keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Obligatii fiscale pentru plata persoanelor fizice nerezidente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Apr. 2019 Exclusiv
Tags: legea 227, omfp 1802, cod special tva

In studiul de caz propus astazi, unul dintre specialistii nostri va raspunde intrebarilor formulate de un SRL romanesc, neplatitor de TVA, dar cu cod special de TVA, care organizeaza spectacole de teatru pe teritoriul UE. Are incheiat un contract cu o fundatie din Italia catre care va emite o factura de servicii. Situatia descrisa este urmatoarea: Plata actorilor persoane fizice italiene este in sarcina firmei din Romania, care nu sunt organizate ca SRL sau PFA, ci doar s-a facut un contract de prestatie artistica, plata celor care asigura costumele, luminile etc., deplasarea si cazarea actorilor atunci cand spectacolul are loc in alta tara din UE.

"Din punct de vedere fiscal, ce obligatii are firma din Romania in legatura cu toate aceste plati? Va trebui sa retina impozit pe nerezidenti? Nu avem certificat de rezidenta fiscala de la niciuna dintre persoanele fizice. Este cazul sa solicitam NIF pentru aceste persoane, avand in vedere ca ele nu presteaza nimic pe teritoriul Romaniei?", sunt intrebarile formulate in acest sens.
 

Raspunsul specialistului

Societatea din Romania va trebui sa evidentieze natura veniturilor realizate ca urmare a acestor activitati in conformitate cu prevederile OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Conform prevederilor art. 221 si urmatoarele din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, veniturile impozabile obtinute de nerezidenti din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt supuse impozitului cu retinere la sursa. Impozitul datorat de persoanele fizice nerezidente pentru veniturile impozabile obtinute din Romania, altfel decat printr-un sediu permanent, se calculeaza, se retine si se varsa la bugetul de stat de catre platitorul de venit.
 
Veniturile realizate de catre persoanele fizice rezidente UE sunt supuse impozitarii potrivit prevederilor art. 223 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal si fac obiectul retinerii impozitului aferent determinat in conditiile art. 224 alin. (4) lit. d) prin aplicarea cotei de 16% asupra veniturilor brute.
 
Din punct de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor, sunt considerate redevente si platile primite pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele:
(….) pentru numele sau imaginea oricarei persoane fizice sau alte drepturi similare referitoare la o persoana fizica conform prevederilor art. 7 pct. 36 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.
 
In speta prezentata de dumneavoastra, societatea din Romania,in calitate de platitoare de venit, este cea care trebuie sa retina la sursa impozitul pe veniturile obtinute de persoanele fizica rezidente UE, sa-l declare si sa-l achite la bugetul de stat. Impozitul de 16% din valoarea bruta a redeventelor se retine la sursa la momentul platii redeventei catre nerezident, se determina pe baza cursului de schimb comunicat de BNR pentru ziua in care se efectueaza plata venitului si se declara si se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul (art. 224 alin. (1), alin. (4) lit. d) si alin. 5 din Codul fiscal).
 
Impozitul se declara in baza formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat".
 
In situatia in care persoana fizica nerezidenta pune la dispozitia societatii din Romania certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatile fiscale din tara respectiva, in conformitate cu prevederile art. 1 alin. (3) si ale art. 230 alin. (1) si alin. (2) din Codul fiscal se vor aplica cu prioritate prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Romania si statul membru UE.
 
Persoana fizica nerezidenta care realizeaza astfel de venituri supuse impozitului pe veniturile nerezidentilor cu regim de retinere la sursa, impozit care este final, trebuie sa se inregistreze fiscal in Romania, pentru a primi un cod de identificare fiscala fie direct, fie la solicitarea societatii romanesti platitoare de venit, in conformitate cu prevederile art. 82 alin. (1) lit. a) si alin. (3) din Codul de procedura fiscala. Formularul de inregistrare fiscala este declaratia 015 „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania".
 
Totodata, pana la 31 ianuarie inclusiv a anului urmator celui in care a fost retinut impozitul, societatea platitoare de venit din Romania trebuie sa depuna (art. 231 alin.1 din Codul fiscal) si formularul 207 „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti",aprobata prin OPANAF nr. 48/2019.
 
Potrivit pct. 3 din cuprinsul ordinului mentionat anterior, declaratia se completeaza si pentru veniturile prevazute la pct. 3.1. venituri pentru care platitorul de venituri are obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului conform titlului VI din Codul fiscal.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016