Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Daca o societate platitoare de impozit pe venit, ramane si dupa 01.01.2024, tot cu acest fel de impozit, indeplinind conditiile, mai trebuie depusa declaratia 700?
Schimbare vector fiscal depunere D700 in 2024 – raspunsul specialistului:
Daca societatea a fost in anul 2023 platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si in anul 2024 indeplineste conditiile cumulative de la art. 47 din Codul fiscal, pentru a aplica acelasi regim, nu are obligatia de a comunica la ANAF aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea unei declaratii de mentiuni (formular 700).
Conform prevederilor articolului 88 alineatul (1) din Codul de procedura fiscala, societatea ar fi obligata sa depuna o declaratie de mentiuni, doar in cazul modificarii ulterioare a datelor din declaratia de inregistrare fiscala.
Aceasta interpretare se aliniaza cu principiul conform caruia declaratia de mentiuni este necesara, doar atunci cand exista schimbari care trebuie comunicate administratiei fiscale, cum ar fi schimbarea regimului de impunere sau modificarea altor date relevante care au fost initial declarate. Daca statusul fiscal al companiei si indeplinirea conditiilor pentru regimul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor raman neschimbate de la un an fiscal la altul, nu este necesara o noua comunicare prin intermediul declaratiei de mentiuni.
Dar, avand in vedere ca regimul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este optional, precum si situatia actuala in care procedurile pentru verificarea aplicarii prevederilor art. 47 alin. (1) lit. h) si i) din Codul fiscal nu au fost inca publicate, iar completarile si modificarile aduse art. 47 sunt inca in faza de proiect de ordonanta de urgenta, este prudent sa depuneti formularul 700.
Aceasta recomandare vine ca o masura de precautie, pentru a va asigura ca societatea isi mentine in mod clar statutul fiscal dorit, evitand orice posibile neintelegeri ulterioare cu autoritatile fiscale. Depunerea formularului 700 pentru a comunica mentinerea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, in cazul in care sunt indeplinite conditiile, ofera un nivel suplimentar de siguranta in gestionarea obligatiilor fiscale.
Temei legal:

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Codul fiscal
Art. 48. - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii
(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional.
Art. 55. - Termenele de declarare a mentiunilor
(1) Persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal, precum si microintreprinderile care intra sub incidenta prevederilor art. 52 comunica organelor fiscale competente aplicarea/iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
(2) Persoanele juridice romane comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Codul de procedura fiscala
Art. 88. - Modificari ulterioare inregistrarii fiscale
(1) Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.
Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Inregistrarea in scopuri de TVA la incasare. Completare D700In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Inregistrarea firmelor ca platitoare de TVA in cazul in care importa marfuriFormularul 700, utilizat de toti contribuabilii pentru declararea online a mentiunilor privind vectorul fiscalD700 ANAF. Etape pe care sa le urmati daca NU ati solicitatat la timp inregistrarea in scopuri de TVAUltimele articole
Ajustare TVA. Cum se procedeaza in cazul bunurilor de capital achizitionate prin leasingPlatitor de TVA. Cum poate iesi de la TVA prin optiuneDepasire plafon TVA. Depunere si completare D700 pas cu pasPlatitor de TVA. Cum se poate modifica perioada fiscala a TVADepunere declaratii. Pana pe 31 martie 2025 trebuie depusa D700Articole similare
Registrul fiscal 2023: Daca firmele schimba vectorul fiscal sunt obligate sa achizitioneze un nou document?Firmele care raman si in 2023 la plata impozitului micro mai au obligatia de a depune D700 pana pe 31 martie?Ce pasi trebuie sa urmeze firmele care au datorat impozit gresit la ANAF, incepand cu 1 ianuarie 2023Asociat in firme platitoare de impozit micro si pe profit. Se va ajusta vectorul fiscal in acest caz?Articole similare
Obligativitate retinere la sursa impozit. Prestari serviciiCum se calculeaza impozitul pe veniturile din chirii incepand cu anul 2023, conform OG 16/2022Sistem simplificat de TVA pentru micile intreprinderi in locul impozitului pe venitInfografic: Elemente de noutate in forma finala a Codului fiscalRaspunsuri OFICIALE de la ANAF cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice 2020Ultimele articole
Cadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si IMPOZIT PE VENIT pentru aceste cheltuieli?Impozitul pe venit. Conditii pentru acordarea scutirii impozitului Impozit venituri din pensii. MODIFICARI importante aduse de OUG 11/2025Impozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscalePFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"