Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Agentie de turism. Cum tinem evidenta fiscala a operatiunilor realizate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, evidenta fiscala, omfp 1372/2008, tva, servicii turistice

Analizam mai jos cazul unei agentii de turism care vinde bilete pentru pachete de servicii turistice cu TVA inclus. Se colecteaza TVA numai la comisionul incasat de agentie. Vom stabili care este cota care se aplica la comision, precum si care sunt modelele de jurnale de cumparari si vanzari care se tin separat.



Rezulta din situatia de mai sus ca la vanzarea biletelor de calatorie catre persoanele fizice care achizitioneaza pachete de servicii turistice se aplica regimul special, specific agentiilor de turism, reglementat prin art. 152^1 alin. (4) din Codul fiscal. In acest caz se aplica cota de 24% la marja de profit (comision) ca diferenta intre:

-    suma achitata furnizorului (compania de transport), inclusiv TVA pentru care agentia nu are drept de deducere a TVA;
-    suma facturata beneficiarului. Deci baza de impozitare a TVA in cazul regimului special este reprezentata de marja de profit a agentiei de turism ca diferenta intre suma care va fi platita de beneficiar, exclusiv TVA si costurile agentiei de turism, inclusiv TVA.

Practic, agentia de turism presteaza un serviciul unic conform prevederilor alineatului 2 al articolul 152^1 "In cazul in care o agentie de turism actioneaza in nume propriu in beneficiul direct al calatorului si utilizeaza livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate de alte persoane, toate operatiunile realizate de agentia de turism in legatura cu calatoria sunt considerate un serviciu unic prestat de agentie in beneficiul calatorului.".

Pentru determinarea marjei profitului ca baza de impozitare a TVA, trebuie sa intocmiti un registru special din care sa rezulte modul de calcul al acesteia. Aceasta obligatie fiscala este impusa la punctul 63 alin. (4) din normele de aplicare ale art. 152^1 prin care se reglementeaza ca agentia de turism este obligata sa organizeze pentru fiecare perioada fiscala:

-    jurnalul pentru vanzari necesar pentru a stabilit valoarea taxei colectate pentru serviciile unice si borderouri de incasari in care se inregistreaza totalul de pe documentul de vanzare care include taxa. Deci, baza de impozitare si valoarea taxei colectate pentru fiecare serviciu unic prestat intr-o perioada fiscala se stabileste pe baza de calcule.

-    jurnale pentru cumparari in care se evidentiaza achizitiile de bunuri si servicii incluse in costurile serviciului unic.

Iata textul de lege (pct. 63 din norme) din care rezulta obligativitatea intocmirii evidentei fiscale pentru determinarea comisionului (marja de profit): "Pentru a stabili valoarea taxei colectate pentru serviciile unice efectuate intr-o perioada fiscala, agentiile de turism vor tine jurnale de vanzari sau, dupa caz, borderouri de incasari, in care se inregistreaza numai totalul de pe documentul de vanzare care include taxa. Aceste jurnale, respectiv borderouri se vor tine separat de operatiunile pentru care se aplica regimul normal de taxare.

De asemenea, agentiile de turism vor tine jurnale de cumparari separate in care se vor evidentia achizitiile de bunuri si/sau servicii cuprinse in costurile serviciului unic. Baza de impozitare si valoarea taxei colectate pentru serviciile unice prestate intr-o perioada fiscala vor fi stabilite in baza calculelor efectuate pentru toate operatiunile supuse regimului special de taxare in perioada fiscala respectiva si evidentiate corespunzator in decontul de taxa. La determinarea bazei impozabile nu vor fi luate in considerare sumele incasate in avans pentru care nu pot fi determinate cheltuielile aferente si, de asemenea, nu pot fi scazute cheltuielile aferente unor livrari de bunuri sau prestari de servicii care nu au fost vandute catre client."

Modelele jurnalelor respective nu sunt reglementate in mod expres printr-un act normativ similar modelelor orientative reglementate prin OMFP 1372/2008 privind organizarea evidentei in scopul TVA, conform art. 156 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal publicat in M.Of. nr. 364 din 13 mai 2008. Modelul acestor jurnale poate fi stabilit de dvs., prin inserarea coloanelor necesare pentru respectarea prevederilor pct. 63 din norme in vederea determinarii corecte a sumei TVA colectate. Jurnalele respective pot fi completate manual sau prin utilizarea sistemului informatic.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Agentie de turism. Cum tinem evidenta fiscala a operatiunilor realizate?":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016