keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importanta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mariana Prejbeanu la 01 Nov. 2024
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importanta
Tags: calculare impozit pe profit, declarare impozit pe profit

Una dintre cele mai importante obligatii fiscale pe care o au unii contribuabili este plata impozitului pe profit, care trebuie calculat, declarat si achitat la timp catre ANAF. Insa de multe ori apar neclaritati la calcularea impozitului si erori pot fi facute.

Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importanta

In continuare vom analiza o speta importanta cu privire la declararea impozitului pe profit pentru trim. III 2024.

Firma este platitoare de impozit pe profit, calculat trimestrial. In primele doua trimestre din 2024, a inregistrat impozit pe cifra de afaceri de 1%, intrucat impozitul pe profit a fost mai mic si cumulat, si s-au platit 3.000,000 ron.

La nivelul trimestrului trei, impozitul pe profit stabilit pe cumulat, inainte de scaderea reducerii aferente profitului reinvestit, comparabil cu IMCA stabilita pe cumulat, este de 5.000.000 ron, mai mare decat IMCA la trimestrul trei. Dupa scaderea reducerii aferente profitului reinvestit, impozitul pe profit calculat pe cumulat, este de 1.800.000, mai mic decat IMCA calculat si platit pe primele doua trimestre.

Conform inregistrarilor in contabilitate, firma are sold debitor pe contul 441, urmare a stornarii de pe contul 697 - Cheltuieli cu impozitul minim pe CA a sumei inregistrate si a inregistrarii pe 691 - Cheltuieli cu impozitul pe profit a sumei calculate la trim.3, inclusiv de pe conturile analitice ale contului 441.

Cum ar trebui completata Declaratia 100? Ar trebui ca in Declaratia 100 sa fie declarat zero la impozit pe profit sau trebuie declarat impozit pe profit 1,800,000, tinand cont ca pe primele doua trimestre a fost declarat IMCA?

Specialistul considera ca daca firma a inregistrat in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro, atunci trebuie sa compare impozitul pe profit calculat cumulat de la inceputul anului cu impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA), calculat conform alin. (3).

Daca impozitul pe profit cumulat de la inceputul anului este mai mic decat IMCA, contribuabilul este obligat sa achite impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, adica valoarea mai mare dintre cele doua.



Conform prevederilor din Codul fiscal de la art. 18, indice 1

(1) Contribuabilii, altii decat cei prevazuti la art. 15, care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit prevederilor alin. (3), sunt obligati la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro a cifrei de afaceri este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile. In sensul prezentului alineat, cifra de afaceri a anului precedent reprezinta diferenta dintre veniturile totale (VT) si veniturile care se scad din veniturile totale (Vs), astfel cum sunt definite la alin. (3).

(2) In situatia in care rezultatul fiscal cumulat la sfarsitul trimestrului/anului de calcul este pierdere fiscala sau profit impozabil, inainte de recuperarea pierderii fiscale din anii precedenti, potrivit art. 31, contribuabilul determina impozitul minim pe cifra de afaceri potrivit alin. (3).

(5)In sensul prezentului articol, pentru efectuarea comparatiei intre impozitul pe profit si impozitul minim pe cifra de afaceri potrivit alin. (1), impozitul pe profit trimestrial/anual reprezinta impozitul pe profit inainte de scaderea sumelor potrivit legii, ajustat astfel: din acest impozit pe profit se scad sumele reprezentand sponsorizare/mecenat, alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legilor speciale, precum si reducerea impozitului pe profit, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, dupa caz, si nu se scad sumele reprezentand creditul fiscal extern, impozitul pe profit scutit potrivit art. 22 si impozitul pe profit scutit potrivit Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz.

Din acest punct de vedere, se poate spune ca impozitul minim pe cifra de afaceri functioneaza ca o forma de suprataxa, in sensul ca se asigura o impozitare minima pentru companiile mari, chiar si atunci cand impozitul pe profit calculat este mai mic decat acest impozit minim. Practic, daca o companie cu o cifra de afaceri mare reuseste sa aiba un impozit pe profit redus (poate din diverse optimizari fiscale sau pierderi anterioare), ea este obligata sa plateasca totusi un impozit bazat pe cifra de afaceri, ceea ce impune un nivel minim de contributie.

Ca inregistrari contabile, Ordinul nr. 981/2024 aduce clarificari si reglementeaza inregistrarea in contabilitate a impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA), introdus prin Codul fiscal, dar si a altor impozite, prin actualizarea si completarea planului de conturi si a functiunilor conturilor.

Inregistrarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA) pentru perioada 01.01.2024 - 30.06.2024 a fost calculat si inregistrat prin formula contabila

697 = 4417 3.000.000 lei
iar plata a fost efectuata si inregistrata prin formula contabila
4417 = 5121 3.000.000 lei

In perioada 01.01 - 30.09.2024, impozitul pe profit cumulat a fost de 5.000.000 lei (inainte de scaderea profitului reinvestit), respectiv o suma mai mare decat IMCA.

In acesta situatie, tratamentul contabil in trimestrul III este urmatorul:

Conform Ordinului nr. 981/2024, trebuie sa faceti ajustari pentru a corecta inregistrarile contabile si pentru a reflecta impozitul pe profit cumulat.
697 = 4417 -3.000.000 lei
691 = 4411 1.800.000 lei

Practic se inlocuieste impozitul minim cu impozitul pe profit real calculat pentru perioada 01.01.2024 - 30.09.2024.

Opinia mea este ca ar trebui sa faceti si inregistrarea 4411 = 4417 1.800.000 lei, pentru a compensa impozitul pe profit cu impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) platit deja, deoarece suma deja platita pentru IMCA trebuie recunoscuta ca un avans sau ca o plata partiala pentru impozitul pe profit.

In concluzie, impozitul pe profit cumulat, dupa scaderea profitului reinvestit (1.800.000 lei) este mai mic decat IMCA. Astfel, nu aveti de achitat vreo diferenta, iar suma declarata in D100 ca impozit profit pentru trimestrul III va fi zero, intrucat impozitul minim a acoperit impozitul pe profit astfel calculat la data de 30.09.2024.

Potrivit art. I pct. 4.2. din OPANAF 172/2024 privind modificarea si completarea Ordinului nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, in formularul D100 impozitul pe profit se completeaza la rd. 103--Impozit pe profit/plati anticipate in contul imp.pe profit anual dat.de PJ romane sau cu sediul social in Romania (altele decat pct.1) fara a bifa pozitia Impozit pe profit stabilit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri (pt. oblig.102,103,105,108).


Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Mariana Prejbeanu de Mariana Prejbeanu
--> Studii: licentiata in stiinte economice cu o bogata experienta profesionala in domeniul contabilitate-fiscalitate-audit (peste 35 de ani); --> Experienta:  - expert contabil din anul 1996, membru CECCAR; - lichidator din anul 2000, membru UNPIR; - auditor financiar din anul 2007, membru CAFR si ASPAAS; - consultant fiscal din anul 2007, membru CCF; - a sustinut cursuri contabilitate/fiscalitate pentru pregatire examen lichidatori; - fost director economic la societati din domeniul de contabilitate; - in prezent, cu activitate in domeniu - colaborare cu diferite societati; - efectueza expertize contabile/fiscale judiciare/extrajudiciare - colaborator al Rentrop & Straton din anul 2016.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016