keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Inregistrari contabile credit note si casare produse

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Mai. 2011
Tags: tva, tva colectata, inregistrari contabile, codul fiscal, clienti, marfuri

Problema:Am importat produse dintr-o tara non-UE pe care le-am revandut unei firme din Romania. Clientul nostru a constatat ca produsele respective nu sunt corespunzatoare calitativ si ni le-a ...

Problema:
Am importat produse dintr-o tara non-UE pe care le-am revandut unei firme din Romania. Clientul nostru a constatat ca produsele respective nu sunt corespunzatoare calitativ si ni le-a returnat. La randul sau, furnizorul extern non-UE ne-a emis un credit note cu valoarea acestor produse. Pentru ca produsele nu mai pot fi folosite va trebui sa le casam. Care este tratamentul contabil si fiscal al acestor produse defecte, care sunt inregistrarile contabile (credit note, etc.)? Cum se procedeaza cu TVA? Cum se considera cheltuiala cu aceste produse din punct de vedere fiscal?

Solutie:
Potrivit art. 138 lit. b) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, baza de impozitare a TVA se reduce in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul anularii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj.
 
Prin urmare, pentru produsele  refuzate de client veti emite o factura de ajustare, care va contine baza de impozitare si TVA inscrise cu semnul minus care va fi transmisa clientului. Factura de ajustare trebuie inregistrata in jurnalele de vanzari si preluata in decontul de TVA, aferent perioadei in care s-a efectuat ajustarea.
 
Din punct de vedere contabil, punctul 188 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 stabileste ca, in cazul marfurilor returnate de clienti in acelasi exercitiu financiar in care a avut loc operatiunea de vanzare, se corecteaza conturile 411 Clienti, 707 Venituri din vanzarea marfurilor, 607 Cheltuieli privind marfurile si 371 Marfuri si 4427 Taxa pe valoarea adaugata colectata.
 
In situatia in care refuzurilor totale sau partiale privind calitatea sunt aferente unor importuri de bunuri, legislatia in domeniul taxei pe valoarea adaugata, respectiv Titlul VI al Codului fiscal, nu prevede ajustarea bazei de impozitare a TVA.
 
In acest sens, conform prevederilor punctului 21indice1 alineatul (2) din normele metodologice de aplicare ale articolului 139,  baza de impozitare pentru importul de bunuri nu se ajusteaza in cazul modificarii ulterioare a elementelor care au stat la baza determinarii valorii in vama a bunurilor, ca urmare a unor evenimente prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) - d) din Codul fiscal, cu exceptia situatiilor in care aceste modificari sunt cuprinse intr-un document pentru regularizarea situatiei emis de organele vamale.
 
Mentionam totusi ca, potrivit legislatiei vamale in vigoare, autoritatea vamala are dreptul ca, din oficiu sau la solicitarea declarantului, intr-o perioada de 5 ani de la acordarea liberului de vama, sa modifice declaratia vamala. In aceasta situatie, precizam ca se ajusteaza baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata si implicit dreptul de deducere exercitat in baza declaratiei vamale de import, in conformitate cu prevederile art. 146 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.
 
In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielii, in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
        
Alin. (4) lit. c) al articolului 21 prevede ca nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si TVA aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VI.
Potrivit art. 128 alin. (4) din Codul fiscal, sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata bunurile constatate lipsa din gestiune, cu exceptia celor la care se face referire la alin. (8) lit. a)-c), respectiv:
 a) bunurile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a unor cauze de forta majora, precum si bunurile pierdute ori furate, dovedite legal, astfel cum sunt prevazute prin norme;
  b) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum si activele corporale fixe casate, in conditiile stabilite prin norme;
  c) perisabilitatile, in limitele prevazute prin lege;
 
In conformitate cu pct. 6 alin. (11) din HG 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind aplicarea Codului fiscal, nu se considera livrare de bunuri cu plata bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:
  a) bunurile nu sunt imputabile;
  b) degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii in cadrul antrepozitului fiscal;
  c) se face dovada ca s-au distrus bunurile si nu mai intra in circuitul economic.
        
Concluzionand, in situatia prezentata, in cazul  in care bunurile nu mai pot fi valorificate, la scoaterea acestora din gestiune societatea va colecta TVA .Daca pentru aceste marfuri nu s-a incheiat contract de asigurare, cheltuielile inregistrate la scoaterea acestora din gestiune precum si TVA nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil.
        
Conform prevederilor art. 155 alin. (2), aveti obligatia  autofacturarii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, fiecare livrare de bunuri sau prestare de servicii catre sine.
 
Inregistrari contabile:
 
 Inregistrare credit note:
 
401  Furnizori = 609 Reduceri comerciale primite
 
Descarcarea din gestiune a marfurilor care nu mai pot fi valorificate:
 
607 Cheltuieli privind marfurile = 371 Marfuri
 
2. Colectarea TVA aferenta marfurilor:
 
635 Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate = 4427 TVA colectata
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016