Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament contabil si fiscal TVA pentru importul de bunuri. Baza de impozitare in vama

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Sep. 2021 Exclusiv
Tags: tratament contabil si fiscal, import de bunuri, impozitare in vama

Compania A din Romania efectueaza un import de la compania B din Turcia. Conform intelegerii contractuale, transportul este in sarcina furnizorului (DAP). Importul s-a efectuat prin intermediul firmei de curierat DHL.

La primirea declaratiei de import de catre departamentul financiar contabil, s-a constatat faptul ca importul a fost efectuat cu conditia de livrare EXW, deoarece factura cu care s-a efectuat importul nu avea specificat costul de transport separat, desi acest lucru i s-a solicitat furnizorului B din Turcia. 

Astfel, in vama s-a calculat si s-a platit TVA in suma totala de 105 lei, atat pentru marfa de la furnizor (valoare baza 98 lei, TVA 19 lei ? valoare din factura), cat si pentru transport (baza 453 lei, TVA 86 lei- valoare din catalog DHL). Pentru aceasta valoare din catalog, firma DHL a confirmat ca nu va emite factura de transport pentru firma A din Romania (transportul fiind platit de firma din Turcia). 

In acesta situatie, compania A va inregistra factura de la furnizorul B in valoare de 98 lei baza impozabila, care va genera un TVA platit in vama de 19 lei. Insa, diferenta de TVA de 86 lei nu are baza impozabila cu documente justificative, rezultand astfel in jurnalul de cumparari o diferenta intre baza si TVA calculata ca 19%. 

Cum va trebuie sa gestioneze compania A operatiunea atat din punct de vedere contabil, cat si fiscal? Este aceasta cheltuiala (baza impozabila) deductibila fiscal? Care este nota contabila de inregistrare a bazei impozabile? Care va fi documentul justificativ pe baza caruia vom declara acest TVA in decontul de tva D300?
 
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 

In situatia in care furnizorul B din Turcia a mentionat in factura emisa conditia de livrare DAP, valoarea transportului de bunuri nu trebuia inscrisa pe un rand separat deoarece se cunoaste faptul ca prin aceasta conditie de livrare INCOTERMS:
pretul de facturare include si valoarea transportului suportat de catre furnizor, caz in care baza de impozitare a TVA in vama este formata din valoarea facturata de catre furnizor rezultata din cantitate livrata x pret unitar de vanzare conditia DAP;
furnizorul isi asuma responsabilitatea transportului de bunuri.
 
Conditia DAP (Delivered at Place) "Livrat la locul convenit (livrare la un loc numit)" are in vedere faptul ca vanzatorul livreaza marfurile in mijloacele de transport adecvate la locul stabilit cu cumparatorul, caz in care vanzatorul bunurilor este obligat sa suporte toate costurile pentru livrarea si manipularea/descarcarea marfurilor la terminalul stabilit cu cumparatorul pe numele caruia a emis factura de vanzare a marfurilor.
 
Deoarece costurile de aducere a marfurilor la acest punct intra in grija vanzatorului, firma B din Turcia incheie contractul de transport si servicii accesorii transportului (manipulare, incarcare, descarcare), suportand costurile respective la care se adauga si costurile cu descarcarea la locul de destinatie. Aceste costuri se recupereaza de catre firma B prin pretul facturat pe numele cumparatorului A in conditia de livrare INCOTERMS DAP. De asemenea, prin conditia de livrare DAP vanzatorul trebuie sa vamuiasca bunurile pentru export in Turcia, dar nu are si obligatia de vamuire a bunurilor importate in Romania. 
 
Astfel, daca bunurile au fost livrate de catre furnizor in conditia DAP, inseamna ca relatia contractuala de transport exista intre firma B din Turcia si casa de expeditie - curierat DHL, caz in care baza de impozitare TVA se determina la valoarea facturata de catre firma B din Turcia.
 
In situatia in care bunurile ar fi fost livrate in conditia de livrare EXW, serviciul de transport ar fi fost contractat de catre firma A din Romania, caz in care firma A ar fi primit, din partea transportatorului DHL o factura aferenta serviciilor prestate a carei valoare se lua in calcul la determinarea bazei de impozitare a TVA in vama conform prevederilor art. 289 din Codul fiscal.
 
Astfel, daca in documentele de livrare (factura, CMR, aviz de livrare, etc.) se regaseste conditia de livrare DAP, casa de expeditie nu era indreptatita sa considere ca importul s-a efectuat in conditia de livrare EXW (Exworks). In acest caz, casa de expeditie/firma de curierat care poate avea si calitatea de declarant vamal trebuia sa respecte prevederile art. 71 din Regulamentul CEE nr. 952 din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii cu privire la elementele valorii de tranzactie. Conform acestui articol 71, pentru valoarea in vama, la pretul efectiv platit sau de platit furnizorului se adauga si alte elemente de cost suportate de catre cumparator:
  "  (1) Pentru a se determina valoarea in vama in temeiul articolului 70, la pretul efectiv platit sau de platit pentru marfurile importate se adauga:
    (a) elementele urmatoare, in masura in care sunt suportate de cumparator, dar nu sunt incluse in pretul efectiv platit sau de platit pentru marfuri:
    (i) comisioanele si cheltuielile de brokeraj, cu exceptia comisioanelor de cumparare;
    (ii) costul containerelor care, in scopuri vamale, sunt considerate inseparabile de marfurile in cauza; si
    (iii) costul ambalajului, care include atat manopera, cat si materialele;
.............
    (e) urmatoarele costuri, pana la locul in care marfurile sunt introduse pe teritoriul vamal al Uniunii:
    (i) cheltuielile de transport si costul asigurarii marfurilor importate; si
    (ii) costurile de incarcare si manipulare legate de transportul marfurilor importate.
    (2) Orice element care se adauga, in conformitate cu alineatul (1), la pretul efectiv platit sau de platit, se bazeaza exclusiv pe date obiective si cuantificabile.
    (3) Pentru a stabili valoarea in vama, la pretul efectiv platit sau de platit nu se adauga niciun alt element in afara celor prevazute la prezentul articol."
 
Aceste prevederi au stat la baza art. 289 "Baza de impozitare pentru import" alin. (2) "(2) Baza de impozitare cuprinde cheltuielile accesorii, precum comisioanele, cheltuieli de ambalare, transport si asigurare, care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, in masura in care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse in baza de impozitare stabilita conform alin. (1), precum si cele care decurg din transportul catre alt loc de destinatie din Uniunea Europeana, in cazul in care locul respectiv este cunoscut la momentul la care intervine faptul generator. Primul loc de destinatie a bunurilor il reprezinta destinatia indicata in documentul de transport sau in orice alt document in baza caruia bunurile sunt importate in Romania ori, in absenta unei astfel de mentiuni, primul loc de descarcare a bunurilor in Romania. "
Prin alin. (1) al art. 289 se reglementeaza ca
" (1) Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor, stabilita conform legislatiei vamale in vigoare, la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata care urmeaza a fi perceputa."
 
Pe scurt: daca valoarea transportului nu a fost suportata de catre importator (firma A), firma de curierat nu trebuia sa considere ca importul s-a efectuat in conditia EXW.
 
Astfel, consider ca suma de 86 lei nu este datorata in vama, caz in care baza de calcul de 453 lei nu poate fi inregistrata in evidenta contabila deoarece nu exista un document justificativ. Din acest motiv, va recomand ca suma TVA de 86 lei platita in vama sa fie inregistrata in evidenta contabila direct pe cheltuieli de exploatare, nedeductibile d.p.d.v. fiscal, nici d.p.d.v. al TVA, dar nici d.p.d.v. al impozitului pe profit. Cheltuielile ar fi deductibile numai daca ar fi recuperate, ulterior, sub forma de prejudiciu, fie de la firma de curierat care a considerat nejustificat conditia de livrare EXW, fie de la firma B din Turcia care nu a inscris conditia de livrare in documentele de expedie (factura, CMR, etc.). 
 
In aceasta situatie, propun sa efectuati urmatoarele inregistrari contabile pentru inregistrarea importului si a obligatiilor vamale:
baza de impozitare a TVA in vama conform facturii emise de catre firma B:
371                                  = 401                                            98 lei
"Marfuri"                            "Furnizor extern"  
                                            (analitic firma B)
 
TVA datorata in vama in suma de 105 lei, din care 19 lei (98 lei x 19% = 19 lei) suma datorata la care se adauga suma nedatorata de 86 lei:
446                                  = 5121                                         105 lei (19 lei 86 lei)
"Alte impozite si taxe"       "Conturi la banci in lei"
(analitic TVA)
 
TVA deductibila de dedus si TVA care nu poate fi dedusa deoarece nu este datorata:
%                                     = 446                                           105  lei
4426                                    "Alte impozite si taxe"               19  lei
"TVA deductibila"
6588                                                                                      86  lei
"Alte cheltuieli de exploatare"          
 
In acest caz, in jurnalul pentru cumparari se preia doar baza de impozitare TVA aferenta bunurilor importate 98 lei si TVA aferenta 19 lei. Valoarea importului de bunuri astfel evidentiat in jurnalul pentru cumparari se raporteaza d.p.d.v. fiscal prin decontul de TVA cod 300, la randul 24 alocat pentru “Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%, altele decat cele de la rd. 27”.




Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament contabil si fiscal TVA pentru importul de bunuri. Baza de impozitare in vama":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Cum am inteles eu ecotaxa!
Mai multe articole despre impozitare in vama
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016