Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Baza TVA aferenta serviciilor de manipulare in zona libera

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: tva, declaratia 300, servicii manipulare, zona libera

Valabil la 26.09.2011 - Se da urmatoarea situatie: o societate din Romania executa import de marfa si primeste factura pentru imobilizarea containerului in terminalul din zona libera de la o societate cu cod valid de TVA. De asemenea, societatea primeste factura de penalitati intarziere pentru marfa stationata in zona libera de la societatea cu cod valid de TVA. Fiind cunoscute aceste imprejurari, se va stabili care sunt implicatiile din punct de vedere al TVA si care vor fi declaratiile aferente acestei situatii.

Pentru prima situatie, respectiv factura pentru imobilizarea containerului intr-o zona libera, emisa de un furnizor din Danemarca, inregistrat in scopuri de TVA in acest stat, se considera ca sunt aplicabile prevederile de la art. 143 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, ce stabilesc ca sunt scutite de TVA urmatoarele: "prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 141, daca acestea sunt direct legate de importul de bunuri si valoarea acestora este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 139".
 
Astfel, pentru aceste manipulari efectuate in zona libera, cheltuielile cu aceste prestatii sunt componenta a valorii de import si sunt scutite de TVA deoarece acesta se achita in vama.
 
In acest caz, nu se impune declararea serviciilor achizitionate in declaratia recapitulativa 390. In plus, din punctul de vedere al prestatorului, acesta efectueaza o prestare de servicii  asupra unui bun imobil,  in echivalentul normelor metodologice pentru art. 133 alin. (4) din Codul fiscal, cand nu se impune depunerea declaratiei 390.
 
Pentru a evita eventualele proceduri diferite, se recomanda ca societatea sa-i comunice prestatorului propriul punct de vedere.

Din punctul de  vedere al declararii acestor servicii in declaratia 300, se considera ca acestea se vor reflecta la randul 24. 
 
Din punctul de vedere al penalitatilor facturate de o societate din Romania, potrivit art. 137 alin. (3) lit. b) - c) din Codul fiscal nu sunt cuprinse in baza TVA penalitatile de intarziere, platite suplimentar pentru neindeplinirea clauzelor contractuale, respectiv pentru neplata la termen a obligatiilor.
 
Furnizorul din Romania va emite factura in regim de scutire de TVA, iar din punctul de vedere al decontului si aceste sume se duc la randul 24.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Baza TVA aferenta serviciilor de manipulare in zona libera":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]