Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ce priveste autorizarea executarii sau desfiintarii constructiilor, sunt necesare mai multe avize si acorduri pe care le regasiti prin cele ce urmeaza. Se precizeaza, inainte de toate, ca procedura privind obtinerea autorizarii executarii sau desfiintarii constructiilor se gaseste reglementata in Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor, republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 933 din 13/10/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si in Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991, aprobate prin Ordinul nr. 839/2009.
Executarea lucrarilor de constructii este permisa numai pe baza unei autorizatii de construire sau de desfiintare, emisa in conditiile legi, la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil - teren si/sau constructii - identificat prin numar cadastral, in cazul in care legea nu dispune altfel, anunta Lege5.ro in analiza pe care o redam mai jos.
Autorizarea executarii lucrarilor de constructii reprezinta exercitarea autoritatii de catre administratia publica judeteana si locala, dupa caz, precum si de catre administratia publica centrala, in situatiile prevazute de Lege, cu privire la punerea in aplicare a prevederilor documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, aprobate potrivit legii, care se constituie in temei juridic pentru realizarea de lucrari de constructii.
AVIZUL PRIMARULUI
In situatia in care emiterea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire/desfiintare este de competenta presedintelui consiliului judetean/primarului general al municipiului Bucuresti, este necesar avizul favorabil al primarului unitatii administrativ-teritoriale/sectorului municipiului Bucuresti, pe al carei/carui teritoriu este situat imobilul in cauza, in care vor fi mentionate elementele caracteristice ale regimului juridic, economic si tehnic ale imobilului - teren si/sau constructii -, rezultate din documentatiile de urbanism si amenajarea teritoriului aprobate, precum si din hotararile consiliului local.
Arhitectul-sef al judetului/municipiului Bucuresti are obligatia de a solicita avizul primarului/primarului de sector in termen de trei zile de la data inregistrarii cererii, utilizand formularul-model F.2 "Cerere pentru emiterea avizului primarului".
Avizul primarului se emite pentru emiterea certificatului de urbanism si este valabil:
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
a) numai pentru emiterea certificatului de urbanism, daca scopul declarat de solicitant este pentru cererile in justitie si operatiunile juridice prevazute lege; (art. 6 alin. 6 din Legea nr. 50/1991);
b) atat pentru emiterea certificatului de urbanism, cat si pentru emiterea autorizatiei de construire/desfiintare, daca scopul declarat de solicitant este pentru executarea de lucrari de constructii ori pentru adjudecarea prin licitatie a proiectarii lucrarilor publice.
Primarul are obligatia de a emite avizul in termen de cinci zile de la primirea solicitarii, utilizand formularul-model F.3 "Avizul primarului".
AVIZUL STRUCTURII DE SPECIALITATE DIN CADRUL CONSILIULUI JUDETEAN
In situatia in care in cadrul primariilor comunelor si oraselor, precum si, dupa caz, ale municipiilor, nu sunt constituite structuri de specialitate proprii potrivit legii, avizul structurii de specialitate din cadrul consiliului judetean este obligatoriu in situatiile in care emiterea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire/desfiintare este de competenta primarilor de comune si orase, precum si, dupa caz, a primarilor de municipii, pentru toate categoriile de constructii, altele decat locuintele si anexele gospodaresti ale acestora.
Cererea de emitere a avizului structurii de specialitate din cadrul consiliului judetean se inainteaza de catre primar, impreuna cu proiectul (propunerea) de certificat de urbanism sau de autorizatie de construire/desfiintare, dupa caz, redactata de persoana cu responsabilitate in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului din cadrul primariei, in termen de maximum cinci zile de la data inregistrarii cererii solicitantului, utilizand "Formularul-model F.4 - CERERE pentru emiterea AVIZULUI structurii de specialitate a Consiliului Judetean pentru emiterea certificatului de urbanism".
Arhitectul-sef al judetului, in calitate de sef al structurii (compartimentului) de specialitate, emite avizul structurii de specialitate dupa cum urmeaza:
a) pentru certificatele de urbanism, in termen de maximum zece zile de la data primirii solicitarii;
b) pentru autorizatiile de construire/desfiintare, in termen de maximum 15 zile.
Pentru emiterea avizului structurii de specialitate, se utilizeaza "Formularul-model F.10 - AVIZUL structurii de specialitate a Consiliului Judetean pentru emiterea autorizatiei de construire/desfiintare", pe care se aplica stampila consiliului judetean individualizata pentru functia de arhitect-sef.
AVIZE SI ACORDURI ALE FURNIZORILOR/ADMINISTRATORILOR DE UTILITATI URBANE
In vederea constituirii documentatiei pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, este necesara obtinerea avizelor/acordurilor furnizorilor/administratorilor de utilitati urbane (alimentare cu apa, canalizare, electricitate, gaze, termoficare, telecomunicatii, salubritate, transport urban - inclusiv solutiile de asigurare, bransare si racordare a acestora la infrastructura edilitara, dupa caz) stabilite prin certificatul de urbanism, inclusiv pentru restrictiile impuse pentru siguranta functionarii retelelor de transport energetic sau tehnologic din zona de amplasament, dupa caz.
Avizele/acordurile furnizorilor/administratorilor de utilitati urbane se exprima in temeiul unor documentatii specifice elaborate in conformitate cu cerintele avizatorilor in baza datelor extrase de proiectant din documentatia tehnica - D.T. pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii.
AVIZE SI ACORDURI ALE AUTORITATILOR CENTRALE/SERVICIILOR DECONCENTRATE
Avizele/acordurile autoritatilor centrale ori ale serviciilor deconcentrate ale acestora, dupa caz, potrivit cerintelor stabilite si inscrise in certificatul de urbanism, in functie de caracteristicile urbanistice ale amplasamentului si de natura investitiei, se obtin, potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Lege, de catre solicitant sau de catre proiectant, in calitate de imputernicit al acestuia, inaintea depunerii documentatiei pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii la autoritatile administratiei publice competente, pentru urmatoarele domenii principale:
a) asigurarea si racordarea/bransarea la infrastructura edilitara, in conditiile impuse de caracteristicile si amplasamentul retelelor de distributie/transport energetic din zona de amplasament;
b) racordarea la reteaua cailor de comunicatii;
c) securitatea la incendiu, protectia civila si protectia sanatatii populatiei;*
d) cerintele specifice unor zone cu restrictii stabilite prin reglementari speciale.
Avizele/acordurile autoritatilor centrale/serviciilor deconcentrate se emit in urma analizei documentatiilor elaborate de proiectant pentru obtinerea avizelor, in conformitate cu cerintele avizatorilor - potrivit reglementarilor legale in vigoare, specifice fiecarui domeniu -, precum si in baza datelor extrase din documentatia tehnica - D.T.
ACTELE AUTORITATII COMPETENTE PENTRU PROTECTIA MEDIULUI
In vederea satisfacerii cerintelor legislatiei pentru protectia mediului, prin procedura de autorizare se prevede obtinerea urmatoarelor acte ale autoritatii competente pentru protectia mediului:
- punctul de vedere al autoritatii competente pentru protectia mediului - pentru investitiile care nu se supun procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului, potrivit prevederilor art. 2 alin. (21) lit. b) din Legea nr. 50/1991 (r2);
- actul administrativ al autoritatii competente pentru protectia mediului - pentru investitiile care se supun evaluarii impactului asupra mediului, potrivit prevederilor art. 2 alin. (21) lit. d) din Legea nr. 50/1991 (r2).
Actul administrativ al autoritatii competente pentru protectia mediului este, dupa caz, acordul de mediu sau avizul Natura 2000.
ACORDUL VECINILOR
Acordul vecinilor, prevazut la pct. 2.5.6. al sectiunii I "Piese scrise" a cap. A. "Documentatia tehnica pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire - D.T.A.C.", prevazut in anexa nr. 1 la Lege, este necesar in urmatoarele situatii:
a) pentru constructiile noi, amplasate adiacent constructiilor existente sau in imediata lor vecinatate - si numai daca sunt necesare masuri de interventie pentru protejarea acestora;
b) pentru lucrari de constructii necesare in vederea schimbarii destinatiei in cladiri existente;
c) in cazul amplasarii de constructii cu alta destinatie decat cea a cladirilor invecinate.
Situatiile prevazute la lit. a) corespund cazurilor in care, prin ridicarea unei constructii noi in vecinatatea imediata a unei constructii existente, pot fi cauzate acesteia prejudicii privind rezistenta mecanica si stabilitatea, securitatea la incendiu, igiena, sanatatea si mediul ori siguranta in exploatare.
Cauzele acestor situatii pot fi, de exemplu, alipirea la calcan, fundarea la o cota mai adanca decat cea a talpii fundatiei constructiei existente, afectarea gradului de insorire.
Situatiile prevazute la lit. b) si c) corespund cazurilor in care urmare investitiei noi pot fi create situatii de disconfort generate de incompatibilitati intre functiunea preexistenta si cea propusa, atat in situatia in care se aduc modificari de destinatie a spatiilor in interiorul unei cladiri, cat si in situatia in care functionalitatea unei constructii noi este incompatibila cu caracterul si functionalitatea zonei in care urmeaza sa se integreze.
Cauzele cele mai frecvente sunt cele legate de afectarea functiunii de locuit prin implementarea unor functiuni incompatibile datorita zgomotului, circulatiei, degajarii de noxe etc.
Acordul vecinilor se va da conditionat de asigurarea, prin proiectul tehnic P.Th. si autorizatia de construire/desfiintare, a masurilor de punere in siguranta a constructiei preexistente rezultate in urma raportului de expertiza tehnica intocmit la comanda investitorului noii constructii.
Acordul vecinilor este valabil numai in forma autentica.
Refuzul nejustificat de a-si da acordul se constata de catre instanta de judecata competenta, hotararea acesteia urmand sa fie acceptata de catre emitentul autorizatiei de construire/desfiintare in locul acordului vecinilor.
Sursa: lege5.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitie apartament. Cum procedam privind impozitul pe cladiri?OPANAF 19/2015 pentru completarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVACe regim TVA se aplica pentru vanzarea de terenuri?A fost aprobata procedura de anulare a obligatiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor art. I din legea nr. 72/2022Nou proiect pentru intarirea disciplinei financiare. Reguli noi pentru operatorii economici!Ultimele articole
Controale ANPC in perioada 9-13 septembrie 2024. Cine a fost vizatAviz de insotire a marfii: cand se foloseste, ce informatii contine si cat timp se pastreazaServiciul Programari online ANAF. Ce recomanda institutia contribuabililorInformare ITM. Regimul strainilor in Romania a fost modificat prin Legea 28/2024 si OUG 25/2024Serviciul PROGRAMARI ONLINE pus la dispozitie de ANAFArticole similare
Legea nr. 50/2015: aprobarea OG 20/2010 - stabilirea unor masuri pentru aplicarea legislatiei UE care armonizeaza conditiile de comercializare a produselorScutiri generale de la plata accizelor valabile in 2012A fost publicata schema de ajutor de stat din cadrul Programului RURAL INVESTModificari esentiale de la 1 mai 2016 in noul Cod Vamal. Important pentru toate firmeleIn fata crizei externe, Romania e protejata de scutul TrezorerieiUltimele articole
Schema de ajutor introdusa prin HG 300/2024. Bugetul va fi suplimentat cu 750 milioane leiAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Calendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiInregistrarea in Registrul RO e-Factura: Procedura ActualizataArticole similare
Deschidere punct de lucru. Procedura de urmat pentru infiintarea unui sediu secundarAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"