Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Avand in vedere modificarile cu privire la limita de deductibilitate a abonamentelor sportive, platite pentru angajatii proprii, de la 400 la 100 euro anual, conform OG115/2023, in cazul in care angajatorul este de acord cu decontarea unui facturi de abonament la sala de sport emisa in luna decembrie 2023, pe o perioada de 6 luni, factura in suma de 9000 lei:
- Se poate considera abonamentul pentru decembrie la 400 euro, iar pentru perioada din 2024 la 100 euro?
- De asemenea, pentru partea ce depaseste 100 euro/anual, ce reprezinta venit impozabil, se poate imparti si cuprinde in veniturile salariale pe perioada de 5 luni ramasa, lunar? Factura este emisa pe numele angajatorului si achitata de acesta.
Care este monografia contabila pentru a evidentia toate cele mentionate?
Prevederi fiscale privind acordarea abonamentelor sportive conform OUG 115/2023 – raspunsul specialistului:
Contravaloarea abonamentelor sportive se iau in calculul plafonului de 33% in luna in care s-a efectuat plata, respective cval. abonamentului platit conform factura primita pentru aceste servicii.
Acest lucru este specificat in OUG 115/2023, mai jos regasiti evidentiat:
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Incepand cu data de 01.01.2024, potrivit OUG nr. 115/2023, se introduc sapte noi alineate, alin. (8)-(14) cu urmatorul cuprins:
(8) Sumele reprezentand contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, in conditiile alin. (41) lit. d), se considera venituri aferente lunii in care se aproba decontul, respectiv venituri aferente lunii in care sunt acordate, in situatia in care nu exista obligatia prezentarii unor documente justificative.
(9) Sumele reprezentand contributiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator pentru angajatii proprii, in conditiile alin. (41) lit. e), se considera venituri aferente lunilor corespunzatoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.
(10) Sumele reprezentand primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament suportate de angajator pentru angajatii proprii, in conditiile alin. (41) lit. f), se considera venituri aferente lunilor corespunzatoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.
(11) Sumele reprezentand contravaloarea abonamentelor suportate de angajator pentru angajatii proprii, in conditiile alin. (41) lit. h) se considera venituri aferente lunilor corespunzatoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.
(12) Sumele suportate/acordate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie, potrivit legii, in conditiile alin. (41) lit. i), se considera venituri aferente lunilor corespunzatoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.
(13) Sumele reprezentand diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite, se considera venituri aferente fiecareia dintre lunile in care este scadent creditul, respectiv luna in care se inregistreaza in cont dobanda aferenta depozitului.
(14) Impozitul datorat in cazul sumelor prevazute la alin. (8)-(13) se calculeaza si se retine prin cumularea cu veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii in care se considera venit, iar plata impozitului la bugetul de stat se efectueaza lunar sau trimestrial, potrivit prevederilor art. 80 si 82, dupa caz.
Conform pct.351 OMFP 1802/2014 351 alin. (1) si (2) Cheltuielile platite/de platit si veniturile incasate/de incasat in exercitiul financiar curent, dar care privesc exercitiile financiare urmatoare, se inregistreaza distinct in contabilitate, la cheltuieli in avans (contul 471 "Cheltuieli inregistrate in avans") sau venituri in avans (contul 472 "Venituri inregistrate in avans"), dupa caz.
In aceste conturi se inregistreaza, in principal, urmatoarele cheltuieli si venituri: chirii, abonamente, asigurari si alte cheltuieli efectuate anticipat, respectiv veniturile din chirii, abonamente si alte venituri aferente perioadelor sau exercitiilor urmatoare.
Abonamentul la sala de sport se inregistreaza:
La emiterea facturii:
471 = 401 valoare integrala abonament
4426 = 401
Lunar:
628 = 471 valoare lunara (valoare impartin la numarul de luni de abonament)
Prin urmare in cazul in care angajatorul este de acord cu decontarea unei facturi de abonament la sala de sport emisa in luna decembrie 2023, pe o perioada de 6 luni, factura in suma de 9000 lei se include integral in plafonul de 33% cu ansamblul avantajelor. Chiar daca pentru 2023 nu e specificat in mod clar baza de calcul a plafonului de 33%, nu se poate esalona cval. abonamentelor sportive ci se merge prin luarea in calcul a facturii emise initial pentru luna respectiva, nu esalonat.
Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Impozit chirii 2024. Noutati si studii de caz utileFacilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Regulile de completare a D101 privind impozitul pe profit, modificate! Care sunt noutatile din 2024Conditii microintreprinderi 2024. Pentru firmele din HoReCa NU se mai aplica doua dintre facilitati privind incadrarea la acest regim fiscalNou! Ministerul Finantelor vrea sa introduca o aplicatie mobila pentru sistemul RO e-FacturaUltimele articole
E-Factura: Ce trebuie sa faca firmele care au primit facturile DUPA cele 5 zile legaleD212 in 2024: Cum se completeaza formularul daca dividendele depasesc 24 salarii minimeE-Transport: Prin OUG 87/2024 s-a decis amanarea sanctiunilor pana la 1 ianuarie 2025Bilant nedepus la timp si modificarea regimului fiscal al firmelorSituatii financiare. Microintreprinderile care NU depun la timp bilantul devin platitoare de impozit pe profit?Articole similare
Acordare ABONAMENTE SPORTIVE prin Legea 34/2023. Cum vor fi decontate de firme?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"