keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum se aplica accizele de la 1 septembrie si cum vor proceda intreprinderile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, regim accize, 1 septembrie 2013, og 16/2013, og 28/2013

Incepand cu data de 1 septembrie 2013, urmare OG 16/2013 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare (publicata in MOf 490/02.08.2013), precum si a OG 28/2013 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare (publicata in MOf 553/30.08.2013), sub incidenta accizelor vor intra o serie de noi produse, printre acestea figurand si bijuteriile din aur si/sau din platina cu codul NC 7113 19 00, cu exceptia verighetelor (a se vedea art.207 lit.f) din Codul fiscal).



De asemenea, potrivit primei teze de la art.208 alin.(2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, "pentru produsele prevazute la art.207 lit.a)-c) si f)-l), accizele se datoreaza o singura data si se calculeaza prin aplicarea sumelor fixe pe unitatea de masura asupra cantitatilor produse pe teritoriul Romaniei, importate sau achizitionate intracomunitar."

Platitorii de accize pentru produsele prevazute la art.207 lit.a)-c) si f)-l) din Codul fiscal sunt operatorii economici care produc, achizitioneaza din teritoriul comunitar ori importa astfel de produse (a se vedea art.209 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal).

Momentul exigibilitatii (obligatia de plata) accizelor pentru produsele prevazute la art.207 lit.f)-l) din Codul fiscalprovenite din productia interna intervine la momentul vanzarii respectivelor produse pe piata interna (a se vedea art.211 lit.d) din Codul fiscal), termenul de plata in aceasta situatie fiind pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care accizele devin exigibile (a se vedea art.213 alin.(1) din Codul fiscal).

In legatura cu declaratiile de accize, orice operator economic platitor de accize are obligatia depunerii la autoritatea fiscala competenta o declaratie de accize pentru fiecare luna pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia (a se vedea art.214 din Codul fiscal).
De asemenea, operatorii economici platitori de accize au obligatia inregistrarii in aceasta calitate la autoritatea fiscala competenta, precum si de a depune anual decontul privind accizele pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare (a se vedea art.219 alin.(1) si (3) din Codul fiscal).

Prin urmare, numai bijuteriile din aur si/sau din platina incadrate tarifar la codul NC 7113 19 00, cu exceptia verighetelor, sunt supuse accizelor. In ceea ce priveste pietrele pretioase, deci cele care nu sunt incorporate in bijuterie, acestea nu fac obiectul impunerii prin accize.

In cazul in care realizati productie de bijuterii din aur (activitatea de reparare a bijuteriilor, fiind o prestare de servicii nu intra in activitatea de productie) aveti urmatoarele obligatii din punctul de vedere al regimului accizelor:
-    inregistrarea ca platitor de accize la autoritatea fiscala in raza careia aveti domiciliul fiscal prin depunerea declaratiei de mentiuni - formular 070;
-    calculul accizelor la momentul vanzarii bijuteriilor din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor.

Pentru bijuteriile din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor, nivelul actual al accizelor este de 1 euro/gram pentru bijuterii pana la 14 K inclusiv si 2 euro/gram pentru bijuterii peste 14 K. Cursul de schimb valutar la care se vor calcula accizele aferente este, potrivit art.218 din Codul fiscal, cursul stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. De exemplu, pentru anul 2013, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea in lei a accizelor este de 4,5223 lei/euro. Calculul accizelor se efectueaza prin aplicarea nivelului accizelor exprimat in suma fixa pe unitatea de masura asupra cantitatilor produse de bijuterii.   

-    plata accizelor pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care accizele devin exigibile;
-    depunerea declaratiei de accize, lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia;
-    depunerea decontului de accize, anual, pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare.

In situatia revanzarii de bijuterii din aur si/sau din platina, nu se vor percepe accize, intrucat obligatia de plata a accizelor a intervenit la momentul vanzarii produselor din productia interna, al achizitiei intracomunitare sau la importul acestor produse, platitor fiind cel care produce pe teritoriul Romaniei, achizitioneaza intracomunitar sau importa astfel de produse.

In situatia repararii bijuteriilor din aur si/sau din platina, nu se vor percepe accize. In situatia in care produceti medalii din aur, acestea nefiind bijuterii, nu se vor percepe accize.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016