Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Noua sesiunea online ANAF: Intrebari si raspunsuri privind stabilirea rezidentei fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 05 Aug. 2016 Exclusiv
Tags: stabilirea rezidentei fiscale, 183 zile, sesiune online anaf, chestionar stabilirea rezidentei, certificat de rezidenta fiscala

Va informam ca la jumatatea saptamanii, ANAF a organizat, prin intermediul consultantilor sai, o noua sesiune online de intrebari si raspunsuri. Regasiti mai jos unele dintre cele mai interesante intrebari referitoare la tema de saptamana aceasta, respectiv stabilirea rezidentei fiscale.


Intrebare contribuabil: Daca intentionezi sa calatoresti cate doua-trei luni prin cate o tara din UE, diferita de Romania, in timp ce lucrezi remote si banii ii primesti de la o companie din SUA, mai ai nevoie de rezidenta fiscala?

Raspunsul oferit de ANAF:

O persoana fizica rezidenta in Romania, care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, are obligatia completarii si depunerii formularului Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania. Astfel, prin completarea corespunzatoare a formularului si anexarea documentelor aferente, organul fiscal stabileste rezidenta fiscala, ulterior, urmand a notifica persoana respectiva, daca isi pastreaza sau nu rezidenta in Romania sau daca aceasta va fi in alt stat.

 
Intrebare contribuabil: Cum procedam la comunicarea stabilirii rezidentei fiscale? O persoana care vine in Romania cu intentia de stabilire definitiva, la cate zile de la sosire trebuie/e indicat sa depuna chestionarul de rezidenta fiscala si unde? La cate zile se primeste documentul de raspuns din partea ANAF si care este acesta (formular)?

Raspuns oferit de ANAF:

O persoana fizica sosita in Romania care are o sedere in statul roman o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat, are obligatia completarii formularului ’’Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania’’ in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania. Acest formular se completeaza si se depune la organul fiscal in raza caruia se va stabili rezidenta fiscala, in doua exemplare.

In termen de 30 de zile de la depunerea formularului, organul fiscal competent transmite persoanei fizice ’’Notificarea privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art. 7 si art. 59 din Codul fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiata intre Romania si ……., de catre persoana fizica sosita in Romania si care are o sedere mai mare de 183 de zile’’ si stabileste daca aceasta are obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi impusa numai pentru veniturile obtinute din Romania.


Intrebare contribuabil: Lucrez in strainatate ca PFA din noiembrie 2015 (cu sediul in strainatate). Sunt inregistrata la Fiscul de acolo si platesc taxe si impozite tot acolo. Unde sunt considerata ca rezidnet fiscal? Mentionez ca nu am depus acel Chestionar de stabilire a rezidentei fiscale la plecarea din Romania. Ce stat ar trebui sa-mi elibereze certificatul fiscal de rezidenta?



Raspuns oferit de ANAF:

In vederea scoaterii/mentinerii din/in evidenta de catre organul fiscal competent, aveati obligatia sa depuneti formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania" cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania, la organul fiscal competent unde aveati domiciliul fiscal.

Numai dupa depunerea acestui formular, organul fiscal analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia concreta a dumneavoastra, luand in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului Fiscal, dupa caz, precum si documentatia prezentata, respectiv formularul ’’Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania’’, orice alte documente ce pot sta la baza determinarii rezidentei persoanei fizice, precum si, dupa caz, certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat.


Intrebare contribuabil: Ce formulare se depun la plecarea din tara? Corespunzator, cand o persoana pleaca din tara cu intentia de a se stabili ca rezident in strainatate, cand si ce formular depune pentru a anunta fiscal acest lucru? Ce documente justificative sunt necesare?


Raspuns oferit de ANAF:

Persoana fizica rezidenta in Romania care pleaca din tara pentru o perioada sua mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive are obligatia completarii formularului ’’Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania’’.

In vederea scoaterii/mentinerii din/in evidenta de catre organul fiscal competent, persoana fizica rezidenta in Romania are obligatia sa inregistreze cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania" la organul fiscal competent unde isi are domiciliul fiscal.

Organul fiscal analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia concreta a persoanei fizice, luand in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dupa caz, precum si documentatia prezentata, respectiv formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania", orice alte documente ce pot sta la baza determinarii rezidentei persoanei fizice, precum si, dupa caz, certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat.

In termen de 15 zile de la depunerea formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania", organul fiscal transmite persoanei fizice "Notificarea privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art. 7 si art. 59 din Codul fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiata intre Romania si ……, de catre persoana fizica plecata din Romania pentru o perioada mai mare de 183 de zile" si stabileste daca aceasta are in continuare oblgatie fiscala integrala in Romania sau va fi scoasa/mentinuta din/in evidentele fiscale. In cazul obligatiei fiscale integrale, persoana fizica rezidenta este supusa in continuare impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016