Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Recenta Ordonanta de urgenta nr. 20/2022 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri de sprijin si asistenta umanitara reglementeaza, in primul rand, posibilitatea de acordare a unor donatii in sprijinul cetatenilor straini sau al apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina.
Platitorii de impozit pe profit deduc la calculul rezultatului fiscal sumele reprezentand donatiile in bani acordate, in timp ce platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor scad din baza impozabila sumele reprezentand donatiile in bani acordate.
De asemenea, persoanele fizice care determina venitul net anual, in sistem real, pe baza datelor din contabilitate pot deduce cheltuielile reprezentand donatiile in bani acordate. Campania de donare de sume potrivit prevederilor de mai sus se desfasoara de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta pâna la data de 31 decembrie 2022.
Ordonanta prevede facilitati fiscale si pentru contribuabilii care aloca cheltuieli cu bunurile siserviciile destinate persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina.
Bunurile si/sau serviciile destinate persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina sunt acordate sau prestate in baza solicitarii Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, fiind distribuite direct de catre acesta sau prin intermediul organizatiilor neguvernamentale care si-au exprimat intentia, pe baza documentelor de predare-primire a bunurilor/prestare a serviciilor.
In ceea ce priveste tratamentul TVA al bunurilor si serviciilor acordate/ prestate in mod gratuit, in scop umanitar, destinate persoanelor afectate de conflictul armat dinUcraina, trebuie sa retinem ca acestea au regimul fiscal similar bunurilor acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau de mecenat.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
A fost introdusa si o facilitate fiscala noua, in sprijinul companiilor care aloca cheltuieli privind bunuri, mijloacele financiare si servicii acordate UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.
- Legea nr. 48/2022 - completeaza Codul Fiscal si vizeaza firmele care aplica regimul special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in UE
+ Sectiunea Studii de Caz prezinta spete interesante, cu care se confrunta contabilii in aceasta perioada:
-CONTROL FISCAL: Lipsa numerar in casierie
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Redirectionarea a 2% din impozitul pe venit ar putea fi inlocuita prin DONATII in cadrul impozitului pe gospodarieEvidentierea in gestiune a bunurilorONG in 2022. Cum trebuie completata D101 si cum se calculeaza impozitul pe profitTVA - Scutiri pentru exporturi si livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitarVenituri si cheltuieli PFA. Cum stabilim cuantumul corect?Ultimele articole
Intreprinderi legate si plata impozitului micro. Veniturile din DONATII intra in plafonul de 500.000 euro?Vanzarile prin consignatie. Ce este consignatia si studii de caz utileFinantele modifica Ordinul 1525/2022 privind Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentaraGhid practic pas cu pas pentru surmontarea crizei. Solutii fiscal-contabile optimizateObligatiile de declarare si plata la ,,Fondul de mediu''Articole similare
TOT ce trebuie sa stiti despre completarea Declaratiei 112! Iata cele mai frecvente greseli care apar in practica si cum sa le evitatiMinisterul Finantelor mentine in continuare esalonarea simplificata pentru sume de peste 500 de lei, respectiv 5.000 de leiImpozitul pe veniturile microintreprinderilor. Cand se depun si se platesc facturile fiscale?Buletin informativ: Noutati legislative din intervalul 11-15.01.2016REMINDER! Astazi este ultima zi in care contribuabilii mai pot beneficia de anumite FACILITATI FISCALEUltimele articole
Procedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024Amnistie fiscala. 4 conditii pe care trebuie sa le respecte contribuabiliiParteneriat intre MF/ANAF si Posta Romana pentru promovarea facilitatilor fiscale ale OUG 107/2024Seminare online ANAF: Explicatii pentru TOATE facilitatile prevazute de OUG 107/2024Anularea creantelor fiscale prin OUG 107/2024. In ce situatii se acorda facilitatileAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"