Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza de mai jos, o societate comerciala, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, primeste materie prima in vederea prelucrarii de la un client. Totodata, societatea efectueaza doar o prestare de servicii, produsele rezultate in urma prelucrarii fiind livrate efectiv, in afara Uniunii Europene (UE), de catre acest client.
Iata raspunsul specialistului!
Astfel, prelucrarea materiei prime transmise de catre client reprezinta o prestare de servicii, operatiune ce este cuprinsa in sfera TVA.
Potrivit art. 278 din Codul Fiscal, locul acestei prestari de servicii este:
- locul unde clientul isi are stabilit sediul activitatii sale economice, daca acesta este o persoana impozabila,
- locul in care se presteaza efectiv serviciile, in cazul in care acesta este o persona neimpozabila,
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
- in Romania, pentru servicii constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale, cand aceste servicii sunt prestate catre o persoana impozabila nestabilita pe teritoriul Uniunii Europene, daca utilizarea si exploatarea efectiva a serviciilor au loc in Romania.
In ceea ce priveste scutirea de taxa, potrivit art. 294 lit. e) din Codul Fiscal, pentru prestarile de servicii pentru care locul se considera a fi in Romania, efectuate asupra bunurilor mobile achizitionate sau importate in vederea prelucrarii in Romania si care ulterior sunt transportate in afara Uniunii Europene de catre prestatorul serviciilor sau de catre client, daca acesta nu este stabilit in Romania, ori de alta persoana in numele oricaruia dintre acestia, se aplica scutirea de TVA.
Potrivit Ordinului nr.103/2016 din 22 ianuarie 2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) - i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, scutirea de taxa pentru prelucrarea bunurilor mobile corporale achizitionate din Romania sau din alte state membre ori importate de catre clientul care nu este stabilit in Romania, se justifica de prestatorul serviciilor cu urmatoarele documente:
a) contractul incheiat cu clientul care nu este stabilit in Romania;
b) factura pentru serviciile de prelucrare efectuate;
c) copie de pe unul dintre urmatoarele documente:
- certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
- exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire.
In aceasta situatie, daca serviciile sunt prestate si facturate catre o persoana impozabila:
- cu sediul activitatii economice pe teritoriul Romaniei, societatea dumneavoastra va emite factura cu TVA,
- cu sediul activitatii economice pe teritoriul unui stat membru UE, ce comunica un cod valid de TVA din acest alt stat, factura se va emite fara TVA. Pe factura se va face o mentiune din care sa rezulte ca prestarea de servicii face obiectul unei scutiri. Totodata, trebuie avut in vedere ca aceasta operatie se va declara atat in Decontul de TVA, cat si in D390 ”Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”.
Cu toate acestea, prestatorul nu are obligatia de a depune declaratia recapitulativa daca prestarea de servicii este scutita de TVA in statul beneficiarului,
- cu sediul activitatii economice pe teritoriul unui stat non-UE, intrucat locul prestarii serviciilor este in Romania, conform art. 278 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal, societatea va putea aplica scutirea de taxa si va emite factura fara TVA.
In situatia in care serviciile sunt prestate si facturate catre o persoana neimpozabila, factura se va emite cu TVA.
Va redam mai jos baza legala aplicabila:
Art.278 alin. (2) din Codul Fiscal "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. in absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita."
Art.278 alin. (5) lit. d) pct. 2 din Codul Fiscal "Prin exceptie de la prevederile alin. (3), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi: [...]d) locul in care se presteaza efectiv serviciile catre persoane neimpozabile, in cazul urmatoarelor:[...] 2. servicii constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale."
Art.294 alin. (1) din Codul Fiscal "Sunt scutite de taxa: [...] e) prestarile de servicii efectuate in Romania asupra bunurilor mobile achizitionate sau importate in vederea prelucrarii in Romania si care ulterior sunt transportate in afara Uniunii Europene de catre prestatorul serviciilor sau de catre client, daca acesta nu este stabilit in Romania, ori de alta persoana in numele oricaruia dintre acestia."
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea, consultant fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Mese acordate salariatilor in unitatea proprie. Care sunt aspectele fiscale de care trebuie sa tinem?BNR: Evaziunea fiscala submineaza stabilitatea finantelor, e nevoie de un COD FISCAL mai fermCompensarea produselor accizabileDocumentar fiscal: Intocmirea si prezentarea dosarului preturilor de transferVanzarea unui teren. Care este tratamentul TVA?Ultimele articole
e-Factura: Ghid Complet pentru 2024Microintreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 59/2024. Schimbarile, in vigoare din 20 iunie 2024Informatii importante cu privire la facturarea electronica oferite de ANAFPFA. Impozite si contributii aferente anului 2023Articole similare
ANAF ramburseaza in iulie TVA in valoare de 934,28 milioane de leiStudiu de caz: Minusuri si plusuri la inventar pentru o Intreprindere IndividualaAchizitii intracomunitare. 3 exemple detaliateNoutati: Declaratii fiscale cu termen in septembrie 2015De ce ar putea primi Romania 4 miliarde de euroUltimele articole
Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaFacturi emise cu TVA zero. Acestea se declara in D394? Sau nu se declara deloc?Controale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceProiect: PFA-urile, II-urile, IF-urile ar putea deveni SRL-uri. Ce documente sunt necesareNeconcordante la verificarea e-TVA privind casele de marcat. Cum trebuie sa procedatiArticole similare
Decontul de TVA cod 300, corectarea erorilor contabile si fiscaleOperatiuni triunghiulare in 2020Analiza consultant. Proiect de lege privind anularea unor obligatii fiscaleDebitor intrat in insolventa. Cum se recupereaza TVA-ul si cum poate fi scos din evidenta debitul?Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA. Material oficial ANAFUltimele articole
Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridicePlafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorCalendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Notificare de conformare E-TVA: Cine o poate primiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"