Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Persoanele fizice trebuie sa declare veniturile obtinute din chirii in Declaratia Unica pana pe 25 mai

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 17 Mar. 2022
Persoanele fizice trebuie sa declare veniturile obtinute din chirii in Declaratia Unica pana pe 25 mai
Tags: declaratia unica, depunerea declaratiei unice, venituri din chirii

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati reaminteste persoanelor fizice ca au obligatia de a declara obtinute din chirii in Declaratia Unica pana pe 25 mai.

Prezenta informare se adreseaza contribuabililor care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, respectiv inchiriaza bunuri imobile, cum ar fi apartamente, case, camere situate in locuinte proprietate personala.

Astfel, pentru asigurarea conformarii voluntare la declararea si plata obligatiilor fiscale si pentru prevenirea eventualelor fapte de evaziune fiscala, ANAF va informeaza cu privire la obligatiile declarative care va revin in situatia in care obtineti venituri din cedarea folosintei bunurilor (chirii), respectiv cu privire la obligatia de a declara veniturile realizate prin depunerea, in termen legal, a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

Persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal au obligatia sa estimeze aceste venituri prin completarea si depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti si respectiv pana la data de 25 MAI, inclusiv a fiecarui an, pentru contractele in curs, in cazul celor care au incheiat contractele respective in anii anteriori.

Contribuabilii care incep sa obtina venituri din cedarea folosintei bunurilor in luna decembrie depun Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice-cap I- Date privind veniturile realizate pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator.

Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, au obligatia sa completeze si sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice-cap I- Date privind veniturile realizate si sa recalculeze venitul brut anual pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea, au obligatia sa declare aceste venituri la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 MAI, inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – cap. I - Date privind veniturile realizate.

Institutia atrage atentia ca potrivit art. 9 alin. (1) lit. b din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie evaziune fiscala omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. 


Sursa: ANAF
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Persoanele fizice trebuie sa declare veniturile obtinute din chirii in Declaratia Unica pana pe 25 mai":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016