Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia Unica: Cum se completeaza formularul in cazul CAS si CASS estimate si realizate peste plafon

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Mai. 2023
Declaratia Unica: Cum se completeaza formularul in cazul CAS si CASS estimate si realizate peste plafon
Tags: declaratia unica, completare declaratia unica , plafon 

Cabinet individual psiholog depune in luna mai 2022 Declaratia Unica privind venitul realizat in anul 2021 si venitul estimat pentru anul 2022.

Referitor la venitul estimat pentru anul 2022 completeaza la capitolul II pe langa Sectiunea II.1, respectiv subsectiunea II.1.1 Date privind impozitul estimat si Sectiunea II.2 Date privind CAS si CASS estimate, respectiv subsectiunea II.2.1 si subsectiunea II.2.2. 

 

Bifeaza aceasta Sectiune II.2 deoarece estimeaza venituri in anul 2022 peste plafoanele stabilite de lege pentru care datoreaza CAS si CASS. 

 

Intrebare: Doarece venitul net realizat in anul 2022 este peste plafoanele stabilite de lege si datoreaza CAS si CASS asa cum a estimat (in Declaratia Unica depusa in luna mai 2022), la depunerea Declaratiei Unice in luna mai 2023 la Cap. I Date privind venitul realizat pentru anul 2022 mai bifeaza pe langa Sectiunea I.1(subsectiunea I.1.1) si Sectiunea I.3 Date privind CAS si CASS cu cele doua Subsectiuni I.3.1 si I.3.2? 

 

In cazul in care nu se mai bifeaza (deoarece s-a estimat deja acest lucru) obligatia de plata a CAS si CASS nu mai apare in aceasta declaratie privind venitul realizat pe anul 2022 asadar pe fisa aceste obligatii vor ramane conform declaratie privind venitul estimat pt anul 2022? 

 

In cazul in care se bifeaza din nou aceste subsectiuni se vor suprapune sumele de plata la CAS si CASS sau se vor dubla? Va multumesc.


Completarea Declaratiei Unice – r?spunsul specialistului:

 

Potrivit Instructiunilor de completare a Declaratiei unice aprobate prin OPANAF nr. 2541/2022 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice",

Sectiunea a 3-a Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate 
Subsectiunea 1 Date privind contributia de asigurari sociale datorata 
25. Subsectiunea se completeaza de catre persoanele fizice care indeplinesc conditiile cumulative de mai jos, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte:
a) au realizat in anul fiscal de declarare venituri din activitati independente (venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii, din profesii liberale si contracte de activitate sportiva, cu exceptiile prevazute de lege) si/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia celor prevazute la art. 72 alin. (3) din Codul fiscal, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri; si
b) au estimat pentru anul fiscal de declarare un venit net/brut anual cumulat din veniturile prevazute la lit. a), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii declaratiei prevazute la art. 120 din Codul fiscal. (...)

Subsectiunea a 2-a Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata 
32. Subsectiunea se completeaza de catre persoanele fizice care au estimat in anul fiscal curent un venit net/brut anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, din urmatoarele categorii, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:
a) venituri din activitati independente;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
c) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II si III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, cu completarile ulterioare, denumita in continuare Legea nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
f) venituri din investitii;
g) venituri din alte surse,
iar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia.

Asadar, intrucat ati estimat in Declaratia unica 2021/2022 venit din activitati independente in sistem real peste plafon si venitul efectiv realizat este tot peste plafon, atunci in Declaratia unica 2022/2023 NU trebuie sa completati SUBSECTIUNEA I.3.1 Date privind contributia de asigurari sociale (CAS) datorata pentru anul 2022 si nici SUBSECTIUNEA I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata pentru anul 2022.


Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia Unica: Cum se completeaza formularul in cazul CAS si CASS estimate si realizate peste plafon":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016