Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Mai sunt cateva zile pana la sfarsitul lunii iulie, dar companiile care platesc venituri pe drepturi de autor sau contribuabilii cu profesii liberale/activitati independente (ca PFA) nu au nicio ...
Mai sunt cateva zile pana la sfarsitul lunii iulie, dar companiile care platesc venituri pe drepturi de autor sau contribuabilii cu profesii liberale/activitati independente (ca PFA) nu au nicio informatie oficiala cu privire la modul de aplicare a contributiilor sociale asupra veniturilor de natura profesionala.
Ministerul Muncii a finalizat un draft al normelor care privesc impozitarea veniturilor de natura profesionala, altele decat cele salariale (ca de ex. cele pentru PFA), intrate in vigoare de la 1 iulie (articolul III din ordonanta 58/2010), insa consultantii fiscali spun ca nu au fost consultati inca pe aceasta tema. In opinia consultantilor, varianta preliminara a normelor metodologice este incompleta, lasand multe aspecte neclarificate. Si lipsesc clarificarile in legatura cu contributiile de asigurari de sanatate.
"Informatiile transmise de ministrul finantelor la inceputul lunii privind modul de calcul al plafonului de 5 salarii medii pentru contributii sociale au fost contrazise de Ministerul Muncii. Desi, neoficial, s-a ajuns la concluzia ca plafonul aplicabil contributiilor individuale este lunar, nu s-a raspuns la o multime de intrebari legitime", a declarat Emilian Duca, partener la BDO Tax.
Prin modificarile efectuate recent asupra Codului fiscal, Guvernul a stabilit ca orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale (ca de ex. cele pentru PFA), se impoziteaza cu cota de impozit pe venit si contributii individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.
Ce spune proiectul de norme despre PFA si DDA
In privinta contributiilor individuale, documentul prevede ca baza de calcul va fi cuantumul brut al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, pe fiecare platitor de venit, in situatia in care acest cuantum nu depaseste echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie sau echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, in situatia in care cuantumul brut al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, pe fiecare platitor de venit, este mai mare decat acest plafon, potrivit Mediafax.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
In situatia persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala provenind din drepturi de autor si drepturi conexe, baza de calcul va fi cuantumul brut al veniturilor realizate anual, pe fiecare platitor de venit, daca acest cuantum nu depaseste echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie sau echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, in situatia in care cuantumul brut al veniturilor realizate anual, pe fiecare platitor, este mai mare decat acest plafon.
Care sunt neclaritatile cu privire la PFA si DDA
Duca a dat ca exemplu faptul ca nu se stie care sunt veniturile de natura profesionala la care se refera ordonanta 58/2010, nefiind clarificat nici daca platitorii de "venituri de natura profesionala" au obligatia ca, pe langa retinerea contributiilor sociale individuale, sa plateasca contributii sociale in mod similar angajatorilor.
Potrivit reprezentantului BDO, nu se stie nici cine intra in categoria persoanelor care obtin venituri de natura profesionala: profesiile libere, administratorii de societati comerciale, toate persoanele care obtin drepturi de autor sau o parte din acestea (cele care indeplinesc conditiile pentru activitati dependente), toate PFA sau numai cele care indeplinesc conditiile pentru activitati dependente.
Silviu Badescu, manager, NNDKP Tax Advisory Services, a dat ca exemplu lipsa reglementarilor privind aplicarea contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, lipsa clarificarilor privind mecanismul de retinere la sursa de catre platitorul de venit - in fapt, conform acestor norme de aplicare preliminare se pare ca obligatia de declarare si plata cade in sarcina persoanei fizice care obtine venituri de natura profesionala (PFA si DDA) si nu in sarcina platitorului de venituri, asa cum este reglementat de ordonanta.
Sursa Ziarul Financiar 20/07/2010
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce taxe trebuie sa platesti in Romania daca ai o afacere. Lista COMPLETASuspendare activitate PFA. Care este tratamentul TVA?Completarea si corectarea declaratiei 392 B. Procedura gresita. Cum rectificam?Impunerea veniturilor din apicultura pe baza normelor de venitSocietate suspendata la ONRC. Tratament cheltuieli si TVA la momentul reactivariiUltimele articole
PFA cu activitate inceputa in cursul anului. Datoreaza CAS si CASS?Declaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareSAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Plafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Venituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"