Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare bon fiscal in Declaratia 394. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 28 Oct. 2016 Exclusiv
Tags: inregistrare bon fiscal, d 394, facturi simplificate, codul tva, bonul fiscal, bonurile fiscale

Studiul de caz propus prin cele ce urmeaza se refera la bon fiscal de cumparare pe care este trecut CUI-ul emitentului, dar nu si al companiei. Valoarea bonului este 24,50 lei inclusiv TVA. Cum se inregistreaza in contabilitate si cum se declara in D 394 aceasta cumparare?

Bonurile fiscale indeplinesc conditiile unei facturi simplificate sau a unei facturi emise in sistem simplificat conform prevederilor pct. 69 alin. (6) din normele de aplicare ale Art. 297 din Legea nr.227/2015 privind Noul Cod fiscal  privind conditiile de exercitare a dreptului de deducere: "Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Prevederile acestui alineat se completeaza cu cele ale pct. 67."
 
Aceasta regula se aplica, atat pentru livrari/prestari, cat si pentru achizitii bunuri/servicii, daca bonul fiscal cuprinde codul TVA al cumparatorului.
 
Prin  formularul  de declaratie informativa 394 care se va depune incepand cu data de 1 octombrie 2016, se va raporta la cartusul G,  valoarea totala a bonurilor fiscale  emise care nu indeplinesc conditiile de incadrare la  facturi simplificate.

Valoarea facturilor simplificate emise si primite se va inscrie din octombrie 2016 la sectiunea (cartusul) H, de la punctul 1.1 la  pct. 1.5.
 
Totusi, factura simplificata nu trebuie confundata cu factura emisa in sistem simplificat. Facturile pot fi emise in sistem simplificat conform prevederilor art. 319 alin. (13) sub rezerva indeplinirii urmatoarelor doua conditii:

1. valoarea facturii, inclusiv TVA, este mai mare de 100 euro, dar mai mica de 400 euro, in vigoare la data exigibilitatii;

2.  practica administrativa ori comerciala din sectorul de activitate implicat sau conditiile tehnice de emitere a facturilor face/fac ca respectarea tuturor obligatiilor mentionate la alin. (20) sau la alin. (23) sa fie extrem de dificila.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea - Economist si expert contabil

Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare bon fiscal in Declaratia 394. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 15 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016