Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sponsorizare prestari servicii. Cum tratam din punct de vedere contabil si al TVA-ului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: sponsorizare, prestari servicii, tva, inregistrari, cota de profit, conturile de cheltuieli

In cazul unei sponorizari care consta in prestarea de servicii, vom vedea ce inregistrari contabile se fac si ce documente justificative sunt necesare, tinand cont totodata si de aspectul fiscal.


In cazul in care obiectul activitatii de sponsorizare il constituie executarea de lucrari sau prestarea de servicii, in evidenta contabila se inregistreaza valoarea efectiva a lucrarii executate, a serviciului prestat drept cheltuiala cu sponsorizarea, fara a lua in considerare o cota de profit.
 
Pentru astfel de operatiuni de sponsorizare, in momentul in care se inregistreaza consum de materiale, manopera, care au legatura directa cu obiectul sponsorizarii, acestea se eflecta in conturile de cheltuieli dupa natura lor.
 
Pentru o astfel de operatiune sunt suficiente situatiile de lucrari sau devizul care trebuie sa contina informatiile solicitate de beneficiari, fara a fi necesara emiterea facturii.

Totodata trebuie intocmit si semnat contract de sponsorizare, cu specificarea serviciilor care fac obiectul sponsorizarii si a valorii acestora.

In contabilitate veti avea:

-    daca serviciul sponorizat este achizitionat de la o alta firma, atunci factura primita se inregistreaza astfel:
%        =    401
6582    
4426    

Si
Plata facturii furnizorului respectiv
401    =    5311/5121
  - daca serviciul conta in lucrari / servicii executate de societatea Dvs.,  la inregistrarea consumurilor de materii prime, materiale, manopera se foloseste contul 6582"Donatii acordate" in loc de 601, 602, etc, 628, 641, etc.

•    consum materii prime : 6582 = 301
•    dare in folosinta obiecte de inventar : 6582 = 303
•    servicii prestate de terti : 6582 = 401
•    utilitati: 6582    =    401
•    manopera: 6582    =    421
Obtinerea productiei /executia lucrarii:
345 = 711, suma ce se va regasi in 345 fiind totalul inregistrat prin 6582 (toate cheltuielile directe si indirecte legate de productia donata)

Predarea lucrarii pe baza de proces verbal si deviz de lucrari: 711 = 345.

Tratamentul fiscal
 
Potrivit prevederilor art. 21 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal, cheltuielile de sponsorizare efectuate potrivit legii sunt cheltuieli nedeductibile fiscal, dar pot fi scazute din impozitul pe profit datorat daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
- sunt in limita a 3 la mie din cifra de afaceri;
- nu depasesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
 
Din punctul de vedere al TVA, potrivit art. 128 alin. (9) lit. f) din Codul fiscal, acordarea de bunuri, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol, precum si alte destinatii prevazute de lege, in conditiile stabilite prin normeïż½.
 

Potrivit acestei precizari nu se colecteaza TVA pentru bunurile respective, daca insa se depasesc limitele precizate mai sus (3 la mie din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit) ïż½ atunci pentru partea care depaseste se colecteaza TVA.
 
Potrivit pct. 6 alin 12 din Normele metodologice, incadrarea in plafoanele prevazute la alin. 11 lit a) la c) (in acest caz lit.b), se determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale (sumele se regasesc in formularul Contul de profit si pierdere, cod 20, randul 1). Pentru incadrarea in aceste limite nu se iau in calcul sponsorizarile acordate in numerar.

Facem mentiunea ca, in conformitate cu prevederile art. 128 alin. 4 lit. a), coroborat cu art. 1251, alin. 1, pct. 16, depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata catre sine si se colecteaza T.V.A., daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor care depasesc plafoanele.

De asemenea, in conformitate cu pct. 6 alin. 12 din Normele metodologice taxa colectata aferenta depasirii se calculeaza si se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care entitatea a depus sau trebuia sa depuna situatiile financiare anuale. Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul de T.V.A. in baza autofacturii, care se va completa in baza art. 155 alin. 2 din Codul fiscal.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sponsorizare prestari servicii. Cum tratam din punct de vedere contabil si al TVA-ului?":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016