Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noutati TVA: Scutire pentru transportul international de bunuri plasate in zone libere sau antrepozite libere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: amanarea platii in vama, scutirea de tva, bunuri comunitare, zona libera, antrepozit liber

In atentia contribuabililor, platitori de taxa pe valoarea adaugata (TVA): In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 852/17.12.2012, a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Finantelor Publice nr. 1.708/2012 prin care au fost modificate si completate unele ordine ale ministrului Finantelor Publice in domeniul TVA, prevederi care vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2013.Prezentam mai jos principalele prevederi ale actului normativ mentionat.


Amanarea platii in vama a TVA

Se proroga termenul de efectuare a platii efective a TVA la organele vamale de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA care au obtinut certificat de amanare de la plata pana la 31 decembrie 2016. Certificatul de amanare de la plata se elibereaza pe perioada indicata de solicitant, care nu poate depasi 31 decembrie 2016.


Aplicarea scutirilor de TVA pentru operatiunile reglementate de OMFP nr. 2.222/2006

Urmare a modificarii prevederilor art. 155 din Codul Fiscal prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 15/2012 referitoare la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca factura, au fost adaptate si instructiunile de aplicare a scutirilor ce au la baza factura, ca document justificativ pentru acordarea acestora.


Aplicarea scutirilor de TVA pentru traficul international de bunuri reglementate de OMFP nr. 2.218/2006

Bunurile necomunitare sunt scutite de TVA in conformitate cu prevederile art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 3 si lit. b) din Codul Fiscal in urmatoarele situatii:
- la plasarea bunurilor in zona libera/antrepozitul liber. Justificarea scutirii de TVA la introducerea bunurilor necomunitare in zona libera/antrepozitul liber se realizeaza de operatorii zonelor libere/antrepozitelor libere cu urmatoarele documente: CMR, foaie de parcurs, bon de livrare, manifest, nota de livrare sau mesaj informatic,, cu conditia ca acestea sa furnizeze toate informatiile necesare identificarii marfurilor, precum si documentele vamale existente la plasarea acestor marfuri in zona libera/antrepozitul liber.

- in cazul livrarilor efectuate in interiorul zonei libere/antepozitului liber. Furnizorii justifica scutirea de TVA cu informatiile inscrise in evidenta operativa intocmita in forma agreata si aprobata de autoritatea vamala conform Normelor tehnice si care atesta faptul ca bunurile nu au fost puse in libera circulatie pe teritoriul comunitar.

In cazul bunurilor comunitare care sunt transportate dintr-un stat membru in zona libera/antrepozitul liber, este scutita de TVA achizitia intracomunitara de bunuri cu conditia ca persoana care realizeaza achizitia intracomunitara de bunuri sa faca dovada, in termen de 90 de zile de la data la care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare, ca bunurile respective au fost livrate intracomunitar in regim de scutire de TVA sau au fost exportate in regim de scutire de TVA. Nu se aplica scutirea de TVA pentru alte livrari ulterioare achizitiei intracomunitare ale bunurilor respective decat livrarea intracomunitara sau exportul.

In cazul bunurilor comunitare transportate din Romania in zona libera/antrepozitul liber, sunt scutite de TVA numai livrarile efectuate in conditiile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) si b) sau la art. 143 alin. (2) din Codul Fiscal, de catre persoana care le-a plasat in zona libera/antrepozitul liber. In aceasta situatie scutirea de TVA se justifica cu:

- evidenta operativa intocmita in forma agreata si aprobata de autoritatea vamala conform Normelor tehnice;

- documentele prevazute de OMFP nr. 2.222/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarea intracomunitara de bunuri si pentru export;

Scutirea de TVA pentru servicii prestate asupra bunurilor aflate in zona libera/antrepozitul liber se aplica pentru urmatoarele servicii: transportul de bunuri in interiorul zonei libere/antrepozitului liber; serviciile accesorii transportului de bunuri efectuate in interiorul zonei libere/antrepozitului liber; serviciile permise in atrepozitul de TVA efectuate in interiorul zonei libere/antrepozitului liber.

In aceste cazuri scutirea de TVA se aplica daca locul prestarii serviciilor este considerat a fi in Romania indiferent daca bunurile au statut comunitar sau necomunitar.Scutirea de TVA se justifica de catre persoana care ar fi obligata la plata taxei daca nu s-ar aplica scutirea de taxa, respectiv de catre prestatorul serviciilor sau de catre beneficiarul acestora, cu:

- factura sau cu documentul specific de transport pentru persoanele care presteaza efectiv serviciul de transport;

- contractul incheiat pentru prestarea serviciilor;

- documentele specifice de transport in functie de tipul transportului sau copii de pe aceste documente, in cazul serviciilor de transport;

- documentele pe baza carora s-a facut plasarea bunurilor in zona libera/antrepozitul liber si/sau care sunt inscrise in evidentele operative ale operatorilor sau copii de pe acestea.

Scutirea de TVA pentru prestarile de servicii aferente livrarilor de bunuri care urmeaza sa fie plasate intr-o zona libera sau intr-un antrepozit liber se aplica daca locul prestarii serviciilor este considerat a fi in Romania indiferent daca bunurile au statut comunitar sau necomunitar. Scutirea de TVA se justifica de catre persoana care ar fi obligata la plata taxei daca nu s-ar aplica scutirea de taxa, respectiv de prestatorul serviciilor sau de beneficiarul acestora cu:
- factura sau documentul specific de transport pentru persoanele care presteaza efectiv serviciul de transport;

- documentele din care sa rezulte ca serviciul prestat este aferent livrarilor de bunuri care urmeaza a fi plasate in zona libera/antrepozit liber;

- documentele specifice de transport in functie de tipul transportului sau copii de pe aceste documente, in cazul serviciilor de transport;


Important!

Daca beneficiarul nu poate justifica scutirea de TVA pentru operatiunile mentionate, acestea vor fi considerate taxabile. In cazul in care sunt achzitii intracomunitare de servicii, vor fi aplicate prevederile specifice de declarare a acestor operatiuni.

Sursa: www.finantevalcea.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Noutati TVA: Scutire pentru transportul international de bunuri plasate in zone libere sau antrepozite libere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016