Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Facilitati fiscale pentru companiile care ofera ajutor umanitar, conform OUG 20/2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mar. 2022
Facilitati fiscale pentru companiile care ofera ajutor umanitar, conform OUG 20/2022
Tags: donatii, facilitati fiscale, oug 20/2022

Recenta Ordonanta de urgenta nr. 20/2022 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri de sprijin si asistenta umanitara reglementeaza, in primul rand, posibilitatea de acordare a unor donatii in sprijinul cetatenilor straini sau al apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina.

De retinut ca sumele de bani donate se colecteaza de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta intr-un cont distinct de disponibil in lei, deschis la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti.

Platitorii de impozit pe profit deduc la calculul rezultatului fiscal sumele reprezentand donatiile in bani acordate, in timp ce platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor scad din baza impozabila sumele reprezentand donatiile in bani acordate.

De asemenea, persoanele fizice care determina venitul net anual, in sistem real, pe baza datelor din contabilitate pot deduce cheltuielile reprezentand donatiile in bani acordate. Campania de donare de sume potrivit prevederilor de mai sus se desfasoara de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta pâna la data de 31 decembrie 2022.

Ordonanta prevede facilitati fiscale si pentru contribuabilii care aloca cheltuieli cu bunurile siserviciile destinate persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina. 

Bunurile si/sau serviciile destinate persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina sunt acordate sau prestate in baza solicitarii Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, fiind distribuite direct de catre acesta sau prin intermediul organizatiilor neguvernamentale care si-au exprimat intentia, pe baza documentelor de predare-primire a bunurilor/prestare a serviciilor.

In ceea ce priveste tratamentul TVA al bunurilor si serviciilor acordate/ prestate in mod gratuit, in scop umanitar, destinate persoanelor afectate de conflictul armat dinUcraina, trebuie sa retinem ca acestea au regimul fiscal similar bunurilor acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau de mecenat.

A fost introdusa si o facilitate fiscala noua, in sprijinul companiilor care aloca cheltuieli privind bunuri, mijloacele financiare si servicii acordate UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.

 
Pentru mai multe detalii despre cele mai noi modificari fiscal-contabile, precum urmatoarele:

- Legea nr. 48/2022 - completeaza Codul Fiscal si vizeaza firmele care aplica regimul special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in UE
- O.A.N.A.F. nr. 352/2022 - aproba Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare si documentele conexe

+ Sectiunea Studii de Caz prezinta spete interesante, cu care se confrunta contabilii in aceasta perioada:

-CONTROL FISCAL: Lipsa numerar in casierie
-SAF-T - Termen depunere declaratie 406
-Facturi emise dupa inspectia fiscala. Tratament contabil si fiscal 
-Notificari ANAF pentru datorii fiscale - cum le inregistram in contabilitate si le declaram in Declaratia 101, consultati REVISTA TAXE SI IMPOZITE ACTUAL, CLICK AICI<<

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016