keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Livrare intracomunitara de bunuri. Documente justificative pentru scutirea de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Mar. 2020 Exclusiv
Tags: livrare intracomunitara, documente justificative, scutire de tva

O societate livreaza marfuri unui client in Ungaria. Livrarea marfurilor se face cu auto propriu al societatii romanesti, In aceasta situatie, ce documente trebuie sa prezinte societatea din Romania pentru aceasta livrare intracomunitara, dat fiind ca transportul se face cu auto propriu?

Precizam ca in situatia prezentata si analizata de specialistul nostru astazi, livrarea marfurilor se face conform urmatoarei proceduri:
 
- Marfa pleaca cu auto propriu de la depozitul din Romania si conform intelegerii cu clientul din Ungaria, este predata la sediul din Ungaria al unei societati de curierat. Clientul din Ungaria, are un contract incheiat cu aceasta societate de curierat, in vederea distribuirii produselor pe teritoriul Ungariei.
 
- Auto societatii romanesti, intocmeste ordin de deplasare, precizand in acesta locatia si numele societatii de curierat. Ordinul de deplasare este semnat si stampilat de primire a marfurilor de catre societatea de curierat.
 
ASPECTE pe care le va analiza specialistul nostru, conform noului regulament 1912/2018:
 
- Pentru societatea din Romania, operatiunea este inregistrata ca o livrare intracomunitara scutita de TVA?
 
- Facturile ce privesc marfa care se preda societatii de curierat, sunt transmise prin email catre clientul din Ungaria si acesta le semneaza de primire a marfurilor?
 
- Cum poate societatea din Romania sa justifice transportul avand in vedere procedura prezentata mai sus?
 

Raspunsul specialistului

Prin Regulamentul nr. 1912/2018 de modificare a Regulamentului nr. 282 din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a prevederilor Directivei CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea, in capitolul VIII din Regulamentul nr. 282/2011 s-a introdus „Sectiunea 2A Scutiri pentru operatiunile intracomunitare (cu privire la articolele 138-142 din Directiva 2006/112/CE) cu articolul 45a cu trei aliniate, din care, prin alin. (3) se stabilesc urmatoarele documente sunt acceptate ca dovada a expedierii sau a transportului: 
a) documentele referitoare la expedierea sau transportul bunurilor precum: 
- un document CMR semnat sau o scrisoare de trasura semnata; 
- un conosament;
- o factura de transport aerian de marfuri sau 
- o factura de la transportatorul bunurilor.
b) urmatoarele documente: 
- polita de asigurare corespunzatoare expedierii sau transportului bunurilor sau documente bancare care sa ateste plata pentru expedierea sau transportul bunurilor; 
- documentele oficiale eliberate de o autoritate publica, precum un notariat, care sa ateste sosirea bunurilor in statul membru de destinatie; 
- o chitanta eliberata de un antrepozitar in statul membru de destinatie care sa ateste depozitarea bunurilor in respectivul stat membru.
 
Prin comunicat afisat, M.F.P. face cunoscut faptul ca prin art. 45a din Regulamentul 282/2011 modificat prin Regulamentul 2018/1912 se stabileste ca furnizorul face dovada transportului intracomunitar al bunurilor in vederea aplicarii scutirii de TVA pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata. In cazul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la alin.(1) lit.a) si b).
 
Totusi, M.F.P. precizeaza ca prezumtia prevazuta la art.45a din Regulament nu acopera insa toate situatiile ce pot aparea in practica, in conditiile in care documentele necesare in vederea justificarii transportului intracomunitar al bunurilor trebuie emise de doua entitati independente atat una de cealalta, cat si de furnizor si de cumparator. 
 
Prin urmare, de la 1 ianuarie 2020, in vederea aplicarii scutirii de TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri: 
- in cazul persoanelor impozabile care indeplinesc conditiile prevazute la art. 45a din Regulament, se prezuma ca bunurile au fost transportate intracomunitar; 
- in cazul persoanelor impozabile care nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 45a din Regulament, transportul intracomunitar al bunurilor se justifica potrivit prevederilor art.10 din Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art.294 alin.(1) lit. a) - i), art.294 alin.(2) si art.296 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.103/2016. 
 
Astfel de situatii pot aparea, de exemplu, atunci cand: furnizorul sau cumparatorul transporta bunurile cu propriile mijloace, transportul se realizeaza pe roti, in cazul mijloacelor de transport, furnizorul nu poate face dovada ca este independent fata de transportator sau de casa de expeditii sau ca acestia sunt independenti unul fata de altul sau fata de cumparator. 
 
De asemenea, in acest comunicat se subliniaza ca justificarea transportului intracomunitar al bunurilor nu este suficienta pentru aplicarea scutirii de TVA in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri, pentru aplicarea acestei facilitati fiind necesara indeplinirea tuturor conditiilor prevazute de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
 
Potrivit prevederilor art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa:
- livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana impozabila sau catre o persoana juridica neimpozabila care actioneaza ca atare in alt stat membru decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor; 
- care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru;
Scutirea prevazuta la alin. (2) lit. a) NU se aplica in cazul in care furnizorul nu a respectat obligatia prevazuta la art. 325 alin. (1) de a depune o declaratie recapitulativa sau declaratia recapitulativa depusa de acesta nu contine informatiile corecte referitoare la aceasta livrare, astfel cum se solicita in temeiul art. 325 alin. (3), cu exceptia cazului in care furnizorul poate justifica in mod corespunzator deficienta intr-un mod considerat satisfacator de autoritatile fiscale competente.
 
In cazul mentionat de dumneavoastra, avand in vedere ca realizati transportul cu propriile autovehicule, ar trebui sa detineti un CMR semnat atat de dumneavoastra cat si de firma de curierat din Ungaria, un document din cele mentionate la alte documente cum ar fi o polita de asigurare corespunzatoare pentru expedierea si transportul bunurilor respective si de asemenea sa indepliniti conditile de la art.294 alin. (2) lit. a) si alin. (2 indice 1) din Codul fiscal sau ca si pana acum sa justificati scutirea cu documentele mentionate la art. 10 din OPANAF 103/2016.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016