Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratament fiscal TVA pentru export in Romania efectuat de furnizor din stat membru

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Dec. 2018 Exclusiv
Tags: tva, stat membru, tratament fiscal tva, opanaf 103

Unul dintre specialistii nostri va analiza in materialul propus astazi cazul unui furnizor, persoana juridica romana inregistrata in scopuri de TVA, care livreaza o marfa in valoare de 6.000 euro catre un client, persoana juridica finlandeza cu cod de TVA valid (din Finlanda), in conditie Incoterms FCA Galati cu destinatia finala Norvegia, unde se afla beneficiarul final (clientul societatii finlandeze).Transportul este asigurat de catre societatea finlandeza.

"Pe declaratia vamala de export si pe CMR sunt inscrise la pozitia expeditor/exportator numele clientului nostru, finlandez, iar la destinatar beneficiarul sau final din Norvegia. Cum se factureaza (cu sau fara TVA)? Ce obligatii fiscale au persoanele implicate in acesta operatiune: furnizorul roman si clientul finlandez?", se intreaba cititorul nostru.

Raspunsul specialistului 

Conditia de livrare "FCA - Free Carrier - Franco transportator" prevede ca, dupa ce a fost vanduta, marfa este predata de exportator primului caraus, numit de catre cumparator, la locul convenit. In acest caz, este recomandabil sa se  stipuleze in contract obligatia vanzatorului de a incarca si stivui marfa in mijlocul de transport al cumparatorului, pe cheltuiala sa, urmand ca toate cheltuielile cu transportul si descarcarea bunurilor la destinatie sa fie  in sarcina cumparatorului. In acest caz, exportator este firma A din Romania si cumparator este firma B din Finlanda.
 
In conditia de livrare FCA (franco transportator) vanzatorul din Romania livreaza marfa vamuita la export transportatorului (carausului) desemnat de catre cumparator, la locul convenit, de exemplu, in Galati. In acest caz, vanzatorul este  raspunzator doar pentru efectuarea incarcarii marfii in mijlocul de transport angajat de catre cumparator, daca livrarea se face la sediul sau. In astfel de situatii, este recomandabil sa se stipuleze in contract obligatia vanzatorului de a incarca si stivui marfa in containere in mijlocul de transport  al cumparatorului, pe cheltuiala sa, cheltuielile cu transportul si cu descarcarea fiind in sarcina cumparatorului.
 
In acest caz, furnizorul din Romania aplica regimul de scutire cu drept de deducere reglementat prin art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal deoarece este tratat drept exportator conform conditiei FCA" marfa este predata de exportator primului caraus".
 
Baza legala  trebuie inscrisa si in factura emisa de catre exportatorul A pe numele cumparatorului  B din Finlanda,obligatie reglementata,in mod expres, prin art. 319 alin. (20) lit. l) din Codul fiscal "(20) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii: …. l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;"
 
Totusi, avand in vedere ca din detaliile prezentate prin intrebarea formulata ati precizat ca titular al operatiunii de export in Romania este firma din Finlanda conform declaratiei vamale de export,consider ca acesta este furnizorul al bunurilor la export care este indreptatit sa aplice regimul de scutire cu drept de deducere reglementat prin art. 294 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal "(1) Sunt scutite de taxa:  .....  b) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau,........" la emiterea facturii pe numele cumparatorului din Norvegia, firma C. Astfel, firma A nu poate fi considerata exportatorul bunurilor, ceea ce ma determina ca cred ca bunurile sunt cumparate de B de la A in conditia de livrare Ex works.
 
In acest caz, este recomandabil sa reverificati conditia de livrare stabilita in fiecare din cele doua contracte incheiate pentru livrarea acelorasi bunuri (A catre B si B catre C) deoarece, in opinia mea,conform precizarii dumneavoastra ca exportator al  bunurilor este firma B din Finlanda, situatia concreta este urmatoarea:

livrarea bunurilor de la A din Romania se efectueaza in conditia de livrare Ex works, caz in care firma A nu este tratata drept  exportator al bunurilor, motiv pentru care firma A realizeaza o livrare taxabila pe teritoriul Romaniei prin aplicarea cotei standard TVA 19% sau a cotei reduse 9%. In acest caz, exportator al bunurilor este firma B din Finlanda care cumpara bunurile de pe teritoriul Romaniei si livreaza aceleasi bunuri cumparatorului Norvegia, firma C,  in conditia de livrare FCA. In acest caz, furnizorul A emite factura pe numele cumparatorului B in regim de taxare, iar exportatorul B emite factura pe numele cumparatorului C in regim de scutire. Astfel, exportator al bunurilor respective este considerat cumparatorul B din Finlanda care trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 316 alin. (4) din Codul fiscal  (4) "O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform prezentului articol va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, ...." si pct. 88 alin. (6) lit. a) din normele de aplicare ale acestui articol". (6) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei si nu este stabilita prin sediu/sedii fix/fixe in Romania este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania pentru operatiunile prevazute la art. 316 alin. (6) din Codul fiscal si la art. 316 alin. (4) din Codul fiscal…..,a) persoana impozabila nestabilita in Romania obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (4) din Codul fiscal trebuie sa furnizeze o declaratie pe propria raspundere organului fiscal competent, in care sa mentioneze  …. ca urmeaza sa desfasoare operatiuni scutite cu drept de deducere, …... Pe langa declaratia pe propria raspundere, trebuie prezentate contractele, comenzile, sau alte documente, din care rezulta aceste informatii;".
livrarea bunurilor de la A din Romania catre B din Finlanda se efectueaza in conditia de livrare FCA, caz in care firma A este tratata drept exportator al bunurilor livrate/transportate in Norvegia,motiv pentru care  firma A efectueaza o operatiune scutita de TVA prin emiterea facturii catre firma B din Finlanda in regim de scutire cu drept de deducere conform prevederilor art. 294 alin. (1) lit. a).
 
Prin conditie de livrare FCA, vanzatorul suporta pe riscul si pe cheltuiala sa obtinerea licentei de export sau a altei autorizatii oficiale.De asemenea, vanzatorul suporta riscurile privind marfa in cazul transportului principal, la tranzit si la transportul in zona de import din Norvegia. De regula, aceasta conditie de livrare este practicata in cazul transportului containerizat. Pentru evitarea unor eventuale dispute intre vanzator si cumparator, este recomandabil ca prin contract sa se prevada, in sarcina cui cad cheltuielile de descarcare a marfii din mijlocul de transport sau din container.
 
In Romania, exporturile  de bunuri  sunt reglementate din punct de vedere fiscal prin O.P.A.N.A.F. nr. 103 din 22 ianuarie 2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) - i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 1 lit. e) "e) sunt considerate exporturi livrarile de bunuri prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) si b) din Codul fiscal si acestea reprezinta livrarile de bunuri care sunt transportate de pe teritoriul Uniunii Europene, astfel cum este definit la art. 267 din Codul fiscal, in afara Uniunii Europene. Exporturile au locul livrarii in Romania conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, daca transportul bunurilor incepe din Romania si se termina in afara teritoriului Uniunii Europene, indiferent daca iesirea de pe teritoriul Uniunii Europene are loc prin punctele vamale apartinand autoritatii vamale a Romaniei sau ale altui stat membru."
            
Astfel, chiar daca bunurile respective sunt expediate de pe teritoriul Romaniei, in zona libera Hamburg, din care vor primi destinatia finala Norvegia  operatiunea reprezinta pentru societatea din Romania  un export de bunuri tratat drept operatiune scutita cu drept de deducere reglementat prin art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal
"(1) Sunt scutite de taxa:
livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau;"
 
Justificarea realizarii unei operatiuni scutite cu drept de deducere este obligatia vanzatorului din Romania, in calitate de exportator al bunurilor vandute catre cumparatorul din Finlanda.

Exporturile de bunuri in Romania sunt reglementate din punct de vedere fiscal prin O.P.A.N.A.F. nr.  103 din 22 ianuarie 2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) - i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 1 lit. e) "e) sunt considerate exporturi livrarile de bunuri prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) si b) din Codul fiscal si acestea reprezinta livrarile de bunuri care sunt transportate de pe teritoriul Uniunii Europene, astfel cum este definit la art. 267 din Codul fiscal, in afara Uniunii Europene. Exporturile au locul livrarii in Romania conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, daca transportul bunurilor incepe din Romania si se termina in afara teritoriului Uniunii Europene, indiferent daca iesirea de pe teritoriul Uniunii Europene are loc prin punctele vamale apartinand autoritatii vamale a Romaniei sau ale altui stat membru."
 
Aplicarea regimului de scutire trebuie justificata de catre exportator cu urmatoarele documente reglementate prin O.P.A.N.A.F. nr. 103/2016, art. 2, alin. (2) din anexa care cuprinde INSTRUCTIUNI de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) - i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
- factura,care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal.Factura se emite fara TVA deoarece se aplica regimul de scutire;
- certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica.
 
Valoarea facturilor emise fara TVA de catre vanzator se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 14 "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 - 3".
In concluzie, consider ca exportator al bunurilor in Romania poate fi B din Finlanda numai daca bunurile respective ar fi cumparate de la A, in conditia de livrare Ex work, caz in care cumparatorul din Finlanda este obligat sa se inregistreze in Romania in scopuri de TVA. 
 
In aceasta conditie de livrare, respectiv "Ex works" furnizorul A din Romania nu poate aplica regimul de scutire cu drept de deducere reglementat prin art. 294 alin. (2) lit. a) deoarece nu se considera ca efectueaza un export de bunuri,ci o livrare pe teritoriul national al Romaniei, taxabila, pentru care este obligat sa colecteze TVA. 
 
In alta ordine de idei, de retinut este faptul ca, in situatia prezentata, nu este relevant faptul ca exportatorul persoana juridica din Finlanda este inregistrat in scopuri de TVA in Finlanda, la autoritatea fiscal din Finlanda.Acest cod valid de TVA ar fi fost relevant doar in situatia in care furnizorul A din Romania ar fi efectuat o livrare intracomunitara de bunuri in Finlanda sau in oricare alt stat membru catre cumparatorul B.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratament fiscal TVA pentru export in Romania efectuat de furnizor din stat membru":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]