Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Calculare si depunere impozit pe profit prin D100. Cand trebuiesc intocmite declaratii rectificative?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Iun. 2022
Calculare si depunere impozit pe profit prin D100. Cand trebuiesc intocmite declaratii rectificative?
Tags: calculare impozit pe profit, d101, depunere d100, declaratii rectificative

O societate platitoare de impozit pe profit a declarat in cursul anului 2021, prin declaratia 100, urmatoarele obligatii de plata pentru impozitul pe profit: trim .I -0 lei, trim.II -95102 lei, trim.III-0 lei.

La inchiderea exercitiului financiar al anului 2021, impozitul pe profit este de 85250 lei, iar reducerea conform OUG 153/2020 este de 12% (10% CCPA 2% capital propriu pozitiv), in valoare de 10230 lei. 

S-a intocmit si inregistrat la ANAF declaratia 101 pentru anul 2021, cu urmatoarele sume: 85250 lei-impozit aferent profitului ce se impune cu cota de 16%, 10230 lei-reducerea impozitului pe profit conform OUG 53/2020, 75020 lei-impozit pe profit anual, 95102 lei impozit pe profit declarat si achitat in anul 2021 prin declaratia 100, 0 lei -impozit pe profit datorat, 20082 lei - diferenta de impozit pe profit de recuperat. 

Intrebarea este daca trebuie depusa declaratie rectificativa la D100 depuse in anul 2021, ca urmare a depunerii declaratiei 101 pentru anul 2021. Multumesc!

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 

Potrivit prevederilor legale in vigoare, aprobate prin Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, art. 19 alin. (1), rezultatul fiscal al unui exercitiu se determina ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31 din Codul fiscal.

Rezultatul fiscal se calculeaza trimestrial/anual, cumulat de la inceputul anului fiscal, iar limitele cheltuielilor deductibile se aplica trimestrial/anual, astfel incat, la finele anului acestea sa se incadreze in prevederile titlului II din Codul fiscal.

Asa cum este prevazut la art. 41 din actul normativ anterior invocat, calculul, declararea si plata impozitului pe profit, cu exceptiile expres prevazute de lege, se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I - III.

Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit prevazut la art. 42, respectiv pana la data de 25 iunie pentru urmatorii 5 ani.

Din enuntarea acestor prevederi legale rezulta ca in timpul exercitiului 2021, impozitul pe profit determinat se declara trimestrial prn formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetulde stat", cod 14.13.01.99/bs si anual prin Declaratia 101.

Este normal ca la sfarsitul exercitiului sumele declarate pentru trei trimestre sa nu coincida cu cele rezultate din calculul anual al impozitului, cu atat mai mult cu cat s-a aplicat si cota de reducere instituita de OUG nr. 153/2020.

Nu este necesar sa depuneti declaratii rectificative trimestriale pentru anul 2021 decat in cazul in care se constata ca valorile luate in calculul au fost eronate.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016