Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Declaratia cod 394. Cum raportam facturile catre persoane fizice si facturi emise catre persoane impozabile in state terte?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 12 Dec. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia cod 394, declaratia 394, codul fiscal, tva, prestari servicii

Tinand cont de prevederile din Ghidul ANAF din 4.11.2016 pagina 27, facturile emise catre persoanele fizice se raporteaza in Declaratia 394 la sectiunea D. Pentru perioada 1 octombrie 2016 - 31 decembrie 2016 vor fi cuprinse in lista de detaliu numai facturile emise cu valoare individuala mai mare de 10.000 de lei catre persoane fizice pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii.

Pentru livrarile de bunuri/prestarile de servcii efectuate catre persoane fizice pentru care au fost emise facturi cu valoarea individuala mai mica sau egala cu 10.000 de lei. Se va completa numarul total al facturilor emise, valoarea totala a bazei impozabile si TVA aferenta acestora, defalcate pe fiecare cota de TVA. Tinand cont ca, momentan, se intocmeste manual Declaratia 394, vom vedea ce pasi trebuie sa se urmeze pentru a declara in sectiunea D numarul total de facturi emise catre persoane fizice (refacturare utilitati), valoarea totala a bazei impozabile si TVA acestea fiind cu valoare mai mica de 10.000 lei. De asemenea, stabilim daca facturile emise catre o societate din Arabia Saudita (fara TVA) pentru prestari de servicii executate acolo fac obiectul declararii in D394.


Asa cum ati precizat si dvs., in cazul facturilor cu o valoare individuala mai mica sau egala cu 10.000 lei, emise prin aplicarea regimului normal de taxare, se completeaza doar urmatoarele informatii,  defalcate  pe fiecare  cota de TVA:
1. numarul total al facturilor emise;
2. valoarea totala a bazei impozabile;
3. TVA aferenta bazei impozabile,   .
          
In cazul operatiunilor taxabile realizate cu persoanele neimpozabile d.p.d.v. al TVA, partener tip 2, informatiile sunt cuprinse in cartusul D.
 
Practic, trebuie sa aveti in vedere faptul ca fiecare cartus de la C la G din declaratie are doua sectiuni:
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Controale TVA 2021
Controale TVA 2021

Vezi detalii


- o sectiune care cuprinde  rezumatul operatiunilor efectuate;
- o sectiune  care contine lista detaliata, pe fiecare partener in parte, a operatiunilor derulate in perioada de raportare.
 
Rezumatul operatiunilor este preluat automat din sectiunea cu privire la detalierea informatiilor. Astfel, pentru fiecare perioada fiscala din intervalul octombrie – decembrie 2016, in lista de detaliu  trebuie introduse doar cele 3  informatii cumulate, fara a detalia pentru fiecare  factura, numele persoanei fizice, cnp-ul sau adresa.
 
Modul de completare a acestui cartus este detaliat in Anexa 2 "INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/f " reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr.  3769 din 23 decembrie 2015, cu ultima modificare efectuata prin   O.P.A.N.A.F. nr.  2328  din 5 august 2016.

Situatia prezentata de dvs. se incadreaza la "Exceptii" lit. a), caz in care, in lista de detaliu, informatiile vor fi inscrise cu simbolul L,  doar cumulat, pentru toate facturile emise, de exemplu pentru un numar de 15 facturi:

   "  a) pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane fizice pentru care au fost emise facturi cu valoare individuala mai mica sau egala cu 10.000 lei, se vor completa numarul total al facturilor emise, valoarea totala a bazei impozabile si TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA;"
 
Detalierea pe fiecare persoana fizica urmeaza a fi efectuata de abia incepand cu facturile emise din 1 ianuarie 2017, indiferent de valoarea acestora.
 
Referitor la cea de a doua intrebare, valoarea facturilor emise pentru servicii prestate, efectiv, pe teritoriul Arabiei Saudite, se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300, la randul 3 pentru   “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei  (in UE sau in afara UE), precum si livrari  intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294   alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, ………”. Valoarea acestor facturi nu se raporteaza si prin declaratia informativa cod 394 deoarece, conform prevederilor art. 278 alin. (2), locul prestarii serviciilor respective nu se considera a fi in Romania, daca beneficiarul este o persoana impozabila.
 
In cartusul F din declaratie,  REZUMAT DECLARATIE cu privire la  NUMARUL TOTAL AL PERSOANELOR IMPOZABILE NEINREGISTRATE SI CARE NU SUNT OBLIGATE SA SE INREGISTREZE IN SCOPURI  DE TVA IN ROMANIA, NESTABILITE PE TERITORIUL UNIUNII EUROPENE, INCLUSE IN DECLARATIE, tip partener 4  se raporteaza doar valoarea facturilor emise catre sau primite de la diversi parteneri pentru servicii, in situatia in care locul operatiunilor nu este in Romania. In acest sens, am in vedere prevederile de la pct.  10 din Instructiuni "10. se vor declara numai operatiunile taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal si, in cazul achizitiilor de bunuri/servicii, beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal. …..)."


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Declaratia cod 394. Cum raportam facturile catre persoane fizice si facturi emise catre persoane impozabile in state terte?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016