keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

TVA - Tratamentul fiscal al operatiunilor intracomunitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2007

Tratamentul fiscal al operatiunilor intracomunitare Din perspectiva art. 128 alin. (9), livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, in intelesul alin. (1), care sunt expediate sau ...

Tratamentul fiscal al operatiunilor intracomunitare

Din perspectiva art. 128 alin. (9), «livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, in intelesul alin. (1), care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de
alta persoana in contul acestora».

Observam ca legiuitorul in aprecierea caracterului intracomunitar al livrarilor intre parteneri situati in state membre diferite a utilizat urmatoarele criterii:

  • transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar;
  • partenerii sunt situati in state membre diferite;
  • transportul este realizat de furnizor (vanzator) sau o terta persoana in numele acestuia.

Referitor la ultimul criteriu, locul livrarii intracomunitare este:

  • locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert;
  • locul unde se gasesc bunurile atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate.

Consecinte:

1. Daca bunurile sunt livrate cu transport (CIP/CIF...), locul livrarii este locul unde incepe transportul sau expedierea astfel ca vanzatorul va face o livrare intracomunitara fara TVA (factura fara TVA). Operatiunea din punctul de vedere al vanzatorului va fi tratata ca o livrare scutita cu drept de deducere, avand in vedere urmatoarele dispozitii legale:

  • art. 143 alin. (2) lit. a): sunt scutite de TVA livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru;
  • sunt operatiuni scutite de TVA cu drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa, dar este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii, operatiunile prevazute la art. 143 art. 126 alin. (9) lit. b) Cod fiscal.

Scutirea de TVA se justifica de catre furnizor cu urmatoarele documente:

  • factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal si in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
  • documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru si, dupa caz, orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.

Concluzie: cumparatorul poate „beneficia“ de o livrare fara TVA daca contracteaza marfurile fara transport (vanzatorul fiind obligat sa execute transportul) si comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA vanzatorului. Atentie, daca cumparatorul, din diverse motive, anterior s-a inregistrat in scopuri de TVA in statul membru al
vanzatorului, nu va comunica acest cod, deoarece normele legale impun utilizarea unui cod dintr-un alt stat membru decat cel al vanzatorului.

Tratamentul contabil, in acest caz, pentru furnizor, este urmatorul:

             4111                  =                70x Venituri din vanzarea


           Clienti                                    produselor sau marfurilor

Pentru cumparatorul de bunuri:

              %                       =               40x
   30x Stocuri de materiale              Furnizori
         371 Marfuri 
       2xx Imobilizari

Si, concomitent

            4426                  =             4427
      TVA deductibila               TVA colectata

2. Per a contrario, in cazul unei livrari fara transport, vanzatorul o va trata ca pe o livrare interna, pentru care va factura cu TVA. Aceeasi solutie se va aplica si atunci cand cumparatorul nu comunica codul de TVA sau comunica un cod de TVA emis in statul membru al vanzatorului.

Tratamentul contabil, in cea de-a doua situatie, pentru furnizor, este urmatorul:

                 4111         =                        %
                Clienti                70X Venituri din vanzarea
                                        produselor sau marfurilor
                                                       4427 
                                               TVA colectata

Pentru cumparatorul de bunuri:

                 %                     =                  40x
    30x Stocuri de materiale                 Furnizori
          371 Marfuri
        2xx Imobilizari
    4426 TVA deductibila

Recomandam prima varianta deoarece in cazul operatiunilor intracomunitare indiferent daca acestea au fost facturate cu TVA de catre vanzator, ele se vor impozita si la destinatie. TVA platita in contul vanzatorului se poate ulterior recupera printr-o procedura destul de dificila, pe baza Directivei a VIII-a (Directiva 79/1072/CEE).

Realizarea unei livrari scutite de TVA si o achizitie intracomunitara impozabila prin taxare inversa inseamna in fapt ca operatiunea trece prin deconturile de TVA, declaratia recapitulativa (si alte evidente) a celor doi parteneri, insa nu exista o plata efectiva pentru aceste operatiuni.

Din punctul de vedere al cumparatorului, operatiunea va fi tratata ca o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila prin taxare inversa in statul de destinatie. In acest sens avem in vedere urmatoarele texte legale din Codul fiscal:

  • Art. 1301: se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
  • Art. 1321: locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.
  • Art. 150 alin. (1) lit. g): este obligata la plata: persoana impozabila actionand ca atare sau persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania sau nestabilita in Romania, dar inregistrata prin reprezentant fiscal, care este beneficiar al unor livrari de bunuri sau prestari de servicii care au loc in Romania (...);
  • Art. 157 alin. (2): prin derogare de la prevederile alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 153 va evidentia in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-1471, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile art. 150 alin. (1) lit. b)-g).

Concluzie

  • beneficiarul va impozita operatiunea prin taxare inversa, utilizand nota contabila 4426 = 4427, raportand operatiunea in mod corespunzator in jurnalul de vanzari, respectiv de cumparari. In decont, operatiunea va fi evidentiata corespunzator (TVA colectata/deductibila) la rd. 4.1, respectiv rd. 14.1;
  • va raporta operatiunea in Declaratia recapitulativa (390 VIES) aferenta trimestrului in care s-a realizat;
  • va raporta operatiunea in Declaratia INTRAST aferenta lunii in care s-a realizat.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016