keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Raportarea fiscala a operatiunilor pentru care se aplica regimul special

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: declaratia 394, omfp 3665/ 2011, codul fiscal, raportare fiscala

Urmeaza sa stabilim, prin cele de mai jos, in ce masura facturile emise, respectiv primite cu "TVA inclusa" se mai raporteaza si in anul 2012 in Declaratia 394, avand in vedere prevederile OPANAF 3596/2011 care nu fac nicio precizare in legatura cu acest aspect. Vom vedea astfel care sunt reglementarile actuale in aceasta privinta.


Raspuns:

In Romania, regimul special de taxa se aplica fie de catre agentiile de turism pentru fiecare serviciu unic prestat, fie de catre persoanele impozabile care vand bunuri second hand, de exemplu autoturisme. Acesti furnizori au obligatia sa colecteze TVA doar la marja de profit, dar sa nu mentioneze TVA astfel calculata pe factura emisa.

Aceasta obligatie este reglementata in mod expres prin Codul fiscal , astfel:
-    prin art. 152^1 alin. (9) "Agentiile de turism nu au dreptul sa inscrie taxa in mod distinct in facturi sau in alte documente legale care se transmit calatorului, pentru serviciile unice carora li se aplica regimul special";
-    prin art. 152^2 alin. (12) "Persoana impozabila revanzatoare nu are dreptul sa inscrie taxa aferenta livrarilor de bunuri supuse regimului special, in mod distinct, in facturile emise clientilor."

De asemenea, persoana impozabila care utilizeaza acest regim special este obligata sa inscrie pe factura mentiunea "TVA inclusa" si baza legala a operatiunii, fie art. 152^1 "Regimul special pentru agentiile de turism" , fie art. 152^2 "Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati".

In alta ordine de idei, cumparatorul serviciilor sau a bunurilor nu are dreptul sa deduca suma TVA datorata furnizorului sau prestatorului care aplica acest regim. De altfel, in situatia in care legea interzice furnizorului /prestatorului sa inscrie pe factura suma TVA colectata, cumparatorul bunurilor/serviciilor nici nu cunoaste suma care ar putea fi dedusa. Practic, valoarea acestor operatiuni se raporteaza de catre cumparator/beneficiar prin decontul de TVA cod 300 la randul 26 denumit "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile, din care: " asa cum se impune prin OMFP 3665/ 2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" publicat in MOf nr. 1 din 3 ianuarie 2012.

Astfel, se constata neconcordanta dintre:

-    incadrarea livrarii/prestarii de catre vanzator/prestator la operatiune taxabila doar pentru marja de profit. Vanzatorul/prestatorul raporteaza operatiunea la randul 9 doar la marja de profit ca baza de impozitare a TVA si suma TVA colectata aferenta acestei baze, informatii preluate din evidenta fiscala speciala, intocmita in acest scop;
-    incadrarea achizitiei de catre cumparator/beneficiar la operatiune neimpozabila. Cumparatorul/beneficiarul raporteaza operatiunea la randul 26 ca operatiune neimpozabila.

Aceasta neconcordanta dintre operatiune taxabila la furnizor/prestator si operatiune neimpozabila la cumparator/beneficiar nu s-a avut in vedere la reglementarea modului de raportare a tranzactiilor desfasurate pe teritoriul Romaniei prin declaratia cod 394 prin OMFP 3596 din 19 decembrie 2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, publicat in Mof  927 din 28 decembrie 2011.

Astfel, in lipsa informatiei cu privire la baza de impozitare si TVA aferenta, cumparatorul/beneficiarul bunurilor/serviciilor pentru care furnizorul/prestatorul a aplicat regimul special nu poate indeplini obligatia de la art. 1 din OMFP 3596/2012:

 "Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania." si punctul 1 din anexa nr. 2 privind instructiunile de completare "Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care, conform titlului VI al Codului fiscal , este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare."

In acest context, in baza argumentelor mentionate anterior, consider ca declaratia 394 nu poate cuprinde si operatiunile de achizitie bunuri/servicii de la parteneri din Romania care aplica regimul special.

Avand in vedere faptul ca nedeclararea unei operatiuni prin declaratia 394 nu poate fi sanctionata cu amenda deoarece nu reprezinta contraventie, este recomandabil sa nu va faceti griji din acest punct de vedere daca operatiunea nu poate fi raportata. Astfel, in eventualitatea unei inspectii fiscale privind TVA, echipa de inspectie fiscala este "indreptatita" sa decida daca valoarea tranzactiei inregistrata in evidenta contabila trebuia sau nu trebuia raportata prin declaratia cod 394.

Daca decide ca operatiunea trebuia raportata, organul de inspectie fiscala are obligatia sa intocmeasca "Dispozitia de masuri" pentru depunerea unei declaratii rectificative cod 394, act administrativ fiscal in care trebuie inscris, obligatoriu, motivul de fapt si temeiul de drept.

Referitor la comunicatul mentionat, nu cunosc prevederile acestuia.

In concluzie, consider ca operatiunile de achizitie la care faceti referire nu pot fi raportate de catre cumparator prin declaratia 394.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016