Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De la 1 septembrie 2013, se aplica cota redusa la TVA de 9% introdusa prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, pentru toate sortimentele de paine si unele sortimente de faina si grau.
Va prezentam principalele reglementari ale aplicarii cotei reduse de TVA la restaurante si unitati de catering.
Potrivit prevederilor pct. 14^2 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI al Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, atat serviciile de restaurant, cat si cele de catering sunt caracterizate printr-un complex de activitati in care predomina serviciile, iar furnizarea de hrana si/sau de bauturi este doar o componenta. Serviciile de restaurant constau in furnizarea, la locatia prestatorului, de hrana preparata sau nepreparata si/sau bauturi pentru consum uman, insotite de suficiente servicii aferente care sa permita consumul imediat, in timp ce serviciile de catering constau in aceleasi activitati, desfasurate insa in afara locatiei prestatorului.
Prevederi similare se regasesc si in Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata. Astfel, art. 6 din Regulamentul (UE) nr. 282/2011 stipuleaza ca serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.
Important! Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering.
Asa cum rezulta din prevederile Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal si din cele ale Regulamentului (UE) nr. 282/2011, furnizarea de produse alimentare (de exemplu paine sau produse de panificatie) este numai unul dintre elementele componente ale serviciilor de restaurant si de catering.
Avand in vedere cele mentionate, faptul ca, incepand cu 1 septembrie 2013, pentru livrarile de paine si produse de panificatie se aplica cota de TVA de 9% nu este un element de natura a influenta cota de TVA aplicabila serviciilor de restaurant si catering, pentru care nu s-a redus cota de TVA si pentru care se aplica in continuare cota standard de TVA de 24%, inclusiv in situatia in care acestea au in componenta si furnizarea de paine sau de produse de panificatie.
Chiar daca pe facturile sau pe bonurile fiscale emise clientilor pentru prestarea serviciilor de restaurant sau de catering se evidentiaza in mod distinct elementele componente ale serviciului prestat (care pot include si painea sau produsele de panificatie), pentru prestarile de servicii, si implicit pentru toate componentele acestora, se aplica in continuare cota standard de TVA de 24%.
Sursa: DGFP Valcea
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Documentar fiscal: Normele noi de TVA din septembrie 2013":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Creante incerte si ajustari pentru pierdere de valoare. Cum deducem si constituim provizion?S-a modificat atribuirea certificatului de producatorCum arata previziunile economice din toamna anului 2013?Contributie sanatate venituri din dobanzi si salarii. Cand se platesc?Controlul preventiv si platile restante. Noile prevederi MFP!Ultimele articole
Revista de TAXE SI IMPOZITE vine cu ACCES la stagiul CECCAR 2021Sunteti profesionist cu experienta in sectorul public?TAXE SI IMPOZITE MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memorieTOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriNOU! Consultanta CONTABILA: 125 de specialisti sunt de garda in 2021!
Mai multe articole despre Taxe si Impozite
Articole similare
Reducerea TVA la materialele de constructii, analizata de GuvernLista masurilor propuse in Noul Cod Fiscal. Declaratii si precizari MFPCota de TVA aplicabila activitatii de intretinere corporala si fitnessCe va insemna un TVA de 19% pentru Romania?Guvernul Orban respinge proiectul privind reducerea TVA la 16%. Iata forma adoptata de Senat!Ultimele articole
15 ani de cota unica in Romania. Anghel (PwC Romania): Este cea mai stabila masura din arealul fiscalAtelier TVA 2019: Fii la curent cu modificarile legislatiei interne si europene privind TVAModificari legislative privind TVA - Raspunsuri si explicatii, direct de la specialistMFP propune o serie de masuri legislative importante pentru mediul economic: Reducerea birocratiei ANAF si scaderea TVA la alimentePreturi mai scazute la produsele bio, traditionale si de promovare a alimentelor romanesti! Asociatiile au semnat un acord pentru reducerea TVA la 5%
Mai multe articole despre reducerea cotei
Articole similare
Proiectul Noului Cod fiscal. Cotele de TVA. Analiza consultantVicepresedintele Comisiei Europene isi exprima ingrijorarea fata de intentia Guvernului de a reduce TVA-ul si de a modifica Codul fiscalEvaziunea fiscala ar scadea semnificativ cu un TVA redus la carneEditorial: Sa se reduca TVA-ul primesc, dar sa cereti bon fiscal!O reducere uriasa la TVA: scaderea cu 20% e ceruta de unele patronateUltimele articole
Ajustarea (reducerea) TVA colectata pentru facturi neincasate. Aspecte legaleGuvernul Orban respinge proiectul privind REDUCEREA TVA la 16%. Iata forma adoptata de Senat!Premierul Romaniei anunta cand vor fi adoptate Codul administrativ, amnistia fiscala si REDUCEREA TVAPreturi mai scazute la produsele bio, traditionale si de promovare a alimentelor romanesti! Asociatiile au semnat un acord pentru REDUCEREA TVA la 5%Dragnea cere REDUCEREA TVA la 5% pentru produsele bio si traditionale. Asociatiile Patronale: Aceasta cota ar majora preturile!
Mai multe articole despre reducerea TVA
Articole similare
Delegatie stat membru UE. Ce documente justificative sunt obligatorii pentru deducere costuri?Anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA. Care sunt consecintele fiscale?Export bunuri prin sucursala din Romania. Cum se poate deduce TVA aferent facturilor de achizitii intracomunitare si interne?Cum devin microintreprinderile platitoare de impozit pe profitVenituri obtinute pe teritoriul Romaniei. Cine trebuie sa depuna declaratia 200?Ultimele articole
Cum se completeaza formularul D101 in cazul unor bonificatii. Determinarea rezultatului fiscalSpeta zilei cu Ionut Jinga! Aspecte fiscale privind impozitul pe venituri din dividendeOUG 26/2021 modifica OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilorKurzarbeit- Reducerea timpului de lucru. Se poate deconta transportul la si de la locul de munca pe perioada aplicarii masurii?MFP modifica Codului Fiscal, incepand cu 1 iulie 2021. Sunt vizate anumite obligatii TVA pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta
Mai multe articole despre codul fiscal
Articole similare
Documentar fiscal: Declararea accizelor instituite prin Ordonanta Guvernului nr. 16 din 2013Cele mai importante modificari din Codul fiscal. Partea a II-aCreditarea in sistem colectiv. Pentru deducerea cheltuielilor se va depune Formularul 230OMFP 1436 din 2013. Cum procedam cu TVA-ul la taxarea inversa?Noi prevederi prind reinregistrarea in scopuri de TVAUltimele articole
TVA paine si taxare inversa cereale. Cum procedam privind cota de TVA?Care e regimul accizelor pentru bijuterii realizate in sistem de prestari de servicii?Regimul accizelor pentru aurul valorificat de un IFN. Ce procedura urmam?Tabel comparativ: Modificari TVA aduse de OG 16 din 2013Documentar fiscal: Cum aplicam corect noua cota de TVA?
Mai multe articole despre OG 16/2013

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"