keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

MFP propune o serie de masuri legislative importante pentru mediul economic: Reducerea birocratiei ANAF si scaderea TVA la alimente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 09 Mai. 2019
Tags: reducere tva, tva 5% alimente, mfp

Ministerul Finantelor Publice anunta ca a initiat un proiect de OUG (in curs de finalizare) care vizeaza trei masuri legislative importante pentru cetateni si pentru mediul de afaceri, deopotriva.

Cele trei masuri legislative pe care MFP le va pune in dezbatere publica dupa finalizarea proiectului de act normativ, prevad: 
  • Eliminarea inechitatilor rezultate din aplicarea prevederilor legale in urma carora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contributii de asigurari sociale de sanatate;
  • Modificarea termenului de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate si a termenului de plata anticipata a acestei contributii
  • Reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, bio, traditionale

In comunicatul de presa remis miercuri, 8 aprilie, MFP prezinta pe larg detalii privind fiecare dintre cele trei masuri legislative ce urmeaza a fi puse in Transparenta decizionala:
 
1. Eliminarea inechitatilor rezultate din aplicarea prevederilor legale in urma carora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contributii de asigurari sociale de sanatate calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, chiar si pentru veniturile realizate care se situeaza sub acest nivel.
 
“Se propune reglementarea expresa a anularii contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente, neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele fizice pentru care baza lunara sau, dupa caz, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, respectiv decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017”, se arata in sursa citata.

Propunerea MFP este ca pentru aceeasi perioada, organul fiscal sa nu mai emita decizii de impunere, in conditiile in care acestea nu au fost emise inca.
 
2. Modificarea termenului de plata a CASS si a termenului de plata anticipata a acestei contributii, ca urmare a numarului ridicat de decizii de impunere pentru stabilirea contributiei aferente perioadei 2014 – 2017, care nu au fost comunicate contribuabililor pana la data de 15 martie 2019. Astfel, arata Ministerul in comunicatul citat, dat fiind ca deciziile de impunere nu au fost communicate pana la data de 15 martie 2019 contribuabililor, acestia se afla in imposibilitatea de a beneficia de acordarea bonificatiei, independent de vointa acestora, in conditiile in care OUG nr.89/2018 conditioneaza acordarea bonificatiei de plata contributiei pana la  data  de 31 martie 2019.
 
“Astfel, se propune ca pentru sumele de plata stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise si comunicate de organul fiscal competent intre data de 15 martie 2019, inclusiv, si data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, inclusiv, pentru definitivarea contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plata sa fie de 120 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta”, arata MFP.

Cei care platesc cu anticipatie aceste sume, beneficiaza de bonificatii de 10%, daca platita se face integral in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta. 

Pentru sumele de plata stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise si comunicate de organul fiscal competent dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pentru definitivarea contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, Finantele propun ca termenul de plata sa fie de 120 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere. Pentru aceste sume, plata anticipata va fi recompensata cu o bonificatie in valoare de 10%, daca sumele sunt achitate integral in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.
 
3. Reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, bio, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
“Avand in vedere statisticile ingrijoratoare referitoare la starea de sanatate de populatiei, directiile de actiune in domeniul sanatatii stabilite la nivel mondial, prin care se incurajeaza alegerea de alimente mai sanatoase, precum si faptul ca cetatenii si consumatorii din Romania solicita din ce in ce mai frecvent produse alimentare de inalta calitate, s-a considerat necesar sa fie luate in regim de urgenta masuri la nivel national pentru incurajarea consumului de alimente de inalta valoare calitativa. Una dintre masurile care pot fi luate pentru atingerea acestor obiective este reducerea cotei de TVA pentru aceste alimente de la 9% la 5%, astfel incat sa fie facilitat accesul populatiei la produse sanatoase, de inalta valoare calitativa”, puncteaza MFP in comunicatul citat.
In prezent, Codul fiscal prevede aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016