Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, pe platforma Youtube, un material video prin care explica contribuabililor modul de completare al Declaratiei Unice pentru veniturile din activitati independente.
Pe canalul de Youtube este publicat un nou material video dedicat modalitatii de completare a Declaratiei unice in situatia in care se realizeaza venituri din activitati independente.
Modelul de completare a Declaratiei unice poate fi vizionat AICI»
Termenul de depunere a declaratiei unice 2023
1. Declaratia se depune:
– pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale;
Declaratia Unica pe 2023! Iata ce greseli trebuie sa evitati pentru ca ANAF sa nu va recalculeze impozite si contributii impovaratoare!
– pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate;
– pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, sub sanctiunea decaderii, in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
2. Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
Modul de depunere a declaratiei unice
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
1. Declaratia se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, astfel:
a) in format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.Declaratia se pune gratuit la dispozitia contribuabilului.Data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.
b) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:
– prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual“ (SPV);
– pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata.
2. Formularul „Anexa nr. ......... la formularul 212 Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice“ se depune numai impreuna cu declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Veniturile necuprinse in declaratia initiala se declara prin depunerea unei declaratii rectificative.
Declaratia Unica pe 2023! Iata ce greseli trebuie sa evitati pentru ca ANAF sa nu va recalculeze impozite si contributii impovaratoare!
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 3.5 din 5 din 9 voturi
Articole similare
Precizari privind depunerea Declaratiei unicePFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiDividende distribuite in 2018: Plafonul pentru plata in numerarPersoanele fizice, in vizorul ANAF! Urmeaza controaleleAvantaje acordate salariatilor societatii partenere. Tratament fiscalUltimele articole
Salariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?Este OBLIGATORIU ca veniturile din meditatii sa fie declarate in D212Ce se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataImpozitarea veniturilor din arenda. Cum se calculeaza, cand trebuie platit si stabilirea CASSD212 in 2024: Cum se completeaza formularul daca dividendele depasesc 24 salarii minimeArticole similare
Declaratia Unica: Cum sunt incadrate veniturile din cedarea folosintei bunurilor (autoturism) in formularDeclaratia Unica 2022: Completarea formularului privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile din activitati comercialeD212 in 2024: Cum se completeaza formularul daca dividendele depasesc 24 salarii minimeModele de completare a Declaratiei Unice puse la dispozitia contribuabililor gratuit in 2022Declaratia unica se completeaza si se depune pana la data de 25 mai 2022. Precizari ANAFUltimele articole
Depunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]Declaratia Unica: Cum se completeaza formularul in cazul CAS si CASS estimate si realizate peste plafonANAF a publicat lista seminariilor web pentru luna APRILIE 2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"