Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Penalitati contractuale. Baza de impozitare a TVA in vama

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mar. 2019 Exclusiv
Tags: tva in vama, baza impozitare, declaratia 390

"O institutie publica X din Romania este inregistrata in scop de TVA doar pentru achizitii intracomunitare. X a incheiat in anul 2018 un contract de livrare cu instalare pentru echipamente medicale cu un prestator, in care leader este o firma din Italia (inregistrata in scopuri de TVA - VIES) si partener este o firma din China", scrie unul dintre cititorii nostri.

Acesta prezinta, in continuare, urmatoarea situatie: "Echipamentele au venit din China direct in Romania, importatorul fiind institutia publica X, aceasta platind TVA in vama. Ca urmare a intarzierii la livrare si la instalare, X a perceput penalitati contractuale pentru care a primit Credit Note de la leaderul prestatorului din Italia, institutia publica neavand posibilitatea sa emita factura pentru penalitati. Intrebarea este: factura de penalitati (credit note emis de leaderul din Italia) se declara in D390 si/sau D301? Institutia publica din Romania are alta obligatie de declarare (din punctul de vedere al TVA) pentru penalitatile contractuale sau de solicitare recuperare TVA in vama?".
 

Raspunsul specialistului


Institutia publica din Romania nu trebuie sa raporteze valoarea penalitatilor solicitate prestatorului extern stabilit pe teritoriul Italiei deoarece operatiunea nu se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii a caror valoare se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 VIES. Conform prevederilor pct. 15 alin. (6) din norme, prestarile intracomunitare de servicii sunt acele servicii  pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene "(6) Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa. Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal."
 
Practic, prin aceasta declaratie informativa cod 390 VIES se raporteaza doar valoarea operatiunilor cu bunuri sau servicii care intra in baza de impozitare a TVA, realizate in relatia cu parteneri stabiliti pe teritoriul unor state membre. De retinut este faptul ca valoarea dobanzilor/penalitatilor contractuale pentru neindeplinirea obligatiilor asumate prin contract nu intra in baza de impozitare a TVA deoarece nu reprezinta contravaloarea unor bunuri sau servicii, aspect reglementat in mod expres, prin art. 286 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal:
"(4) Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: ........

b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;".
 
Astfel, avand in vedere ca penalitatile contractuale nu sunt operatiuni din sfera de aplicare a TVA de natura prestarilor de servicii, fiind doar sanctiuni pentru nerespectarea clauzelor contractuale, institutia publica din Romania nu trebuie:
- sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317 pentru facturarea penalitatilor;
- sa raporteze valoarea acestora, nici prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P, dar nici prin decontul special de TVA cod 301.
 
In acest caz, nu se poate considera ca prin documentul credit note leaderul din Italia a diminuat baza de impozitare a TVA in vama aferenta utilajului.Practic, prin documentul credit note, leaderul din Italia recunoaste valoarea penalitatilor calculate de catre beneficiarul din Romania si este de acord cu plata acestora, prin compensare cu valoarea utilajului. De exemplu, daca utilajul este facturat pentru valoarea de 30.000 euro, leaderul este de acord sa incaseze suma de 28.000 euro, ca diferenta intre 30.000 euro L.I.C. si  2.000 euro penalitati. Din acest motiv, utilajul trebuie declarat in vama de catre importator la valoarea totala de 30.000 euro, negociata prin contract, facturata de catre partenerul din Italia, fara a fi declarat pentru suma de 28.000 euro.  

Astfel, baza de impozitare a TVA in vama nu se diminueaza cu suma de 2.000 euro deoarece suma respectiva nu reprezinta contravaloarea utiliajului, ci o penalitate contractuala care nu afecteaza valoarea in vama. Din acest motiv, nu se solicita organului vamal recalcularea sumei TVA datorata in vama.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Penalitati contractuale. Baza de impozitare a TVA in vama":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016