Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In anii in care Romania era vazuta ca fiind "tigrul Europei", si Bursei de Valori Bucuresti ii luasera graficele in crestere forma unor colti.Duduia economia, duduia si Bursa. Incet-incet, tot mai ...
In anii in care Romania era vazuta ca fiind "tigrul Europei", si Bursei de Valori Bucuresti ii luasera graficele in crestere forma unor colti.
Duduia economia, duduia si Bursa. Incet-incet, tot mai multi investitori isi mizau banii pe cresterea economiei si, implicit, a actiunilor societatilor comericale romanesti.
Pentru ca dezvoltarea pietei de capital a fost una dintre conditiile de indeplinit pentru acceptarea Romaniei in UE, de-a lungul timpului, cadrul legislativ s-a imbunatatit.
Impozitul unic a aparut si el, basca cei care obtineau profit plateau 1%, in momentul tranzactiei, si 15% se “reporta” pentru declaratia de venit global. In afara de asta, legiuitorul ii trata diferit pe speculatori comparativ cu asa-numitii investitori de portofoliu. Se facea distinctia neta si corecta intre cei care cumparau actiuni pentru a le pastra mai mult de un an si cei care cumparau acum ca sa vanda peste un sfert de ora, o zi-doua, o saptamana sau o luna. "Prima" pentru cine vindea dupa un an era foarte generoasa: nici mai mult nici mai putin decat o reducere de… 15% a impozitului datorat, investitorii de portofoliu platind numai 1% impozit!
In afara de asta, statul a fost cat de cat corect si a listat la Bursa cateva procente din companiile sale vedeta. In afara de asta, din ce mai multe companii private erau convinse ca este mult mai bine sa se finanteze listandu-si actiunile la bursa decat sa ia credite bancare. BVB se indrepta spre un statut viabil si profitabil si pentru romani si pentru foarte multii investitori straini deja prezenti in numar mare.
Iata ca vine anul 2008 si toate aceste lucruri bune incep, la fel de treptat cum au aparut, sa dispara. Criza financiara musca puternic din piata de capital de la Bucuresti. Straini si romani vand masiv in panica. Actiuni ale unor companii "vedeta" pana mai ieri se tranzactioneaza la pretul unei jumatati de covrig sau al unuia de sandwich…
In octombrie 2008, pentru prima data in scurta sa istorie de dupa 1989, piata de capital se inchide (temporar) din cauza prea marii deprecieri. Desigur, dracul nu este atat de negru si cei care au vandut in panica isi mai revin din sperietura si, incetisor, isi revine si bursa.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
In cel mai laudabil mod, intelegand importanta pietei de capital, autoritatile scutesc orice investitor de orice fel de impozit. Asta da.. prima de risc! Gratie masurii, in 2009, piata se duce binisor in sus iar care au avut curaj sa cumpere pe minime culeg roadele.
Iata insa ca, in 2010, Romania se afunda si mai adanc in criza si foamea de bani a statului este din ce in ce mai mare. Gata cu scutirea de impozit, ba, mai rau, 16% se percepe imediat si indiferent de perioada de detinere a actiunilor. Pe langa asta, investitorii tre’ sa se duca personal, din trei in trei luni, cu declaratii la Fisc. Cine sa mai fie interesat de Bursa in atari conditii si in cele de risc inca ridicat ale unei economii decimate de impozit minim si de somaj?
Cum era de asteptat, bursa amorteste, rivalizand in reactii cu un picior de lemn. Tranzactiile zilnice ajungand la volume si la valori jenante.
Dar iata ca, recent, niste banci si societati de brokeraj ale acestora si opt case de avocatura infiinteaza grup de lucru menit sa reformeze piata de capital autohtona. Demersul ar fi laudabil daca cei care l-au initiat ar gasi in autoritatile statului un interlocutor. Dar, in conditiile in care nici sindicatele, nici patronatele nu au avut nici cea mai mica influenta in luarea unor decizii statale, ce sanse are acest grup de lucru "sa contribuie la modernizarea si eficientizarea cadrului legal si procedural al pietei de capital locale pentru a sprijini economia romaneasca in vederea unei iesiri mai rapide din criza"? Infime. Cam cat are o ceapa degerata sa fie tranzactionata la New York...
Unde mai pui ca, potrivit propriilor spuse, grupul de lucru si-a stabilit ca prim demers… "salutarea initiativei Depozitarului Central de a permite tranzactionarea over-the-counter (in afara platformei BVB) a actiunilor listate". Asadar, primul... demers este un… salut? Mda... Atunci, sanatate si un praz verde, din Piata Dorobanti, unde probabil ca se fac mai multe tranzactii si mai valoroase ca pe piata de capital...
Alexandra Stanescu

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
22.226 de aplicanti s-au inscris pentru accesarea Masurii 2 - Granturi pentru CAPITAL de lucru. Bugetul ar putea fi suplimentat cu 500 de milioane de euroNoutati legislatie Fiscala 17-21 noiembrie 2008 - Monitorul OficialCertificatul de rezidenta fiscala. Documentar fiscal intocmit de un consultant fiscalCum se face trecerea de la impozitul pe profit la impozitul pe veniturile microintreprinderilorGrecia, luata prin surprindere: FMI nu ii mai acorda momentan alti baniUltimele articole
Ajustare TVA. Cum se procedeaza in cazul bunurilor de CAPITAL achizitionate prin leasingDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Trecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAFacturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?Articole similare
Topul judetelor cu cele mai mari restante la crediteAnaliza zilei: Contributii sociale datorate pentru indemnizatia de incapacitate temporara de muncaAlerta fiscalitate 27-31 octombrie 2008Noutati Legislatie Fiscala 27 - 31 iulie 2009 - Monitorul OficialPresedintele ANOFM: Persoanele aflate in SOMAJ tehnic nu ar trebui sa isi piarda locul de muncaUltimele articole
Piata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorA scazut SOMAJul in randul tinerilor in prima jumatate a anului 2024Persoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si regim TVA in 2024In atentia persoanelor care NU mai detin carnetele de muncaCampanie nationala ITM in 2024 privind cazurile de munca nedeclarata. Care sunt cele mai frecvente neconformitatiArticole similare
Cum se aplica accizele de la 1 septembrie si cum vor proceda intreprinderile?Ghidul Monografiilor Contabile: monografiile care pun cel mai des probleme in practica in acest anCompletarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BonificatiiMFP a emis un nou proiect de ordin pentru aprobarea unor formulare pentru evitarea dublei impuneriMai putine declaratii depuse in primavara aceastaUltimele articole
Cadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si IMPOZIT pe venit pentru aceste cheltuieli?Scoatere din gestiune stocuri. Implicatii TVA si deductibilitate cheltuieliDeclaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiIMPOZITul pe venit. Conditii pentru acordarea scutirii IMPOZITuluiIMPOZIT dividende. Persoanele nerezidente platesc IMPOZIT de 10% in Romania?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"