozitul minim de la data incetarii inactivitatii temporare, corespunzator cu perioada din an ramasa pana la 31 decembrie;
-
societatile infiintate in cursul anului nu aplica dispozitiile referitoare la impozitul minim pentru anul in care se inregistreaza la Oficiul Registrului Comertului deoarece nu au un an de baza anterior.
Sunt obligate insa la calculul si plata impozitului pe profit, in conformitate cu prevederile Titlului II – "Impozitul pe profit" din Codul fiscal.
Societatile care se infiinteaza in cursul anului ca urmare a operatiunilor de reorganizare (fuziune, divizare etc.) aplica prevederile privind impozitul minim de la data inregistrarii la Oficiul Registrului Comertului, astfel:
-
in cazul in care o societate ia nastere prin fuziunea a doua sau mai multe societati, pentru determinarea impozitului minim datorat, veniturile totale anuale sunt veniturile insumate ale societatilor participante, inregistrate la 31 decembrie a anului precedent;
-
cand societatea se infiinteaza prin divizarea unei alte societati, pentru determinarea impozitului minim datorat, veniturile totale anuale se determina proportional cu valoarea activelor si pasivelor transferate de catre persoana societatea cedenta, conform proiectului de divizare intocmit potrivit legii, care stabileste si criteriul de repartitie a activelor si pasivelor transferate;
O alta modificare se refera la nerecunoasterea la calculul profitului impozabil a cheltuielilor reprezentand combustibilul aferent autoturismelor folosite de personalul cu functii de conducere si de administrare ale societatilor comerciale;
In perioada 1 mai 2009 – 31 decembrie 2010, nu sunt recunoscute cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, inclusiv si scaunul soferului.
Sunt exceptate de la aceasta prevedere vehiculele utilizate exclusiv pentru:
-
interventie
-
reparatii
In aceste categorii se incadreaza vehiculele care pot fi inzestrate sau nu cu echipamente tehnice specifice, ce deservesc personalul specializat in vederea repararii bunurilor, precum si cele utilizate pentru deplasarea in actiuni de interventie sau in misiuni care impun urgenta.
- paza si protectie
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Se includ vehiculele utilizate in vederea asigurarii sigurantei obiectivelor, bunurilor si valorilor impotriva oricaror actiuni ilicite care lezeaza dreptul de proprietate, existenta materiala a acestora, precum si a protejarii persoanelor impotriva oricaror acte ostile care le pot periclita viata, integritatea fizica sau sanatatea, in conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.
-
curierat
Sunt vehiculele destinate exclusiv primirii, transportului si distribuirii scrisorilor, coletelor si pachetelor.
-
transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii
Reprezinta vehiculele utilizate de angajator pentru transportul angajatilor la si de la resedinta acestora/locul convenit de comun acord la sediul angajatorului, sau la si de la sediul angajatorului la locul in care se desfasoara efectiv activitatea, sau la si de la resedinta angajatilor/locul convenit de comun acord la locul de desfasurare a activitatii, atunci cand exista dificultati evidente de a gasi mijloace de transport si exista un acord colectiv intre angajator si angajati prin care angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport.
-
vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj
Reprezinta vehiculele rutiere special amenajate pentru a gazdui tehnica specifica pentru inregistrari audiovideo sau transmisii complexe video, audio si/sau date prin unde hertziene sau medii optice, capabile sa efectueze productii de televiziune sau radio inregistrate sau transmise in direct sau sa transmita la distanta prin tehnologii de adiofrecventa (radiorelee, transmisii prin satelit) sau prin fibra optica semnalul unei productii de televiziune sau de radio catre alte care de reportaj sau catre un telecentru sau un sediu central de radiodifuziune.
-
vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca
Sunt vizate vehiculele utilizate in cadrul activitatii de catre angajatii unei societati care se ocupa in principal cu prospectarea pietei, desfasurarea activitatii de merchandising, negocierea conditiilor de vanzare, derularea vanzarii bunurilor, asigurarea de servicii post vanzare si monitorizarea clientilor.
In ceea ce priveste vehiculele destinate exclusiv agentilor de recrutare a fortei de munca, acestea sunt vehiculele utilizate in cadrul activitatii agentiilor de plasare a fortei de munca de catre personalul care se ocupa in principal cu recrutarea si plasarea fortei de munca.
-
vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
-
vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi.
Rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, sunt impozitate incepand cu data de 1 mai 2009, pe masura amortizarii fiscale, a cedarii sau casarii acestora.
Prevederea se refera la acele sume existente in ct. 105 „Rezerve din reevaluare“, care pe masura inregistrarii amortizarii sau scoaterii din evidenta a activului sunt capitalizate prin transferul direct in capitalul propriu, in ct. 1065 „Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare“.
Pana la reglementarea prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, sumele aferente reevaluarilor contabile efectuate pentru mijloacele fixe erau luate in calcul la determinarea amortizarii fiscale, fiind deduse la calculul profitului impozabil.
Aceste sume erau impozabile numai la momentul distribuirii acestora catre actionari sau asociati, respectiv la momentul lichidarii societatii. Din punct de vedere fiscal, rezervele din reevaluare erau amanate la impunere pana la momentul utilizarii acestora.
Sumele aflate in soldul ct. 1065 „Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare“ la data de 30 aprilie 2009, sunt considerate elemente similare veniturilor pe masura utilizarii lor. De asemenea, cheltuielile reprezentand amortizarea aferenta reevaluarii mijloacelor fixe, realizata dupa data de 1 ianuarie 2004, sunt cheltuieli nedeductibile pe masura inregistrarii lor.
Aplicarea prevederilor privind impozitul minim anual si de catre microintreprinderi.
Cota standard de impozit pentru anul 2009 este de 3% aplicata asupra tuturor veniturilor realizate, cu exceptiile expres prevazute la Titlul IV din Codul fiscal.
In cazul in care, impozitul rezultat din aplicarea acestei cote este mai mic decat impozitul minim stabilit la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal, societatile respective trebuie sa plateasca impozit la nivelul acestei sume.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 07 iulie 2009
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Codul fiscal 2014. Cum a modificat HG 77/2014 normele de aplicare?Cazierul fiscal: Prevederi OG 39 explicate prin comparatie cu noutatile aduse de OANAF 2594/2015Declaratia de INACTIVITATE a ajuns la o noua versiuneCasarea mijloacelor fixe. Societate aflata in INACTIVITATEANAF: Procedura de solutionare a cererii de inregistrare optionaleUltimele articole
Situatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Raportarile contabile la 30 iunie 2024 se depun doar de entitatile cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euroRaportari contabile la 30 iunie 2024: pana cand se depun si cine are aceasta obligatieFinantele propun cresterea subventiei la acciza pentru combustibil de la 13 la 20 de baniNeindeplinirea obligatiilor fiscale se sanctioneaza cu amenzi care pot ajunge pana la 5.000 leiArticole similare
Norme codul fiscal 2008 Titlul II Capitolul IIMPOZIT MINIM pe cifra de afaceri. S-a stabilit un cont distinct in care trebuie inrgistrat acest impozit?Calculul declaratia 101Obligatii declarative cu termen in luna februarie 2011Cunatumul primei transe a impozitului minimUltimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaIMPOZIT MINIM pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul IMPOZIT MINIMCum a fost modificat impozitul pe profit prin Legea 296/2023Impozit pe profit: Din 1 ianuarie 2024 se aplica trei regimuri speciale pentru afacerile mari, conform Legii 296/2023Proiect: Anumite firme care platesc impozit pe profit vor avea reguli speciale de impozitareArticole similare
Editorial: Piata de capital si Piata DorobantiSinteza HG nr. 797 din 2012 privind sprijinul de stat pentru investitiiStudiu de caz: Regimul de TVA aplicat refacturarii unor servicii turisticeNorma ASF nr. 12/2015 privind capitalul social al administratorului de fonduri de pensii facultativeNou comunicat privind decontul de TVA incepand cu 1 ianuarie 2013Ultimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaOUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?testCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"