Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozit pe veniturile microintreprinderilor in anul 2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Mar. 2018
Tags: cod fiscal, formular 700, impozit pe profit, taxe si impozite, anaf

In analiza de mai jos, o societate comerciala are urmatoarele date: - cifra de afaceri = 0 in anii 2016, 2017; - capital social = 200.000 lei; nu are salariati, are pierderi de recuperat din anii precedenti, platitoare de impozit pe profit pana in 2017 inclusiv.

In anul 2018, societatea obtine venituri din chirii.

Vom vedea daca sunt indeplinite conditiile pentru a trece la microintreprindere.

Iata raspunsul specialistului!

Conform art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, valabil de la 01.01.2018 o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie 2017:

- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Asadar, nu mai este prevazuta exceptia  cu privire la valoarea capitalului social si nici cea cu privire la veniturile din consultanta si management.

Prin urmare, societatea se va inregistra in anul 2018 ca platitoare de veniturile microintreprinderilor.

Pentru modificarea vectorului fiscal, prin OPANAF 2372/2017 a fost aprobata Declaratia 700 pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal.

Asadar, pentru modificarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor in anul 2018, se va depune fie formularul 010 la ghiseu fie formularul 700 online.
 
Astfel, declaratia pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal,(forumular 700) se completeaza si se depune ori de cate ori contribuabilii/platitorii solicita, ulterior inregistrarii fiscale, inregistrarea in vectorul fiscal a unor noi categorii de obligatii fiscale sau modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise initial in vectorul fiscal.
 
Declaratia NU se depune pentru:

- modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit (aceasta se realizeaza prin depunerea formularului 012 "Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit");
- efectuarea optiunii de modificare a anului fiscal (aceasta se realizeaza prin depunerea formularului 014 "Notificare privind modificarea anului fiscal").

Declaratia se depune exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta (numai online), prin intermediul Sistemului electronic national, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.
 
In cadrul formularului 700, contribuabilii vor alege din lista drop-down declaratia depusa cu ocazia inregistrarii fiscale initiale:

- Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni/Declaratia de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010);
Declaratia se depune prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro.

Declaratia 010 (sau 700) pentru trecerea la impozitul pe veniturile microintreprinderilor se depune pana la data de 31 martie 2018, conform art. 55 din Codul fiscal, redat in continuare:

"Art. 55. - Termenele de declarare a mentiunilor

(2) Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor."

Pana la data formularii prezentului raspuns, nu a fost postata pe site-ul ANAF varianta electronica a formularului 700.

Conform art. 31 alin. (1) din Codul fiscal pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi, daca societatea va deveni platitoare de impozit pe profit. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozit pe veniturile microintreprinderilor in anul 2018":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016