Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru a acoperi deficitul de forta de munca inregistrat in domenii precum cel al constructiilor de cladiri, de drumuri, in restaurante, transporturi rutiere, hoteluri, panificatie etc., Ministerul Muncii a propus, pentru anul 2022, un contingent de 100.000 de lucratori straini nou admisi pe piata.
”Din evaluarile noastre, oferta de locuri de munca din partea angajatorilor se ridica la aproximativ 480.000, iar cererea din partea oamenilor care doresc sa se angajeze este de aproximativ 200.000. Pentru a sprijini angajatorii sa acopere aceasta lipsa a fortei de munca, Guvernul va majora anul viitor numarul de avize acordate muncitorilor straini la 100.000 de lucratori. Acest lucru nu inseamna ca 100.000 de lucratori vor veni in Romania, ci ca dam posibilitatea tuturor angajatorilor din tara sa apeleze la resursa umana din strainatate, daca nu gasesc angajati romani, astfel incat afacerile lor sa nu intre in blocaj. Este o decizie economica fireasca, pe care au adoptat-o si alte tari, pentru ca prioritatea o reprezinta dezvoltarea economica”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Pe parcursul acestui an, a crescut substantial numarul de adeverinte solicitate de angajatori agentiilor teritoriale ale ANOFM, necesare pentru obtinerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrari in vederea incadrarii in munca a strainilor pe teritoriul Romaniei.
Astfel, in perioada ianuarie – august 2021, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinte pentru 83.338 de locuri de munca vacante pentru care nu a existat forta de munca disponibila pe piata muncii din Romania, fata de un numar de 4.135 firme pentru 49.200 de locuri de munca disponibile, in aceeasi perioada a anului trecut.
Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 25/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 7, alin. 2, lit. a, strainii pot fi incadrati in Romania numai daca "angajatorul a depus diligente pentru ocuparea locului de munca vacant de catre un cetatean roman, de catre un cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, de catre un cetatean al Confederatiei Elvetiene sau de catre un strain titular al dreptului de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei".
Contingentul de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca se stabileste anual, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Institutia reaminteste ca, pentru anul in curs, a fost stabilit initial un contingent de 25.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o noua hotarare de Guvern adoptata in luna august a acestui an.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Sursa: MMPS
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ministerul Muncii suplimenteaza piata fortei de munca din Romania cu 10.000 de lucratori, pentru anul 2021Guvernul a aprobat, pentru 2024, un contingent de 100.000 de LUCRATORI STRAINI nou-admisi pe piata fortei de munca din RomaniaModificari legislative privind eliberarea avizelor de angajare/detasare in munca de catre Inspectoratul General pentru ImigrariIn atentia firmelor: 5.500 de cetateni straini nou-admisi pe piata fortei de muncaArticole similare
Necesitatea unor prioritati ambitioase pentru IMM-uri in timpul presedintiei romane a UERetailul se afla pe primul loc in topul domeniilor din care pleaca cei mai multi angajatiImplicatii fiscale privind plata taxei de examenDin 2011 se schimba modul de calcul al ajutoarelor sociale si al salariilor bugetarilorZona libera de taxe si impozite: Care sunt cele mai bune orase din Romania in care merita sa locuiesti?Ultimele articole
A scazut somajul in randul tinerilor in prima jumatate a anului 2024Avantaje pentru angajatorii care ofera tichete de activitati casnice. A fost publicat modelul de contractProgramul Start-Up Nation, aprobat de Guvern si in 2024. Finantarile ajung la 250.000 leiNoutate! Persoanele fizice pot angaja si plati legal personal pentru activitatile casniceMinistrul Muncii a anuntat MAJORAREA salariului minim de la 1 iulie 2024!Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"