Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In analiza de mai jos, o societate comerciala, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, primeste materie prima in vederea prelucrarii de la un client. Totodata, societatea efectueaza doar o prestare de servicii, produsele rezultate in urma prelucrarii fiind livrate efectiv, in afara Uniunii Europene (UE), de catre acest client.
Iata raspunsul specialistului!
Astfel, prelucrarea materiei prime transmise de catre client reprezinta o prestare de servicii, operatiune ce este cuprinsa in sfera TVA.
Potrivit art. 278 din Codul Fiscal, locul acestei prestari de servicii este:
- locul unde clientul isi are stabilit sediul activitatii sale economice, daca acesta este o persoana impozabila,
- locul in care se presteaza efectiv serviciile, in cazul in care acesta este o persona neimpozabila,

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Cartea Verde a Contabilitatii
- in Romania, pentru servicii constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale, cand aceste servicii sunt prestate catre o persoana impozabila nestabilita pe teritoriul Uniunii Europene, daca utilizarea si exploatarea efectiva a serviciilor au loc in Romania.
In ceea ce priveste scutirea de taxa, potrivit art. 294 lit. e) din Codul Fiscal, pentru prestarile de servicii pentru care locul se considera a fi in Romania, efectuate asupra bunurilor mobile achizitionate sau importate in vederea prelucrarii in Romania si care ulterior sunt transportate in afara Uniunii Europene de catre prestatorul serviciilor sau de catre client, daca acesta nu este stabilit in Romania, ori de alta persoana in numele oricaruia dintre acestia, se aplica scutirea de TVA.
Potrivit Ordinului nr.103/2016 din 22 ianuarie 2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) - i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, scutirea de taxa pentru prelucrarea bunurilor mobile corporale achizitionate din Romania sau din alte state membre ori importate de catre clientul care nu este stabilit in Romania, se justifica de prestatorul serviciilor cu urmatoarele documente:
a) contractul incheiat cu clientul care nu este stabilit in Romania;
b) factura pentru serviciile de prelucrare efectuate;
c) copie de pe unul dintre urmatoarele documente:
- certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
- exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire.
In aceasta situatie, daca serviciile sunt prestate si facturate catre o persoana impozabila:
- cu sediul activitatii economice pe teritoriul Romaniei, societatea dumneavoastra va emite factura cu TVA,
- cu sediul activitatii economice pe teritoriul unui stat membru UE, ce comunica un cod valid de TVA din acest alt stat, factura se va emite fara TVA. Pe factura se va face o mentiune din care sa rezulte ca prestarea de servicii face obiectul unei scutiri. Totodata, trebuie avut in vedere ca aceasta operatie se va declara atat in Decontul de TVA, cat si in D390 ”Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”.
Cu toate acestea, prestatorul nu are obligatia de a depune declaratia recapitulativa daca prestarea de servicii este scutita de TVA in statul beneficiarului,
- cu sediul activitatii economice pe teritoriul unui stat non-UE, intrucat locul prestarii serviciilor este in Romania, conform art. 278 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal, societatea va putea aplica scutirea de taxa si va emite factura fara TVA.
In situatia in care serviciile sunt prestate si facturate catre o persoana neimpozabila, factura se va emite cu TVA.
Va redam mai jos baza legala aplicabila:
Art.278 alin. (2) din Codul Fiscal "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. in absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita."
Art.278 alin. (5) lit. d) pct. 2 din Codul Fiscal "Prin exceptie de la prevederile alin. (3), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi: [...]d) locul in care se presteaza efectiv serviciile catre persoane neimpozabile, in cazul urmatoarelor:[...] 2. servicii constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale."
Art.294 alin. (1) din Codul Fiscal "Sunt scutite de taxa: [...] e) prestarile de servicii efectuate in Romania asupra bunurilor mobile achizitionate sau importate in vederea prelucrarii in Romania si care ulterior sunt transportate in afara Uniunii Europene de catre prestatorul serviciilor sau de catre client, daca acesta nu este stabilit in Romania, ori de alta persoana in numele oricaruia dintre acestia."
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea, consultant fiscal.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitie autoturism prin credit. Se poate deduce TVA-ul?Facturi primite de la persoane juridice din UE. Tratament TVAAtentie la amenzile acordate de ANAF daca nu depuneti la timp declaratiile fiscale!Studiu de caz: Codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului pe facturile primite de la furnizorCodul Fiscal INAINTE si DUPA aplicarea Legii 142/2022. Modificarile, in vigoare din 1 ianuarie 2023Ultimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileE-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FacturaTVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAArticole similare
OUG 130/2020: Microgranturi de pana la 2.000 euro din fonduri externe nerambursabile pentru IMM-uri. Cum pot utiliza beneficiarii sumeleDeclaratia cod 394. Cum raportam facturile catre persoane fizice si facturi emise catre persoane impozabile in state terte?Inregistrarea in scopuri de TVA in 2014. Sunt explicate toate situatiile neclare!Pe 5 octombrie are loc examenul de atribuire a calitatii de consultant fiscalUn vis frumos care ar putea deveni realitate: TVA de 9% pentru alimenteUltimele articole
E-TVA in 2025. 3 lucruri pe care trebuie sa le faceti daca primiti Notificarea de ConformareD700. Schimbarea perioadei fiscale TVA se poate face in timpul anului?Platitor de TVA. Termen limita pentru Declaratia privind schimbarea perioadei fiscale in MAI 2025Coduri TVA in SAF-T. Care este diferenta intre codurile 321101 si 391101?E-TVA, operational din 1 IULIE 2025. NU amanati verificarea fisierelor din SPV!Articole similare
Solutionarea deconturilor cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursareTransport marfa si inregistrare in scop de TVA. Ce declaratii se depun si cum factureaza societatea?TVA. Regimul special de scutire pentru intreprinderile miciDocumentar fiscal: Raspunderea individuala si in solidar pentru plata taxeiNoua directiva europeana in domeniul TVA. Aspecte fiscaleUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Produsele si Serviciile cu TVA 9% in 2025TVA locuinte 2025: Studii de caz utilePlafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valuta
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"