Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ministerul Muncii a propus, pentru anul 2022, un contingent de 100.000 de lucratori straini nou admisi pe piata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 05 Nov. 2021 Exclusiv
Ministerul Muncii a propus, pentru anul 2022, un contingent de 100.000 de lucratori straini nou admisi pe piata
Tags: lucratori straini, piata muncii

Pentru a acoperi deficitul de forta de munca inregistrat in domenii precum cel al constructiilor de cladiri, de drumuri, in restaurante, transporturi rutiere, hoteluri, panificatie etc., Ministerul Muncii a propus, pentru anul 2022, un contingent de 100.000 de lucratori straini nou admisi pe piata.

Datele inregistrate Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, in perioada ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de munca erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate in mod repetat de angajatori din cauza ca nu s-au putut ocupa.

”Din evaluarile noastre, oferta de locuri de munca din partea angajatorilor se ridica la aproximativ 480.000, iar cererea din partea oamenilor care doresc sa se angajeze este de aproximativ 200.000. Pentru a sprijini angajatorii sa acopere aceasta lipsa a fortei de munca, Guvernul va majora anul viitor numarul de avize acordate muncitorilor straini la 100.000 de lucratori. Acest lucru nu inseamna ca 100.000 de lucratori vor veni in Romania, ci ca dam posibilitatea tuturor angajatorilor din tara sa apeleze la resursa umana din strainatate, daca nu gasesc angajati romani, astfel incat afacerile lor sa nu intre in blocaj. Este o decizie economica fireasca, pe care au adoptat-o si alte tari, pentru ca prioritatea o reprezinta dezvoltarea economica”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Pe parcursul acestui an, a crescut substantial numarul de adeverinte solicitate de angajatori agentiilor teritoriale ale ANOFM, necesare pentru obtinerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrari in vederea incadrarii in munca a strainilor pe teritoriul Romaniei.

Astfel, in perioada ianuarie – august 2021, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinte pentru 83.338 de locuri de munca vacante pentru care nu a existat forta de munca disponibila pe piata muncii din Romania, fata de un numar de 4.135 firme pentru 49.200 de locuri de munca disponibile, in aceeasi perioada a anului trecut.

Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 25/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 7, alin. 2, lit. a, strainii pot fi incadrati in Romania numai daca "angajatorul a depus diligente pentru ocuparea locului de munca vacant de catre un cetatean roman, de catre un cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, de catre un cetatean al Confederatiei Elvetiene sau de catre un strain titular al dreptului de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei".

Contingentul de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca se stabileste anual, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Institutia reaminteste ca, pentru anul in curs, a fost stabilit initial un contingent de 25.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o noua hotarare de Guvern adoptata in luna august a acestui an.


Sursa: MMPS
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ministerul Muncii a propus, pentru anul 2022, un contingent de 100.000 de lucratori straini nou admisi pe piata":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016