Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA paine si taxare inversa cereale. Cum procedam privind cota de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: tva, declaratia 390, omfp 1436/2013, og 16/2013, taxare inversa, tva paine

Analizam mai jos cazul unei societati a carei activitate specifica e reprezentata de tranzactionarea cerealelor. Vom vedea cum se aplica prevederile OG 16/2013 referitoare la diminuarea TVA la 9% pentru lantul de productie si distributie al painii si daca este necesara modificarea contractelor incheiate cu specificarea exacta a codului produsului achizitionat si o informare prealabila din care sa se stabileasca destinatia acestuia.


Totodata, se va vedea cu ce cota va trebui prezentata distinct in declaratiile fiscale taxarea inversa.

Chiar daca pare o modificare formala scaderea cotei TVA de la 24% la 9%, confom OG 16/2013, ce modifica art. 140 din Codul fiscal, implicatiile sunt majore, mai ales cu privire la notiunea de paine din punctul de vedere al TVA.

Va recomandam sa analizati cu maxima atentie prevederile OMFP 1436/2013, publicat in ultimele zile ale lunii august, ce enumera situatiile in care se va recunoaste un produs paine ce se va factura cu 9% sau alt produs de panificatie, ce se va factura cu 24%.

Din punctul de vedere al contractelor existente, consideram ca modificarea acestora se impune numai daca in precedentele prevederi a existat o enumerare punctuala a procentului TVA aplicat. De exemplu, pretul este x lei plus TVA 24%. in cazul existentei anterioare a unei astfel de prevederi, consideram ca este necesar sa modificati prin act aditional pretul.

De asemenea, se impune modificarea prin act aditional a contractului, daca prevederile privind pretul au fost formulate sub forma : „pretul final inclusiv TVA este de x lei".

Din punctul de vedere al taxarii inverse, pentru achizitiile intracomunitare de produse cum sunt:

a) toate sortimentele de paine, precum si urmatoarele specialitati de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071;
b) faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, care se incadreaza la codul CAEN/CPSA 1061;
c) triticum spelta, grau comun si meslin, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00, si secara, care se incadreaza la codul NC 1002 90 00, pentru acestea procentul TVA pentru taxarea inversa va fi tot de 9%.

Din punctul de vedere al declararii taxarii inverse cu procentul de 9%, ar fi normal ca acestea sa se declare distinct in decontul de TVA 300 si in declaratia 390. Deocamdata nu sunt modificate aceste formulare, prin urmare trebuie sa urmarim modificarile legislative.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA paine si taxare inversa cereale. Cum procedam privind cota de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016