Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Agentie de turism. Scopuri TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Mar. 2011
Tags: turism, tva, servicii

Intrebare: 1. La o agentie de turism inregistrata in scopuri de TVA , cum se inregistreaza biletul de avion achizitionat?Este corecta inregistrarea pe venituri a biletului de avion achizitionat si a ...

Intrebare:

1. La o agentie de turism inregistrata in scopuri de TVA , cum se inregistreaza biletul de avion achizitionat?

Este corecta inregistrarea pe venituri a biletului de avion achizitionat si a comisionului agentiei,sau se inregistreaza pe venituri numai cimisionul agentiei?
 Ex.  bilet avion achizitionat   100 eur
        comision agentie             10 eur
        4111=704                    110 eur
 
        bilet de avion
        628 =401                     100 eur
Este corecta inregistrarea?
 
2. La un pachet de sejour  vandut pentru o tara extracomunitara, comisionul agentiei de turism  este cu TVA ?
 
  ex.        4111=%       2124 eur
              462     2000 eur  valoarea bilet sejour
             704       100 eur  valoarea comision agentie
             4427       24 eur TVA comision agentie
            462=  401    2000 eur  valoarea bilet sejour

Raspuns:

Agentia de turism ofera turistului pachete de servicii turistice definite prin O.G. nr.  107 din 30 iulie 1999 , republicata in M.Of. nr.   448 din 16 iunie 2008, la articolul 2 , punctul 1. In baza acestei reglementari,  pachetul de servicii turistice este  combinatia prestabilita a cel putin doua dintre urmatoarele trei grupe de servicii, cu conditia ca durata neintrerupta a acestora sa depaseasca 24 de ore sau sa cuprinda o innoptare:
  • transport;
  • cazare;
  • alte servicii, fara legatura cu transportul sau cazarea sau care nu sunt accesorii ale acestora si care reprezinta o parte semnificativa a pachetului de servicii turistice: alimentatie, tratament balnear, agrement si altele asemenea;

Pentru efectuarea inregistrarilor contabile, trebuie sa aveti in vedere faptul ca o agentie de turism poate utiliza doua regimuri de taxare a serviciilor prestate:
  • regimul normal;
      Acest regim impune agentiei de turism aplicarea cotei standard TVA la intreaga valoare a pachetului de servicii facturate de catre fiecare furnizor  la care s-a adaugat si marja de profit a agentiei de turism.   

  •  regimul special:
Acest regim impune aplicarea cotei standard TVA  doar la  marja de profit a agentiei de turism. Acest regim reglementat   prin art.  152^1 este aplicabil doar pentru un serviciu unic.
   
      Regimul special se aplica obligatoriu in urmatoarele doua situatii posibile:
1.    cand calatorul este o persoana fizica;
2.    cand  serviciile de calatorie cuprind si elemente  pentru care locul operatiunii se considera in afara Comunitatii.

Deci, aplicarea regimului  special nu este obligatorie in situatia in care calatorul este o persoana juridica iar pachetul de servicii nu cuprinde servicii pentru care locul prestarii este in afara Comunitatii.  Totusi, regimul special poate fi aplicat si in situatia in care calatorul este o persoana juridica. Referitor la calatorul persoana juridica, acesta este avantajat cand primeste o factura emisa de agentia de turism in regim normal de taxare deoarece isi poate exercita dreptul de deducere a TVA, spre deosebire de o factura emisa in regim special pentru care este interzisa exercitarea dreptului de deducere.

In situatia in care serviciul unic este oferit de o agentie de turism  stabilita in Romania se considera ca serviciul unic oferit calatorului  are locul prestarii in Romania, motiv pentru care se supune regimului special de taxare prin aplicarea cotei de 24% asupra marjei profitului, chiar daca serviciul este prestat pe teritoriul unui stat membru, de exemplu in Grecia.  
           
Prin aplicarea regimului special, agentia de turism nu colecteaza TVA la intreaga suma datorata de turist ci doar la profitul sau brut obtinut din prestarea de servicii.

Baza de impozitare a serviciului unic este  marja de profit care revine agentiei de turism. Aceasta marja este reprezentata de diferenta  dintre:
  • suma totala  platita de calator exclusiv taxa aferenta;
  • costurile agentiei de turism formate din   contravaloarea  livrarilor de bunuri si a  prestarilor de servicii efectuate de alte persoane impozabile in beneficiul direct al turistului. 
Suma totala  platita de calator  cuprinde urmatoarele elemente:
-    contravaloarea serviciul unic;
-    impozitele si taxele;
-    cheltuielile accesorii (comisioane  si cheltuieli de asigurare)

Costurile agentiei de turism cuprind contravaloarea  livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii efectuate pentru calator, inclusiv TVA facturata de furnizori si prestatori.  

 Referitor la prima intrebare, avand in vedere faptul ca  veniturile agentiei de turism sunt formate doar din marja de profit,  consider ca inregistrarile contabile corecte pentru vanzarea unui bilet de avion sunt urmatoarele:
  • facturarea serviciilor catre client:
             411            =           %                             112,40
           ,,Clienti,,                      401                            100
                                                ,,Furnizori,,
                                                 704                             10
                                                ,,Venituri din lucrari executate si
                                                  servicii prestate              
                                                 4427                             2,4
                                                 ,,T.V.A. colectata,,

  •  inchiderea contului furnizor, prin achitarea facturii:
401                     =          5121                          100
      ,,Furnizori,,                   ,,Cont disponibil lei,,

Asa cum se poate constata, veniturile agentiei de turism nu trebuie sa cuprinda valoarea biletului de avion, transportul reprezentand un venit doar pentru compania de transport. In egala masura, avand in vedere faptul ca agentia de turism nu presteaza servicii de transport, cheltuiala de exploatare nu trebuie sa cuprinda costul biletului facturat catre client.

De asemenea, trebuie sa aveti in vedere faptul ca se aplica TVA la cota standard 24% . In acest caz nu se aplica   exceptia de la regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 4 litera b) din Codul fiscal ,,locul unde se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse, in cazul serviciilor de transport de calatori;,, , aceasta prevedere  fiind  aplicabila  doar in cadrul tranzactiilor efectuate intre doua persoane impozabile stabilite in state diferite.

In acest caz sunt aplicabile prevederile alineatului 3 al articolul 152^1: ,,Serviciul unic prevazut la alin. (2) are locul prestarii in Romania, daca agentia de turism este stabilita sau are un sediu fix in Romania si serviciul este prestat prin sediul din Romania.,,. Baza de impozitare a serviciului unic   este formata din  marja de profit, exclusiv taxa,   determinata prin diferenta dintre  suma achitata de  calator, fara taxa, si costurile pachetului de servicii  achitat de catre agentia de turism, inclusiv taxa.  

Referitor la cea de a doua intrebare, avand in vedere faptul ca pachetul de servicii se refera la o tara extracomunitara, nu se aplica TVA la marja de profit. Aduc drept argument prevederile alin. 5 al art. 152^1 ,,Regimul special pentru agentiile de turism,, conform caruia  ,,In cazul in care livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in beneficiul direct al clientului sunt realizate in afara Comunitatii, serviciul unic al agentiei de turism este considerat serviciu prestat de un intermediar si este scutit de taxa. In cazul in care livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in beneficiul direct al clientului sunt realizate atat in interiorul, cat si in afara Comunitatii, se considera ca fiind scutita de taxa numai partea serviciului unic prestat de agentia de turism aferenta operatiunilor realizate in afara Comunitatii.,,

Astfel, pentru aceasta operatiune nu sunt  aplicabile  prevederile alineatului 3 al articolul 152^1, fiind aplicabile prevederile alin. 5 ale aceluiasi articol.   
   
Astfel,   inregistrarile contabile corecte sunt urmatoarele :
4111=                          %       2100  eur
                                   462     2000 eur  valoarea bilet sejour
                                   704       100 eur  valoarea comision agentie
                                    
Totusi, recomandabil ar fi sa inregistrati valoarea serviciilor de turism direct in creditul contului 401, analitic distinct,  pentru a evita formula contabila 462 = 401.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Agentie de turism. Scopuri TVA":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016