Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

D212 in 2024: Cum se completeaza formularul daca dividendele depasesc 24 salarii minime

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Aug. 2024
D212 in 2024: Cum se completeaza formularul daca dividendele depasesc 24 salarii minime
Tags: declaratia unica, completare declaratia unica, dividende 

Va rog sa imi transmiteti cum ar trebui sa procedam in urmatoarea situatie:

In luna iulie a acestui an asociatul a incasat efectiv dividende ce provin din profitul obtinut pe anul 2023, acestea depasind cele 24 de salarii minime brute pe tara. (24*3700 lei = 88.800 lei) si dorim sa depunem Declaratia unica, cum se procedeaza? 

Completam capitolul II, subsectiunea II. 2.2. pentru CASS aferenta veniturilor estimate a se realiza in anul 2024? Estimam de exemplu 150.000 lei ca si venituri obtinute si bifam ca depasim 24 salarii? 

Formularul actual al declaratiei dupa aceasta bifa pune automat ca si suma datorata 7.920 lei, face raportul la cei 3.300 lei (salariul minim brut pe tara pana la 1 iulie 2024), este corect sa o lasam asa? 

Sau ar trebui completat altfel si sa declaram ca si suma datorata pentru CASS 8.880 lei?
 

 

Completare Declaratia Unica – raspunsul specialistului:

 

Referitor la CASS (contributia de sanatate):

(2) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (5), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

(3) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), dupa cum urmeaza:



a)venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;

b)venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
c)venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;

d)venitul si/sau castigul/castigul net din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele platite, diminuate cu impozitul retinut, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele platite, diminuate cu impozitul retinut, distribuite incepand cu anul 2018;

e)venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;

f)venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.

In Declaratia unica bifati Subsectiunea II.2.2:

Capitolul II astfel: SUBSECTIUNEA II.2.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) estimata, la randul Total venit estimat pentru incadrarea ca platitor de CASS completati suma dividendelor si apoi bifati A.3. Obtin venituri cel putin egale cu 24 salarii minime brute si va calcula automat CASS de 7920 lei pentru pentru dividende ridicate, tinand cont de salariul minim de 3300 lei.

Salariul minim luat in calcul in 2024 pentru veniturile aferente anului 2024 este de 3.300 de lei.

Conform OUG 115/2023:

86. La articolul 135 1, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu urmatorul cuprins:

(3) In aplicarea prevederilor art. 148, 151, 170, 174 si 174 1, in situatia in care, prin hotarare a Guvernului, se utilizeaza in cursul aceluiasi an mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, la verificarea incadrarii venitului in plafoanele anuale, precum si la stabilirea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale, respectiv al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate, se ia in calcul valoarea salariului minim brut pe tara in vigoare la data de 25 mai a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contributiile sociale. Prevederea se aplica si in cazul optiunii exprimate potrivit art. 180 alin. (1) lit. a).



Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "D212 in 2024: Cum se completeaza formularul daca dividendele depasesc 24 salarii minime":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Calculul impozitului pe dividende: ghid complet
Mai multe articole despre dividende 
Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016