Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Alimentare combustibil si comision platit catre stat strain. Cum recuperam TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: recuperare tva, decont, taxare inversa, transport, monografie, combustibil, comision

Procedura de recuperare a TVA-ului pentru plata de combustibil va fi exemplificata prin cazul unei firme romane de transport international care alimenteaza cu combustibil si plateste taxele de drum folosind un card de cheltuieli al firmei X din Italia care ulterior va recupera TVA-ul aferent combustibilului. Firma din Italia va emite lunar facturi catre firma de transport din Romania cu cheltuielile de pe card, precum si un comision practicat de ei.


Se mentioneaza ca facturile cu cheltuieli emise de firma X sunt cu TVA, iar cele cu comisioanele acestora sunt fara TVA. Vom vedea astfel si care sunt inregistrarile contabile pentru cele doua facturi, ce declaratii trebuie intocmite de firma  din Romania si care este monografia pentru rambursarea de TVA.

Persoanele impozabile stabilite in Romania care efectueaza importuri si achizitii de
bunuri/servicii in alt stat membru pot solicita rambursarea TVA pe baza unei cereri de rambursare (formularul 318) pentru urmatoarele categorii de bunuri si servicii achizitionate din statele membre UE:

-    combustibil;
-    inchiriere de mijloace de transport;
-    cheltuieli legate de mijloacele de transport;
-    taxe rutiere de acces si taxa de utilizare a drumurilor;
-    cheltuieli de deplasare (cu taxiul sau mijloace de transport public);
-    cazare;
-    servicii de catering si restaurant;
-    acces la targuri si expozitii;
-    cheltuieli pentru produse de lux, activitati de divertisment si spectacole;
-    alte bunuri livrate si servicii prestate.

Pentru a fi eligibila pentru rambursare in statul membru de rambursare, persoana impozabila stabilita in Romania trebuie sa efectueze operatiuni care dau dreptul de deducere in Romania.
 
Pentru suma TVA achitata din facturi sau din orice alte documente care tin loc de factura emise de parteneri stabiliti pe teritoriul Comunitatii Europene, o persoana impozabila din Romania are de ales una din urmatoarele doua posibilitati:
 
1. Sa inregistreze valoarea TVA achitata in contul de cheltuieli (6022 "Cheltuieli privind combustibilul" de exemplu). Suma TVA astfel inregistrata este considerata cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil in baza prevederilor articolului 21 din  Codul fiscal si a punctului 23 litera g) din normele de aplicare ale articolului 21: "g) cheltuielile cu TVA platita intr-un stat membru aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile".
 
2. Sa nu inregistreze valoarea TVA intr-un cont de cheltuieli, dar sa solicite restituirea acesteia de la autoritatea fiscala din statul membru pe teritoriul caruia a avut loc achizitia.
 
Restituirea se solicita pe baza de cerere completata electronic, in baza art. 147^2 alin. (2) din  Codul fiscal, a pct.49^1 din Normele metodologice date in  aplicare pentru acest articol si a instructiunilor reglementate prin OMFP 3/2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene (formular cod 318) cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic si de minimum 3 luni calendaristice. Cererile de rambursare pot viza o perioada mai mica de 3 luni numai in cazul in care aceasta reprezinta perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic.

In cazul in care cererea de rambursare vizeaza o perioada de rambursare mai mica de un an calendaristic, dar mai mare de 3 luni, cuantumul TVA pentru care se solicita o rambursare nu poate fi mai mic de 400 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.

Daca cererea de rambursare se refera la o perioada de rambursare de un an calendaristic sau la perioada ramasa dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.

Asadar, cererea de rambursare este transmisa electronic organului fiscal competent din Romania prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de acesta (www.anaf.ro), cel tarziu pana la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare.
 
In vederea completarii „Cererii de rambursare a TVA pentru persoanele impozabile stabilite in Romania", formular 318, contribuabilii trebuie sa detina un certificat digital calificat obtinut in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica de la furnizorii acreditati si sa se inregistreze pe portalul ANAF.

Din punct de vedere contabil, societatea va inregistra TVA aferenta achizitiilor din UE in contul 461 "Debitori diversi" sau 473 "Sume in curs de clarificare", urmand ca, la restituirea banilor sa se efectueze inregistrarea contabila:

5124 = 461 /473.
 
Suma TVA inscrisa in facturile furnizorilor sau prestatorilor stabiliti in state membre nu poate fi dedusa pe baza decont TVA cod 300 deoarece operatiunile respective nu sunt impozabile pe teritoriul Romaniei.
 
Operatiunea nu se declara in declaratia recapitulativa cod 390.

 
Firma dumneavoastra cumpara din Italia combustibil si taxe drum refacturate cu TVA (TVA, daca se intentioneaza recuperarea  se inregistreaza in contul 461 "Debiotri diversi / TVA de recuperat din Italia"). Inregistrarea contabila este urmatoarea:
 
%         =          401      
6022
628
461
 
Locul de prestare a serviciilor de comision se determina potrivit prevederilor art. 133 din  Codul Fiscal. Astfel, la alin (2) al art. 133 se prevede ca locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Astfel ca regula generala este aceea ca locul de prestare al serviciilor este tara beneficiarului, adica Romania, daca beneficiarul furnizeaza un cod de TVA valabil:
 
Inregistrarea contabila pentru factura de servicii este urmatoarea (TVA se inregistreaza prin
taxare inversa):
 
628       =          401
4426     =          4427
 
            Aceasta tranzactie se declara in decontul 300, in functie atat la TVA deductibila cat si la TVA colectata, dar si in declaratia recapitulativa 390 ca si achizitie intracomunitara de servicii.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Alimentare combustibil si comision platit catre stat strain. Cum recuperam TVA-ul?":
Rating:

Nota: 4.57 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016