Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

OPANAF 3737/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a persoanelor impozabile se modifica (proiect de Ordin)

de Alina Georgiana Costache

de Alina Georgiana Costache la 18 Oct. 2019
Tags: opanaf 3737/2016, anaf, inregistrare persoane impozabile

ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de Ordin pentru modificarea si completarea Anexei la OPANAF nr. 3737/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a persoanelor impozabile, in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314 si art. 315 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare.

 

ANAF doreste sa modifice Anexa la OPANAF nr. 3737/2016  ca urmare a modificarilor aduse Codului fiscal prin Legea nr. 60/2019 - care
vizeaza si prevederile referitoare la Regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune prestate de catre persoane impozabile nestabilite in Uniunea Europeana. 

Modificarilor aduse Codului fiscal prin Legea nr. 60/2019 instituie posibilitatea ca persoanele impozabile care nu sunt stabilite in UE, dar care sunt inregistrate in scopuri de TVA in UE pentru alte operațiuni, sa aplice regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune. 

De altfel, modificarile aduse Codului fiscal stabileste si procedura care trebuie urmata pentru aplicarea regimului special in functie de optiunea exprimata legat de  locul prestarii serviciilor electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune a caror valoare totala nu depaseste 10.000 euro in anul curent si nici in anul precedent. 

Totodata, in registrul contribuabililor a fost inserata o mentiune privind calitatea de persoana impozabila care aplica regimul UE. Avand in vedere toate aceste aspecte, este necesara modificarea anexei la OPANAF nr. 3737/2016, se arata in referatul de aprobare pus in Transparenta decizionala de ANAF. 
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

 

Extras din Proiectul de Ordin


(...)

Art. I – Anexa la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3737/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a persoanelor impozabile, in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314 si art. 315 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 25 din 10 ianuarie 2017, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza: 

1. La punctul 6 alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
”(2) Persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana care opteaza pentru utilizarea regimului non-UE trebuie sa depuna si o declaratie prin care se confirma ca persoana nu si-a stabilit sediul activitații economice pe teritoriul Uniunii Europene si nu dispune de un sediu fix pe teritoriul acesteia.” 

2. Punctul 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
”17. Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal si pentru care s-a acceptat utilizarea regimului UE, informația privind calitatea de persoana impozabila care utilizeaza regimul UE se menționeaza in registrul contribuabililor. Calitatea de persoana impozabila care utilizeaza regimul UE nu anuleaza obligatiile de declarare si plata a taxei rezultate din calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal.” 

3. Punctul 20 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
”20. Informatiile care permit identificarea persoanelor impozabile care utilizeaza regimul UE sau regimul non-UE, avand Romania ca stat de inregistrare, se transmit de catre organul fiscal celorlalte state membre, prin intermediul retelei CCN/CSI, conform specificatiilor tehnice transmise de Comisia Europeana si implementate de Centrul Național pentru Informații Financiare.” 

4. La punctul 35, dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins: 
”c) persoana impozabila, care utilizeaza regimul UE si care indeplineste condițiile prevazute la art. 278 alin. (8) din Codul fiscal, nu opteaza ca locul prestarii sa fie stabilit in conformitate cu prevederile art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, respectiv la beneficiar.” 

5. Dupa punctul 35, se introduce un nou punct, punctul 351, cu urmatorul cuprins: 
”351 .(1). Pentru aplicarea prevederilor pct.35 lit.c), organul fiscal competent identifica, cu ajutorul aplicației informatice, persoanele impozabile care utilizeaza regimul Mini One Stop Shop si care, in declarațiile speciale de TVA, depuse in Romania potrivit art. 315 alin. (6) din Codul fiscal, au declarat prestari de servicii a caror valoare totala, fara TVA, nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro (46.337 lei) si nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent. Persoanele selectate sunt inscrise in Lista persoanelor impozabile care utilizeaza regimul special Mini One Stop Shop si care indeplinesc condițiile prevazute la art.278 alin.(8) din Codul fiscal. 
(2) Selecția se face anual, in perioada 20 aprilie - 1 mai, pe baza declarațiilor speciale de TVA depuse pentru anul precedent si pentru trimestrul I al anului in care se face selecția. 
(3) Organul fiscal competent notifica, prin intermediul mesajelor electronice, persoanele impozabile care sunt cuprinse in lista prevazuta la alin. (1), in legatura cu dreptul acestora de a opta ca locul prestarii serviciilor sa fie stabilit in conformitate cu prevederile art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, respectiv la beneficiar. 
(4) Opțiunea se exercita prin depunerea formularului (085) ”Opțiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, potrivit modelului aprobat prin ordin al presedintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscala, in termen de 15 zile de la primirea notificarii. 
(5) Persoanele impozabile care, in urma notificarii, opteaza sa aplice prevederile art.278 alin.(5) lit.h) din Codul fiscal, respectiv presteaza servicii pentru care locul prestarii este la beneficiar, sunt eligibile pentru utilizarea, in continuare, a regimului special. 
(6) Persoanele impozabile care, in urma notificarii, nu depun formularul (085) in termenul prevazut la alin. (4), nu mai indeplinesc condițiile pentru utilizarea regimului special. In aceasta situație, potrivit prevederilor art. 278 alin. (8) din Codul fiscal, locul prestarii de servicii se considera a fi la prestator, situație in care informațiile privind valoarea si taxa pe valoarea adaugata aferenta operațiunilor se inscriu in formularul (300) ”Decont de taxa pe valoarea adaugata”. 

6. In tot cuprinsul anexei sintagma ”Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012” se inlocuieste cu sintagma ”Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012 cu modificarile ulterioare”. 

Art. II - Structurile competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Directia generala regionala a finantelor publice Bucuresti vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin. 

Art. III - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "OPANAF 3737/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a persoanelor impozabile se modifica (proiect de Ordin)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016