keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Prestari servicii de prelucrare a materiei prime. Care este tratamentul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Apr. 2018
Tags: cod fiscal, tva, taxa pe valoarea adaugata

In analiza de mai jos, o societate comerciala, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, primeste materie prima in vederea prelucrarii de la un client. Totodata, societatea efectueaza doar o prestare de servicii, produsele rezultate in urma prelucrarii fiind livrate efectiv, in afara Uniunii Europene (UE), de catre acest client.

Vom vedea ce presupune prestarea de serviciu scutita de TVA.
 
Iata raspunsul specialistului!
 
Astfel, prelucrarea materiei prime transmise de catre client reprezinta o prestare de servicii, operatiune ce este cuprinsa in sfera TVA. 
 
Potrivit art. 278 din Codul Fiscal, locul acestei prestari de servicii este:
 
- locul unde clientul isi are stabilit sediul activitatii sale economice, daca acesta este o persoana impozabila, 
 
- locul in care se presteaza efectiv serviciile, in cazul in care acesta este o persona neimpozabila,
 
- in Romania, pentru servicii constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale, cand aceste servicii sunt prestate catre o persoana impozabila nestabilita pe teritoriul Uniunii Europene, daca utilizarea si exploatarea efectiva a serviciilor au loc in Romania.
 
In ceea ce priveste scutirea de taxa, potrivit art. 294 lit. e) din Codul Fiscal, pentru prestarile de servicii pentru care locul se considera a fi in Romania, efectuate asupra bunurilor mobile achizitionate sau importate in vederea prelucrarii in Romania si care ulterior sunt transportate in afara Uniunii Europene de catre prestatorul serviciilor sau de catre client, daca acesta nu este stabilit in Romania, ori de alta persoana in numele oricaruia dintre acestia, se aplica scutirea de TVA.
 
Potrivit Ordinului nr.103/2016 din 22 ianuarie 2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) - i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, scutirea   de taxa pentru prelucrarea bunurilor mobile corporale achizitionate din Romania sau din alte state membre ori importate de catre clientul care nu este stabilit in Romania, se justifica de prestatorul serviciilor cu urmatoarele documente:
 
a) contractul incheiat cu clientul care nu este stabilit in Romania;
b)  factura pentru serviciile de prelucrare efectuate;
c)  copie de pe unul dintre urmatoarele documente:
- certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
 
- exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire.
 
In aceasta situatie, daca serviciile sunt prestate si facturate catre o persoana impozabila:
 
- cu sediul activitatii economice pe teritoriul Romaniei, societatea dumneavoastra va emite factura cu TVA,
 
- cu sediul activitatii economice pe teritoriul unui stat membru UE, ce comunica un cod valid de TVA din acest alt stat, factura se va emite fara TVA. Pe factura se va face o mentiune din care sa rezulte ca prestarea de servicii face obiectul unei scutiri. Totodata, trebuie avut in vedere ca aceasta operatie se va declara atat in Decontul de TVA, cat si in D390 ”Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”.
 
Cu toate acestea, prestatorul nu are obligatia de a depune declaratia recapitulativa daca prestarea de servicii este scutita de TVA in statul beneficiarului,
 
- cu sediul activitatii economice pe teritoriul unui stat non-UE, intrucat locul prestarii serviciilor este in Romania, conform art. 278   alin.  (6)  lit. a)  din Codul fiscal, societatea va putea aplica scutirea de taxa si va emite factura fara TVA.
 
In situatia in care serviciile sunt prestate si facturate catre o persoana neimpozabila, factura se va emite cu TVA.
 
Va redam mai jos baza legala aplicabila:
 

Art.278 alin. (2) din Codul Fiscal "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. in absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita."
 
Art.278 alin. (5) lit. d) pct. 2 din Codul Fiscal "Prin exceptie de la prevederile alin. (3), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi: [...]d) locul in care se presteaza efectiv serviciile catre persoane neimpozabile, in cazul urmatoarelor:[...] 2. servicii constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale."
 
Art.294 alin. (1) din Codul Fiscal "Sunt scutite de taxa: [...] e) prestarile de servicii efectuate in Romania asupra bunurilor mobile achizitionate sau importate in vederea prelucrarii in Romania si care ulterior sunt transportate in afara Uniunii Europene de catre prestatorul serviciilor sau de catre client, daca acesta nu este stabilit in Romania, ori de alta persoana in numele oricaruia dintre acestia."

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea, consultant fiscal.
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016