Tags: opanaf 3737/2016, anaf, inregistrare persoane impozabile
ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de Ordin pentru modificarea si completarea Anexei la OPANAF nr. 3737/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a persoanelor impozabile, in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314 si art. 315 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare.
ANAF doreste sa modifice Anexa la OPANAF nr. 3737/2016 ca urmare a modificarilor aduse Codului fiscal prin Legea nr. 60/2019 - care
vizeaza si prevederile referitoare la Regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune prestate de catre persoane impozabile nestabilite in Uniunea Europeana.
Modificarilor aduse Codului fiscal prin Legea nr. 60/2019 instituie posibilitatea ca persoanele impozabile care nu sunt stabilite in UE, dar care sunt inregistrate in scopuri de TVA in UE pentru alte operațiuni, sa aplice regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune.
De altfel, modificarile aduse Codului fiscal stabileste si procedura care trebuie urmata pentru aplicarea regimului special in functie de optiunea exprimata legat de locul prestarii serviciilor electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune a caror valoare totala nu depaseste 10.000 euro in anul curent si nici in anul precedent.
Totodata, in registrul contribuabililor a fost inserata o mentiune privind calitatea de persoana impozabila care aplica regimul UE. Avand in vedere toate aceste aspecte, este necesara modificarea anexei la OPANAF nr. 3737/2016, se arata in referatul de aprobare pus in Transparenta decizionala de ANAF.
Extras din Proiectul de Ordin
Art. I – Anexa la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3737/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a persoanelor impozabile, in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314 si art. 315 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 25 din 10 ianuarie 2017, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
1. La punctul 6 alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(2) Persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana care opteaza pentru utilizarea regimului non-UE trebuie sa depuna si o declaratie prin care se confirma ca persoana nu si-a stabilit sediul activitaÈ›ii economice pe teritoriul Uniunii Europene si nu dispune de un sediu fix pe teritoriul acesteia.”
2. Punctul 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”17. Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal si pentru care s-a acceptat utilizarea regimului UE, informaÈ›ia privind calitatea de persoana impozabila care utilizeaza regimul UE se menÈ›ioneaza in registrul contribuabililor. Calitatea de persoana impozabila care utilizeaza regimul UE nu anuleaza obligatiile de declarare si plata a taxei rezultate din calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal.”
3. Punctul 20 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”20. Informatiile care permit identificarea persoanelor impozabile care utilizeaza regimul UE sau regimul non-UE, avand Romania ca stat de inregistrare, se transmit de catre organul fiscal celorlalte state membre, prin intermediul retelei CCN/CSI, conform specificatiilor tehnice transmise de Comisia Europeana si implementate de Centrul NaÈ›ional pentru InformaÈ›ii Financiare.”
4. La punctul 35, dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:
”c) persoana impozabila, care utilizeaza regimul UE si care indeplineste condiÈ›iile prevazute la art. 278 alin. (8) din Codul fiscal, nu opteaza ca locul prestarii sa fie stabilit in conformitate cu prevederile art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, respectiv la beneficiar.”
5. Dupa punctul 35, se introduce un nou punct, punctul 351, cu urmatorul cuprins:
”351 .(1). Pentru aplicarea prevederilor pct.35 lit.c), organul fiscal competent identifica, cu ajutorul aplicaÈ›iei informatice, persoanele impozabile care utilizeaza regimul Mini One Stop Shop si care, in declaraÈ›iile speciale de TVA, depuse in Romania potrivit art. 315 alin. (6) din Codul fiscal, au declarat prestari de servicii a caror valoare totala, fara TVA, nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro (46.337 lei) si nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent. Persoanele selectate sunt inscrise in Lista persoanelor impozabile care utilizeaza regimul special Mini One Stop Shop si care indeplinesc condiÈ›iile prevazute la art.278 alin.(8) din Codul fiscal.
(2) Selecția se face anual, in perioada 20 aprilie - 1 mai, pe baza declarațiilor speciale de TVA depuse pentru anul precedent si pentru trimestrul I al anului in care se face selecția.
(3) Organul fiscal competent notifica, prin intermediul mesajelor electronice, persoanele impozabile care sunt cuprinse in lista prevazuta la alin. (1), in legatura cu dreptul acestora de a opta ca locul prestarii serviciilor sa fie stabilit in conformitate cu prevederile art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, respectiv la beneficiar.
(4) OpÈ›iunea se exercita prin depunerea formularului (085) ”OpÈ›iune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, potrivit modelului aprobat prin ordin al presedintelui AgenÈ›iei NaÈ›ionale de Administrare Fiscala, in termen de 15 zile de la primirea notificarii.
(5) Persoanele impozabile care, in urma notificarii, opteaza sa aplice prevederile art.278 alin.(5) lit.h) din Codul fiscal, respectiv presteaza servicii pentru care locul prestarii este la beneficiar, sunt eligibile pentru utilizarea, in continuare, a regimului special.
(6) Persoanele impozabile care, in urma notificarii, nu depun formularul (085) in termenul prevazut la alin. (4), nu mai indeplinesc condiÈ›iile pentru utilizarea regimului special. In aceasta situaÈ›ie, potrivit prevederilor art. 278 alin. (8) din Codul fiscal, locul prestarii de servicii se considera a fi la prestator, situaÈ›ie in care informaÈ›iile privind valoarea si taxa pe valoarea adaugata aferenta operaÈ›iunilor se inscriu in formularul (300) ”Decont de taxa pe valoarea adaugata”.
6. In tot cuprinsul anexei sintagma ”Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012” se inlocuieste cu sintagma ”Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012 cu modificarile ulterioare”.
Art. II - Structurile competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Directia generala regionala a finantelor publice Bucuresti vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. III - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Directorul companiei (asociat si administrator al firmei) se deplaseaza in diverse locatii din tara pentru a purta discutii cu clientii/ofertare/semnare contracte etc. De cele mai multe ori prefera sa se intoarca in aceeasi zi (uneori, distanta fiind lunga, poate ajunge dupa ora 24). Cum tratam aceasta situatie din toate punctele de vedere? Ce obligatii are firma in situatia de fata?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: 1) Care este diferenta intre sponsorizare si donatie primite de un ONG? Va rog frumos, exemplu de inregistrari contabile atat pentru sponsorizare cat si pentru donatie. Care sunt implicatiile fiscale din punct de vedere al declaratiilor? 2) Daca ONG-ul doneaza bunuri sau bani care sunt inregistrarile contabile? Daca se fac declaratii fiscal pentru aceste operatiuni? 3) Poate sa primeasca sponsorizari sau donatii pentru construirea unei locuinte? Daca se poate constructia se face pe ONG sau pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: La o microintreprindere platitoare de TVA trimestriala s-a omis in decontul pe iunie sa se treaca suma de recuperat. S-a primit somatie de reglare decont tva de la Anaf. Cum putem regla aceasta situatie? Multumim
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate comerciala tip SRL din SUA (LLC) cumpara marfa din Romania. Marfa nu este expediata in SUA ci depozitata in spatiul unei firme din Romania, urmand a fi livrata catre clienti din Romania. Firma din Romania se ocupa atat cu depozitarea marfii cat si cu livrarea ei catre clienti din Romania utilizand serviciile unei firme de curierat. Firma din Romania incaseaza de la curieri c/val facturilor emise de catre societatea din SUA catre clienti si vireaza intreaga suma firmei din SUA. Firma...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate comerciala a achizitionat in noiembrie 2020 si iulie 2021 buldoescavatoare pentru care a utilizat facilitatea profitului reinvestit conf. art. 22 Cod fiscal. In anul 2022 doreste sa le vanda. Care sunt implicatiile fiscale avand in vedere articolul 22 (8) Contribuabilii care beneficiaza de prevederile alin. (1) au obligatia de a pastra in patrimoniu activele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: 1) Pentru a inregistra cheltuielile cu combustibilul, rovinieta, intretinere, reparatii, asigurari aferente masinii trebuie sa aplic procentul de 50% deductibil si 50% nedeductibil si ce inregistrari contabile se fac? (va rog exemplu cu sume) 2) Care sunt implicatiile fiscale pt partea nedeductibila? Ce declaratii fiscale se fac pt partea nedeductibila? si pentru varianta autoturismul pe firma 3) Pentru a inregistra cheltuielile cu amortizarea, combustibilul, rovinieta, intretinere, reparatii,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<