Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli deductibile. Rectificativa declaratia 394

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Iun. 2011
Tags: tva, codul fiscal, anaf, declaratia 394, rectificativa declaratia 394

Problema:Societatea a achizitionat in data de 30.11.2010 un obiect de inventar pe baza de factura in suma totala de 316 lei, din care TVA 61 lei, pe care am achitat-o cu ordin de plata. Din pacate nu ...

Problema:
Societatea a achizitionat in data de 30.11.2010 un obiect de inventar pe baza de factura in suma totala de 316 lei, din care TVA 61 lei, pe care am achitat-o cu ordin de plata. Din pacate nu am verificat pe site-ul ANAF si respectivul furnizor s-a dovedit a fi declarat inactiv din punct de vedere al TVA. Prin urmare trebuie sa facem rectificativa la declaratia 394. Evident ca in aceste conditii cheltuiala cu TVA este nedeductibila fiscal, dar cheltuiala aferenta obiectului de inventar in suma de 255 lei este deductibila?

Solutie:
Conform cu Legea 571/2003 privind Codul fiscal, Art. 11 pct.1, "La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unui tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei".
 
Mai mult, la pct. 1^1 al aceluiasi articol, se precizeaza ca "Autoritatile fiscale nu vor lua in considerare o tranzactie efectuata de un contribuabil declarat inactiv prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu exceptia livrarilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita".
 
Prin urmare, avand in vedere prevederile Art. 11 din Codul fiscal tranzactiile efectuate cu un contribuabil inactiv nu sunt luate in considerare de catre autoritatile fiscale si de asemenea, tranzactiile efectuate de un contribuabil inactiv pot sa nu fie luate in considerare.
 
Din punct de vedere al calculului impozitului pe profit, cheltuielile inregistrate in contabilitate pe baza facturilor emise de un contribuabil inactiv sunt considerate cheltuieli nedeductibile conform cu Art. 21 pct. 4 (r) din Codul fiscal:
 
"4. Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
 
r) cheltuielile inregistrate in evidenta contabila, care au la baza un document emis de un contribuabil inactiv al carui certificat de inregistrare fiscala a fost suspendat in baza ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala."
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuieli deductibile. Rectificativa declaratia 394":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016